Καναδάς: Ο καύσωνας προκάλεσε τον θάνατο σε 1 δις θαλάσσια πλάσματα του Ειρηνικού ωκεανού

Οι ακτές της παραλίας «Κιτσιλάνο» στο Βανκούβερ του Καναδά, έχουν γεμίσει με δεκάδες χιλιάδες νεκρά θαλασσινά όντα – μαλάκια, μύδια, αστερίες και σαλιγκάρια – που ξεβράστηκαν στις ακτές μετά τις θερμοκρασίες-ρεκόρ που καταγράφηκαν στην περιοχή. Ο υδράργυρος έφτασε στους 49,6 βαθμούς Κελσίου, σύμφωνα με την υπηρεσία καιρού του Καναδά, περίπου 155 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Βανκούβερ.

Ο Chris Harley, ένας θαλάσσιος βιολόγος του Πανεπιστημίου της Βρετανικής Κολομβίας, έμεινε «έκπληκτος» μπροστά στην εικόνα των νεκρών ζώων. Μάλιστα, εκτιμά ότι περισσότερα από ένα δισεκατομμύριο θαλάσσια ζώα κατά μήκος της ακτής της θάλασσας Salish – που εκτείνεται από τη Βρετανική Κολομβία μέχρι την Ουάσιγκτον – ενδεχομένως να μην άντεξαν στις υψηλές θερμοκρασίες και να πέθαναν .

Τα παλιρροιακά ζώα όπως τα μύδια, μπορούν να αντέξουν στις υψηλές θερμοκρασίες μόνο για μικρό χρονικό διάστημα, είπε. Όμως, κατά τη διάρκεια του κύματος καύσωνα, υπολογίζεται πως παγιδεύτηκαν στην ξηρά για περισσότερο από 6 ώρες. «Ένα μύδι στην ακτή κατά κάποιο τρόπο είναι σαν να ξεχνάς ένα μικρό παιδί στο αυτοκίνητο , μια καυτή ημέρα», δήλωσε ο Harley στο τηλεοπτικό δίκτυο CBC. «Για τρεις ημέρες βρίσκονταν στο έλεος του κλίματος. , υπήρχες τόση ζέστη που τα μύδια, δεν μπορούσαν να κάνουν τίποτα. »

Ο μαζικός θάνατος θα έχει προσωρινή, αλλά σημαντική επίδραση στην ποιότητα του νερού της ακτής Salish μήκους άνω των 4.000 μιλίων , σύμφωνα με τον Harley, καθώς τα μύδια  βοηθούν στο φιλτράρισμα χημικών ουσιών, όπως το υπερβολικό άζωτο και τα παθογόνα από το θαλασσινό νερό. Τα μύδια βρίσκονται επίσης στη μέση της τροφικής αλυσίδας, οπότε ο θάνατός τους θα επηρεάσει την παροχή τροφής  για τις  πάπιες και τους αστερίες, που τρέφονται με μαλάκια.

Οι πληθυσμοί των θαλάσσιων πλασμάτων λογικά θα ανακάμψουν σε ένα ή δύο χρόνια, αλλά αν τα κύματα καύσωνα αυξηθού, θα  μπορούσαν να έχουν πιο μακροχρόνια επίδραση στον αριθμό τους, δήλωσε ο Harley.

Πηγή: livescience