Νέα Υόρκη: Έκτακτα μέτρα για να περιορίσει τη χρήση των πυροβόλων όπλων εν μέσω αύξησης της εγκληματικότητας

Ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης ανακοίνωσε σήμερα «έκτακτα» μέτρα κατά των πυροβόλων όπλων, εν μέσω μιας αύξησης της εγκληματικότητας στην πολιτεία αυτή των ΗΠΑ, όπως και στην υπόλοιπη χώρα.

Ο Δημοκρατικός Άντριου Κουόμο έδωσε εντολή για την κήρυξη ενός είδους «έκτακτης ανάγκης» κατά της βίας από τα πυροβόλα όπλα, κάτι το οποίο γίνεται για πρώτη φορά στις ΗΠΑ και του επιτρέπει, όπως απέναντι στην πανδημία του νέου κοροναϊού, την χρήση έκτακτων μέσων.

Ένας ειδικός συντονιστής θα διοριστεί για την πρόληψη της βίας αυτού του είδους: αυτός θα υπάγεται στις υπηρεσίες υγείας της πολιτείας της Νέας Υόρκης και θα επιβλέπει μια συντονισμένη δράση πολλών κοινωνικών υπηρεσιών, της πολιτειακής αστυνομίας, των σωφρονιστικών αρχών και άλλων.

Λιγότεροι οι νεκροί από κοροναϊό

«Αν δείτε τους τελευταίους αριθμούς, είναι περισσότεροι αυτοί που πεθαίνουν από πυροβόλα όπλα και λόγω της εγκληματικότητας παρά από την COVID-19 – πρόκειται για ένα εθνικό πρόβλημα, το οποίο πρέπει να αντιμετωπίσουμε, καθώς από αυτό εξαρτάται το μέλλον μας», σημειώνει ο Κουόμο σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

«Όπως και με την COVID-19, η Νέα Υόρκη θα δώσει και πάλι το παράδειγμα στην υπόλοιπη χώρα με μια συνολική προσέγγιση», προσθέτει ο κυβερνήτης της, ο οποίος, μολονότι αποδυναμώθηκε από σκάνδαλα, ήταν μια φωνή που γινόταν σεβαστή στο θέμα της πανδημίας του νέου κοροναϊού το 2020.

Τα μέτρα αυτά θα επιτρέψουν κυρίως την ταχύτερη αναζήτηση στοιχείων, τον εντοπισμό «θερμών σημείων» και την κατανομή των πόρων αναλόγως.

Η πολιτεία της Νέας Υόρκης προβλέπει ως εκ τούτου να επενδύσει περίπου 138 εκατομμύρια δολάρια σε προγράμματα επέμβασης και πρόληψης, εκ των οποίων 76 εκατομμύρια για τη δημιουργία θέσεων εργασίας και δραστηριοτήτων για τους νέους που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο.

Επίσης θα συσταθεί μονάδα ειδικής αστυνομίας για την καταπολέμηση της λαθραίας διακίνησης πυροβόλων όπλων που προέρχονται από άλλες πολιτείες: μολονότι η Νέα Υόρκη είναι μια από τις αμερικανικές πολιτείες με τις αυστηρότερες νομοθεσίες όσον αφορά την κατοχή πυροβόλων όπλων, είναι εύκολο να αγοράσει κάποιος όπλα από τις γειτονικές πολιτείες Πενσιλβάνια και Νιου Τζέρσεϊ, όπου ισχύουν πιο χαλαροί κανόνες.

Δύο νέοι νόμοι

Ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης υπέγραψε εξάλλου χθες, Τρίτη, δύο νόμους: έναν που διευκολύνει τις προσφυγές εναντίον κατασκευαστών όπλων στα αστικά δικαστήρια και έναν που αποσκοπεί στο να εμποδίζονται οι καταζητούμενοι να αποκτήσουν όπλο.

Οι κατασκευαστές απαλλάσσονταν μέχρι στιγμής σε μεγάλο βαθμό από οποιαδήποτε ευθύνη βάσει ομοσπονδιακού νόμου, τον οποίο ο νέος νόμος της Νέας Υόρκης θα επιτρέψει να παρακάμπτεται.

Τα μέτρα αυτά λαμβάνονται την ώρα που η Νέα Υόρκη και οι ΗΠΑ εν γένει αντιμετωπίζουν από το περασμένο καλοκαίρι ισχυρή άνοδο της εγκληματικότητας, με μια αύξηση της τάξης του 30% των ανθρωποκτονιών στις μεγάλες πόλεις της χώρας το 2020, την οποία οι Ρεπουμπλικανοί παρουσιάζουν ως αποτέλεσμα μιας χαλαρότητας των Δημοκρατικών.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν παρουσίασε επίσης στις 23 Ιουνίου μέτρα για τον περιορισμό της κυκλοφορίας πυροβόλων όπλων σε ομοσπονδιακό επίπεδο, αλλά το Κογκρέσο είναι πολύ διαιρεμένο και οι Δημοκρατικοί αντιμετωπίζουν δυσκολίες για να υπάρξει μια κινητοποίηση.

Πηγή: ΑΜΠΕ