Pictet: Bullish για τις ευρωπαϊκές μετοχές – Γιατί η Ευρώπη θα “νικήσει” τις ΗΠΑ – Τα έξι μεγάλα stories

Της Ελευθερίας Κούρταλη

Το τελευταίο διάστημα, οι ευρωπαϊκές μετοχές έχουν μείνει πίσω, χάνοντας την πρόσφατη υπεραπόδοσή τους, ενώ οι αγορές των ΗΠΑ συνέχισαν να σημειώνουν νέα ιστορικά υψηλά. Αυτό αναμένεται σύντομα να ανατραπεί με την Ευρώπη να επιστρέφει στο επίκεντρο και το recovery trade να “τρέχει” και πάλι, όπως εκτιμά η επενδυτική εταιρεία Pictet.

Η αυξανόμενη επικράτηση της παραλλαγής Δέλτα και η επανεμφάνιση νέων, πιθανώς πιο ανθεκτικών σε εμβόλια παραλλαγών του Covid-19 έχει προκαλέσει ανησυχίες στους επενδυτές ότι η ανάκαμψη της Ευρώπης θα καθυστερήσει. Κατά την άποψη της Pictet, είναι πολύ νωρίς για να αλλάξει τη μεσοπρόθεσμη bullish στάση της σε ό,τι αφορά τις μετοχές και αγορές που επωφελούνται από το reopening της οικονομίας καθώς και τις μετοχές “αξίας”. Εμμένει στην άποψή της ότι όταν η καλοκαιρινή αναταραχή είναι πλέον πίσω μας, το θετικό μομέντουμ θα ανακάμψει και πάλι και θα ευνοήσει τις μετοχές που επωφελούνται από την ανάκαμψη και κυρίως τις τράπεζες, ενώ η Ευρώπη αναμένεται επίσης να υπεραποδώσει της αγοράς των ΗΠΑ.

Αν κοιτάξουμε μακροπρόθεσμα, η διαφορά απόδοσης μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ μπορεί να εξηγηθεί σε μεγάλο βαθμό από τη διαφορά στην αύξηση της κερδοφορίας, όπως επισημαίνει ο οίκος. Η ψηφιοποίηση της οικονομίας και το περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων που επικράτησαν μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, ευνοήσαν σαφώς τις μετοχές του κλάδου της τεχνολογίας έναντι των χρηματοοικονομικών (και των ΗΠΑ έναντι της ΕΕ). Ωστόσο, εάν κοιτάξουμε τις προσδοκίες για τα επόμενα τρία χρόνια, αυτό το χάσμα θα μπορούσε να περιοριστεί. Η Ευρώπη υπέφερε επίσης από την αντίληψη υψηλότερου πολιτικού κινδύνου, ιδίως με την άνοδο των λαϊκίστικών κομμάτων, του Brexit και του εμπορικού πολέμου. Σήμερα, αυτά τα φαινόμενα φαίνεται να έχουν ομαλοποιηθεί και δεν αποτελούν κίνδυνο τις ευρωπαϊκές μετοχές. Επιπλέον, η Ευρώπη αναμένεται να ξεχωρίσει και στο trade της πράσινης οικονομίας που έχουν φέρει στο επίκεντρο τόσο η ΕΚΤ όσο και η Ε.Ε.

Όπως επισημαίνει η Pictet, οι αβεβαιότητες που περιβάλλουν την πορεία νομισματικής πολιτικής της Fed τους επόμενους μήνες θα μπορούσαν να προκαλέσουν αστάθεια και οι αγορές των ΗΠΑ θα μπορούσαν να βρεθούν αντιμέτωπες με διόρθωση βραχυπροθέσμα. Οι ευρωπαϊκές αγορές – οι οποίες φυσικά έχουν πολύ υψηλή συσχέτιση με τις αγορές των ΗΠΑ – θα μπορούσαν ενδεχομένως να αποδειχθούν πιο ανθεκτικές σε όποια διόρθωση, καθώς η υποστηρικτική στάση της ΕΚΤ και η έναρξη του Ταμείου Ανάκαμψης θα μπορούσαν να αποτελέσουν πολύ ισχυρούς καταλύτες για τις ευρωπαϊκές αγορές.

Κατά την Pictet, τα ακόλουθα έξι “θέματα”” είναι πολύ ελκυστικά σε ό,τι αφορά τα χρηματιστήρια τη Ευρώπης και αναμένεται να προσφέρουν σημαντικές αποδόσεις στους επενδυτές:

Οι μετοχές των εξαγωγικών εταιρειών: η χαλάρωση της απειλής των τιμωρητικών αμερικανικών δασμών στις ευρωπαϊκές εξαγωγές και η αδυναμία του ευρώ έναντι του αμερικάνικου δολαρίου θα αποτελέσουν ισχυρούς καταλύτες για τις εταιρείες της ΕΕ που έχουν έκθεση στις ΗΠΑ. Για παράδειγμα, οι μετοχές του πανευρωπαϊκού δείκτη STOXX Europe 600 Auto & Parts είναι σε πολύ καλή θέση  για να επωφεληθούν από αυτήν την τάση.

Ιταλία: Η πρόσφατη υπεραπόδοση της ιταλικής αγοράς θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο για ανάκαμψη στα επίπεδα πριν από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση. Επιπλέον, η τεχνική εικόνα έχει βελτιωθεί ενώ ο ιταλικός δείκτης FTSE MIB παραμένει ελκυστικός σε ό,τι αφορά τα επίπεδα αποτιμήσεων.

Πετρελαϊκός κλάδος: Η ισχυρή άνοδος των τιμών του πετρελαίου αποτελεί σύμφωνα με την Pictet ένα ισχυρό σήμα για τις μετοχές των μεγάλων εταιρειών ενέργειας στην Ευρώπη.

Χρηματοοικονομικός κλάδος: Η οικονομική ανάκαμψη και οι πιθανές υψηλότερες αποδόσεις των ομολόγων στις ΗΠΑ αναμένεται να έχουν θετικό αντίκτυπο στον ευρωπαϊκό κλάδο των τραπεζών ο οποίος θα επωφεληθεί και από την ανάκαμψη της οικονομίας χάρη και στο Ταμείο Ανάκαμψης

Οι “πράσινες” πρωτοβουλίες αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του ευρωπαϊκού ταμείου ανάκαμψης με τις εταιρείες των κλάδων της ενέργειας, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, της ανακύκλωσης και την αποτελεσματική διαχείριση αποβλήτων να αναμένεται να κερδίσουν σημαντικό έδαφος το επόμενο διάστημα

Το 5G και η ψηφιοποίηση είναι μεταξύ των πιο αμυντικών θεμάτων που θα μπορούσαν να επωφεληθούν από τις επενδύσεις που θα προέλθουν από τις επενδύσεις του Ταμείου Ανάκαμψης μεσοπρόθεσμα.