Βαριές απώλειες στις ευρωαγορές εν μέσω ανησυχιών για τη δυναμική της οικονομικής ανάκαμψης

Απώλειες κατέγραψαν τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Πέμπτη, εν μέσω ενός παγκόσμιου sell-off, καθώς εντείνονται πάλι οι ανησυχίες για την περαιτέρω δυναμική της οικονομικής ανάκαμψης με τη μετάλλαξη “Δέλτα” να εξαπλώνεται στην Ευρώπη και να φέρνει στο προσκήνιο και πάλι περιοριστικά μέτρα, τα οποία πλήττουν την οικονομική δραστηριότητα.

Η βουτιά στην Ευρώπη ακολούθησε το αρνητικό κλίμα τόσο στην Ασία όσο και στις ΗΠΑ, με τη Wall Street να καταγράφει μια από τις χειρότερες συνεδριάσεις των τελευταίων δύο μηνών.

Στο μεταξύ, ομόφωνη χαρακτήρισε την ιστορική απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τον νέο στόχο του πληθωρισμού, στο 2%, η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, κατά τη συνέντευξη Τύπου, που ακολούθησε τη συνεδρίασή της για τη σημαντικότερη αναθεώρησης της  στρατηγικής της στα 23 έτη της ιστορίας της.

Η επικεφαλής της ΕΚΤ τόνισε ότι η απόφαση αποτελεί “μια ισχυρή βάση που θα μας καθοδηγήσει τα επόμενα χρόνια”, προσθέτοντας ότι δεν αποτελεί πρόβλημα κάποια ήπια και προσωρινή απόκλιση από τον στόχο του 2%.

“Γνωρίζουμε ότι ο στόχος του 2% δεν θα επιτυγχάνεται συνεχώς, μπορεί να υπάρξει κάποια μέτρια, προσωρινή απόκλιση προς οποιαδήποτε κατεύθυνση, είτε πάνω είτε κάτω του 2%. Και αυτό είναι αποδεκτό. Αυτό που μας απασχολεί περισσότερο είναι η οποιαδήποτε βιώσιμη, ανθεκτική, σημαντική απόκλιση από τον στόχο”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πρόσθεσε ότι ο στόχος του 2% είναι σαφέστερος, απλούστερος στην επικοινωνία του, ισχυρός και ισορροπημένος. “Μας φέρνει στο ίδιο επίπεδο με πολλές άλλες κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο που έχουν επίσης στόχο το 2%, κάτι που είναι γενικά αποδεκτός ορισμός της σταθερότητας των τιμών”, τόνισε η Κριστίν Λαγκάρντ

Σε αυτό το κλίμα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε κατά 1,73%, στις 451,61 μονάδες, με τον κλάδο των εταιρειών λιανικής να σημειώνουν πτώση 3,2% και να ηγούνται των ζημιών.

Στα επιμέρους ταμπλό, ο γερμανικός DAX σημείωσε πτώση 1,73% στις 15.420,64, ο γαλλικός CAC 40 έχασε 2,01% στις 6.396,73 μονάδες και ο βρετανικός FTSE 100 υποχώρησε κατά 1,68% στις 7.030,66 μονάδες.

Στην περιφέρεια ο ιταλικός FTSE MIB διολίσθησε κατά 2,55% στις 24.641,67 και ο ισπανικός IBEX 35 απώλεσε 2,31% στις 8.650,10.

Ως προς τις επιμέρους μετοχές, η Knorr-Bremse σημείωσε άνοδο 7,3% μετά την εγκατάλειψη των σχεδίων της γερμανικής εταιρείας κατασκευής φρένων για την εξαγορά πλειοψηφικού πακέτου μετοχών της εταιρείας φωτισμού αυτοκινήτων Hella.

Η Deliveroo σημείωσε αρχικά άνοδο της τάξεως του 5%, για να κλείσει κατά 2,3% χαμηλότερα, αφού αύξησε τις προβλέψεις για την ακαθάριστη αξία συναλλαγών για το σύνολο του έτους. Η βρετανική εταιρεία παράδοσης φαγητού προειδοποίησε επίσης ότι το περιθώριο κέρδους της θα διαμορφωθεί στο χαμηλότερο σημείο των προσδοκιών λόγω των επενδύσεων σε ευκαιρίες ανάπτυξης.

Η γερμανική TeamViewer σημείωσε “βουτιά” 14,3% μετά την ανακοίνωση πρόβλεψης για κάτω του αναμενόμενου αύξηση των χρεώσεων του δεύτερου τριμήνου.