GPO: Προβάδισμα για τη ΝΔ και κυριαρχία του Κυρ. Μητσοτάκη

Με διαφορά δώδεκα ποσοστιαίων μονάδων προηγείται η ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, με βάση τη δημοσκόπηση της GPO. Στο δεύτερο μέρος του Οικονομικού Βαρόμετρου για το Powergame.gr, η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 36% έναντι 24% του ΣΥΡΙΖΑ. Ακολοθεί το ΚΙΝΑΛ με 6,5%, το ΚΚΕ με 5,8%, η Ελληνική Λύση με 3,6%, το ΜΕΡΑ 25 με 3%. Άλλο κόμμα 5,2%, λευκό-άκυρο 1,5%,. «Δεν θα ψηφίσω» δηλώνει το 3,3% ενώ οι αναποφάσιστοι συγκεντρώνουν το 11,1% των ερωτηθέντων.

Είναι φανερό πως συντηρείται το φαινόμενο των τελευταίων μηνών: Παρά τις ανησυχίες της κοινής γνώμης και το αίσθημα ανασφάλειας, οι πολιτικοί συσχετισμοί μέχρι σήμερα δεν εμφανίζουν αισθητές αλλαγές. Ωστόσο, το πρόβλημα κυρίως σε ό,τι αφορά το άμεσο μέλλον είναι πώς θα βρεθούν απαντήσεις από το πολιτικό σύστημα ώστε να καλύψουν αυτό το ιδιότυπο «κενό» σταθερότητας.

Για την κυβέρνηση, το δυνατό χαρτί εξακολουθεί να ακούει στο όνομα «Κυριάκος Μητσοτάκης». Διακριτή παραμένει η υπεροχή του έναντι του κ. Αλέξη Τσίπρα σε τρία κρίσιμα ερωτήματα: Στο «ποιος γνωρίζει καλύτερα τα θέματα της οικονομίας», ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης προηγείται με 47% έναντι 24,8% του κ. Τσίπρα. Ανάλογη εικόνα και στο ερώτημα «ποιος μπορεί να φέρει νέες επενδύσεις στη χώρα» (Κυρ. Μητσοτάκης 49,5% έναντι 19,9% του Αλ. Τσίπρα) και στο «ποιος μπορεί να διαχειριστεί καλύτερα την οικονομική κρίση (45,6%-27,5%). Για την κυβέρνηση, αυτή η κυριαρχία του πρωθυπουργού αποτελεί ικανή μεν αλλά όχι και αναγκαία συνθήκη για να αντεπεξέλθει στο βαθμό δυσκολίας των προσκλήσεων στην κοινωνία και την οικονομία. Με την έννοια αυτή, οι φθινοπωρινοί μήνες θα δείξουν εάν αυτές οι τάσεις θα παραμείνουν στο σημερινό μήκος κύματος…

Σε ό,τι αφορά στην αξιολόγηση των υπουργών δεν διακρίνονται αξιόλογες μεταβολές. Ο κ. Νίκος Δένδιας παραμένει στην κορυφή με 73,2% θετικών γνωμών. Ακολουθούν ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Κυρ.Πιερρακάκης με 56,5% και ο υπουργός Υγείας κ. Βασ. Κικίλιας με 55,7%. Την πρώτη πεντάδα συμπληρώνουν ο υπουργός Άμυνας κ. Ν. Παναγιωτόπουλος (55,6%) και ο υπουργός Εσωτερικών κ. Μάκης Βορίδης (43,8%).