Αυστρία: Εγκρίθηκαν πάνω από 900 εκατ. ευρώ για αγορές εμβολίων κατά του κορονοϊού

Με μεγάλη πλειοψηφία, η Ολομέλεια της αυστριακής Βουλής ενέκρινε σήμερα πρόσθετα κεφάλαια για την αγορά εμβολίων κατά του κορονοϊού τα επόμενα δύο χρόνια.

Συνολικά, θα είναι 916 εκατομμύρια ευρώ που θα διατεθούν για τον υπουργό Υγείας το 2022 και το 2023, ενώ για τους δήμους, η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων για χρηματοδοτική ενίσχυση παρατάθηκε κατά ένα έτος.

Η Επιτροπή Οικονομικών της αυστριακής Βουλής είχε εγκρίνει την προπερασμένη εβδομάδα νομοθετική πρωτοβουλία για την αγορά εμβολίων κατά του κορονοϊού μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, εξουσιοδοτώντας τον υπουργό Υγείας να προμηθευτεί τον αριθμό των εμβολίων που αναλογεί στην Αυστρία από τα εμβόλια τα οποία διατίθενται στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Επιπλέον, θα πρέπει να καταστεί δυνατή η διάθεση ορισμένων εμβολίων Covid-19 δωρεάν σε χώρες που δεν συγκαταλέγονται στις φτωχότερες αναπτυσσόμενες χώρες, ενώ, εκτός από τη συμμετοχή σε διεθνείς μηχανισμούς διανομής, η Αυστρία σκοπεύει επίσης να υποστηρίξει διμερώς κάποια κράτη.

Ο Αυστριακός υπουργός Υγείας Βόλφγκανγκ Μιούκσταϊν είχε εμφανιστεί πεπεισμένος ότι το εγκεκριμένο ποσό είναι “καλά επενδυμένα χρήματα”, καθώς, όπως παρατήρησε, με τις 42 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων, θα αξιοποιηθεί το πλήρες δυναμικό της διαθέσιμης ποσότητας για την Αυστρία, διότι δεν είναι γνωστό ακριβώς ποιες παραλλαγές ιών θα υπάρξουν στο μέλλον.

Επιπλέον, σύμφωνα με τον ίδιο, η τιμή των εμβολίων που έχουν παραγγελθεί δεν έχει αλλάξει σημαντικά, ωστόσο τώρα δεν αγοράζονται τα σαφώς φθηνότερα εμβόλια εταιρείας όπως η AstraZeneca, γεγονός που οδηγεί σε αύξηση της μέσης τιμής.

ΠΗΓΗ: ΑΜΠΕ