Τα πρώτα χαμόγελα στον Τουρισμό

Της Βίκυς Κουρλιμπίνη

Άργησαν αλλά ήρθαν τα πρώτα χαμόγελα για τον ελληνικό Τουρισμό. Μετά τις ανακοινώσεις της βρετανικής Κυβέρνησης για το άνοιγμα της αγοράς από τις 19 Ιουλίου – καθώς οι πλήρως εμβολιασμένοι Βρετανοί που θα επιστρέφουν από χώρες μεσαίου κινδύνου στην “πορτοκαλί” λίστα (όπως η Ελλάδα, η Ισπανία, η Ιταλία κλπ), δεν θα χρειάζεται πλέον να μπαίνουν σε δεκαήμερη καραντίνα-, καταγράφεται σημαντική άνοδος της ζήτησης για διακοπές στους ελληνικούς προορισμούς.

Πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη, δεδομένου πως το Ηνωμένο Βασίλειο είναι η δεύτερη σημαντικότερη αγορά για τη χώρα μας μετά τη Γερμανία, και οι περιορισμοί στα ταξίδια είχαν πλήξει σημαντικά προορισμούς με μεγάλη εξάρτηση από τη βρετανική “δεξαμενή”.

Εντούτοις, η αισιοδοξία είναι συγκρατημένη. Όπως αναφέρει στο Capital.gr η πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Ζακύνθου και αντιπρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος Χριστίνα Τετράδη, οι κρατήσεις είναι της τελευταίας στιγμής. Δηλαδή ξεκινούν να αυξάνονται οι κρατήσεις για το διάστημα μετά τις 19 Ιουλίου από το Ηνωμένο Βασίλειο, όμως για τον Αύγουστο η ζήτηση δεν είναι ακόμη η ανάλογη. Σε κάθε περίπτωση, όπως συμπληρώνει η κ. Τετράδη, υπάρχει κινητικότητα από τους tour operators για πακέτα διακοπών.

Κάνουν σχέδια για διακοπές

Σύμφωνα με την EasyJet οι κρατήσεις πτήσεων από το Ηνωμένο Βασίλειο προς τις “πορτοκαλί” χώρες αυξήθηκαν κατά 400% μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης. Η Μάλαγα, η Αλικάντε, το Φάρο, η Νίκαια και η Κέρκυρα είναι από τους κορυφαίους προορισμούς  αυτό το καλοκαίρι, όπως ανέφερε η αεροπορική εταιρεία. Το Sky News μετέδωσε την άποψη εκπροσώπου του μεγάλου ταξιδιωτικού οργανισμού Thomas Cook, ότι “οι αναζητήσεις ειδικά για την Ελλάδα έχουν τριπλασιαστεί”.

Η British Airways δήλωσε ότι “μέσα σε λίγες ώρες” από την ανακοίνωση της κυβέρνησης, καταγράφηκε στην επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας της αύξηση 96% σε σύγκριση με την περασμένη εβδομάδα.

Κρίσιμο παραμένει το σκέλος των εσόδων, που αναμένεται να είναι χαμηλότερα του 40% σε σχέση με το 2019, όταν στο ταμείο μπήκαν περισσότερα από 18 δισ. ευρώ. Οι κρατήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο θεωρείται πως θα δώσουν κάποια ώθηση, αλλά συνολικά η εξέλιξη της σεζόν θα κριθεί από το υγειονομικό σκέλος.

Αγωνία για τη μετάλλαξη Δ

Παρά τα μέτρα προστασίας που έχουν ληφθεί στις πύλες εισόδου της χώρας, η εξάπλωση του ινδικού μεταλλαγμένου στελέχους στο Ηνωμένο Βασίλειο προκαλεί προβληματισμό. Σημειώνεται πως συνολικά 54.268 νέα κρούσματα του παραλλαγμένου στελέχους καταγράφηκαν στη Βρετανία την εβδομάδα ως τις 7 Ιουλίου, ενώ την εβδομάδα που προηγήθηκε είχαν καταγραφεί 50.824 κρούσματα.

“Από τα δεδομένα της στιγμής των τουριστικών προορισμών, δεν προκύπτει από πουθενά “κύμα ακυρώσεων”. Αγωνία υπάρχει, εξαιτίας της μετάλλαξης Δέλτα, κυρίως για ενδεχόμενη αντίδραση βασικών μας αγορών, από την άλλη όμως υπάρχει και η προσδοκία, εν αναμονή κρατήσεων από Βρετανία” ανέφερε στο Twitter ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Γιάννης Ρέτσος.