Αφγανιστάν: Η Ινδία απομάκρυνε το προσωπικό του προξενείου της στην Κανταχάρ καθώς προελαύνουν οι Ταλιμπάν

Αξιωματούχοι που εργάζονται στο προξενείο της Ινδίας στην πόλη Κανταχάρ του Αφγανιστάν επέστρεψαν στην πατρίδα τους, καθώς αναφέρθηκαν σφοδρές συγκρούσεις στην περιοχή, ανακοίνωσε σήμερα η ινδική κυβέρνηση.

Περίπου 50 υπάλληλοι του προξενείου, ανάμεσά τους διπλωμάτες και προσωπικό ασφαλείας, επέστρεψαν χθες το βράδυ στο Νέο Δελχί με αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας της Ινδίας.

Η κίνηση αυτή γίνεται εν μέσω πληροφοριών ότι οι Ταλιμπάν προελαύνουν στην Κανταχάρ, την δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Αφγανιστάν.

Δεδομένων των “έντονων συγκρούσεων κοντά στην πόλη της Κανταχάρ το προσωπικό που εδρεύει στην Ινδία επέστρεψε στη χώρα προς το παρόν. Θέλω να τονίσω ότι αυτό είναι ένα απολύτως προσωρινό μέτρο μέχρι να σταθεροποιηθεί η κατάσταση”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Σχέσεων Αριντάμ Μπάγκτσι.

Το γενικό προξενείο της Ινδίας θα συνεχίσει να λειτουργεί με τους ντόπιους υπαλλήλους και γίνονται διαδικασίες για την παροχή βίζας και άλλων προξενικών υπηρεσιών μέσω της πρεσβείας στην Καμπούλ.

Η υπό τις ΗΠΑ απόσυρση των διεθνών στρατιωτικών δυνάμεων, η οποία είναι προγραμματισμένη να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Αυγούστου, έχει προκαλέσει ένα κλίμα ανασφάλειας στο κατεστραμμένο από τον πόλεμο Αφγανιστάν.

Υπάρχουν αναφορές για καθημερινές επιθέσεις από ένοπλους Ταλιμπάν, ενώ πολιτοφυλακές του Ισλαμικού Κράτους επίσης δρουν στη χώρα.

Παρά τις ειρηνευτικές συνομιλίες που βρίσκονται σε μια μόνιμη διαδικασία επανέναρξης και παγώματος, η σύγκρουση μεταξύ των Ταλιμπάν και της αφγανικής κυβέρνησης μαίνεται.

Η πρεσβεία είχε προειδοποιήσει τους ινδούς υπήκοους τον Ιούνιο να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στο θέμα της ασφάλειας στην εργασία τους αλλά και στις μετακινήσεις τους.

Η Ινδία δεν έχει στρατιωτική παρουσία στο Αφγανιστάν αλλά μέχρι τον περασμένο χρόνο υπολογίζεται ότι 1.700 ινδοί υπήκοοι εργάζονταν εκεί σε τράπεζες, σε εταιρείες πληροφορικής, κατασκευαστικές εταιρείες, εταιρείες αρωγής, σε πρότζεκτ που χορηγεί η ινδική κυβέρνηση και σε αποστολές των Ηνωμένων Εθνών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ