Ανέκαμψαν οι ευρωαγορές μετά το χθεσινό sell-off

Με άνοδο έκλεισαν τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Παρασκευή, ανακάμπτοντας από το χθεσινό sell-off  εν μέσω ανησυχιών για την πορεία της οικονομικής ανάκαμψης, με τη μετάλλαξη Δέλτα να εξαπλώνεται ραγδαία αναγκάζοντας πολλές χώρες να επαναφέρουν περιοριστικά μέτρα που πλήττούν την οικονομία.

Στο επίκεντρο είναι ο ταξιδιωτικός κλάδος που ήδη δοκιμάζεται από τους περιορισμούς στις μετακινήσεις. Ωστόσο, η είδηση ότι το Ηνωμένο βασίλειο χαλαρώνει κάποιους από τους περιορισμούς της καραντίνας έστειλε ενθαρρυντικά μηνύματα για τον κλάδο.

Ειδικότερα, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου ανακοίνωσε ότι οι πλήρως εμβολιασμένοι θα μπορούν να ταξιδεύουν χωρίς να μπαίνουν σε καραντίνα κατά την επιστροφή τους, εκτός και εάν επιστρέφουν από χώρα υψηλού κινδύνου. Η κυβέρνηση δήλωσε επίσης ότι εργάζεται για την άρση της καραντίνας όσον αφορά τους πλήρως εμβολιασμένους που θα επισκέπτονται το Ηνωμένο Βασίλειο.

Σε αυτό το κλίμα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με άνοδο 1,34% στις 457,67 μονάδες καταγράφοντας οριακά κέρδη σε εβδομαδιαία βάση. Οι μετοχές των ορυχείων ηγήθηκαν των κερδών την Παρασκευή, σημειώνοντας άνοδο 4%. Ο ταξιδιωτικός κλάδο ενισχύθηκε κατά 1,3%.

Στα επιμέρους ταμπλό, ο γερμανικός DAX σημείωσε άνοδο 1,73% στις 15.687,93μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κέρδισε 2,07% σκαρφαλώνοντας στις 6.529,42 μονάδες και ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 1,30 στις 7.121,88 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB πρόσθεσε 1,67% στις 25.081,82 μονάδες και ο ισπανικός ΙBEX 35 κέρδισε 1,46% στις 8.776,60 μονάδες.

Στα μάκρο της ημέρας, τα έκτακτα στοιχεία για το ΑΕΠ έδειξαν ότι η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου αναπτύχθηκε βραδύτερα του αναμενόμενου τον Μάιο, σημειώνοντας αύξηση 0,8% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Στις  επιμέρους μετοχές, η Porsche πρόσθεσε 6,1% και βρέθηκε στην κορυφή του Stoxx 600, ενώ η Demant υποχώρησε κατά 9,3%.