Το μεσημέρι η εξειδίκευση των τεσσάρων μέτρων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός

Η διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα και η εκτίναξη της θετικότητας πάνω από το 4%, που έχει οριστεί ως όριο ασφαλείας, οδήγησε σε αλλαγή σχεδίων για τις επιχειρήσεις της εστίασης και της διασκέδασης και επίσπευση του υποχρεωτικού εμβολιασμού εργαζομένων.

powered by Rubicon Project
«Η χώρα δεν θα ξανακλείσει από τη στάση ορισμένων. Θα δώσει ελευθερία στους πολλούς. Και προστασία σε όλους. Γιατί δεν κινδυνεύει η Ελλάδα, αλλά οι ανεμβολίαστοι Έλληνες», υπογράμμισε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοινώνοντας το νέο σχεδιασμό της κυβέρνησης.

Τα τέσσερα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στο τηλεοπτικό του μήνυμα πρόκειται να εξειδικευθούν το μεσημέρι από τους αρμόδιους υπουργούς. Έτσι, στις 12:30 αναμένονται οι λεπτομέρειες από τους υπουργούς Υγείας, Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Ανάπτυξης.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τα μέτρα που ανακοίνωσε χθες ο κ. Μητσοτάκης:

1. Καθίσταται υποχρεωτικός ο άμεσος εμβολιασμός των εργαζόμενων σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, που είναι και η πιο ευπαθής κατηγορία. Όσοι δεν το πράξουν θα τεθούν σε αναστολή εργασίας από τη 16η Αυγούστου και μετά.

2. Από την 1η Σεπτεμβρίου, ο υποχρεωτικός εμβολιασμός θα ισχύσει και για τους υγειονομικούς, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. «Είναι αδιανόητο, για παράδειγμα, ένας ανεμβολίαστος νοσηλευτής να φροντίζει έναν ανοσοκατεσταλμένο καρκινοπαθή ασθενή. Είμαι σίγουρος ότι με αυτήν την απόφαση συμφωνεί το μεγάλο μέρος της κοινωνίας» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης και κάλεσε όλα τα κόμματα να τη στηρίξουν χωρίς αστερίσκους και επιφυλάξεις.

3. Ειδική πρόνοια λαμβάνεται για τις Ένοπλες Δυνάμεις. Στο εξής, μόνιμοι και στρατεύσιμοι θα έχουν τη δυνατότητα, αλλά και κίνητρα, να εμβολιάζονται μέσα στις μονάδες τους. Όποτε το θελήσουν οι πρώτοι και με τη στράτευσή τους οι δεύτεροι.

4. Από την Παρασκευή και μέχρι τα τέλη Αυγούστου, όλοι οι κλειστοί χώροι, κέντρα διασκέδασης και μπαρ, σινεμά και θέατρα, θα λειτουργούν αποκλειστικά για εμβολιασμένους. Και με αυξημένο, αλλά προκαθορισμένο, αριθμό επισκεπτών. Να σημειωθεί πως θα λειτουργεί ψηφιακή εφαρμογή που θα πιστοποιεί εύκολα αν ο πολίτης έχει εμβολιαστεί.

Στο μεταξύ, όπως ανακοινώθηκε, την ερχόμενη Πέμπτη ανοίγει η πλατφόρμα του εμβολιασμού για την ηλικιακή ομάδα 15 έως 17 ετών.

Παράλληλα, σήμερα ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας μαζί με τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα αναμένεται να παραστούν στην Ιερά Σύνοδο και θα μιλήσουν για την ανάγκη του εμβολιασμού.