Δυσοίωνες προβλέψεις για την πανδημία – Προβληματισμένοι οι ειδικοί για την συνεχή αύξηση των κρουσμάτων

Δεν είναι καλά τα νέα που έρχονται από το μέτωπο της μάχης με την πανδημία. Το μεταλλαγμένο στέλεχος “Δέλτα” σαρώνει όλες τις ηλικίες και ειδικά τους ανεμβολίαστους πολίτες. Τα ημερήσια κρούσματα έκαναν «άλμα» σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, ανεβαίνοντας χθες στα 1.797, αύξηση κατά 197% συγκριτικά με την αντίστοιχη ημέρα της προηγούμενης εβδομάδας αλλά και… 343% σε σχέση με δύο Τρίτες πριν.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Ελεύθερου Τύπου, η επιδημιολογική εικόνα «μαυρίζει» ξανά και εκφράζονται φόβοι ακόμη και για 3.000 περιστατικά τις επόμενες εβδομάδες. Η ραγδαία επιδείνωση της επιδημιολογικής κατάστασης οδηγεί σε αυστηρό πλαίσιο λειτουργίας των χώρων εστίασης και διασκέδασης, με βαρύτατες ποινές, τη στιγμή που γίνονται συνεχείς εκκλήσεις για εμβολιασμό όσων δεν το έχουν ακόμη προγραμματίσει.

Η χθεσινή επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ περιελάμβανε μια «ψυχρολουσία», καθώς τα κρούσματα εκτινάχθηκαν. Η αυξητική τάση παρατηρείται εδώ και μία εβδομάδα και ενώ προηγήθηκε μεγάλο διάστημα με αξιοσημείωτη πτώση όλων των δεικτών της πανδημίας. Ενδεικτικά, την περασμένη Τρίτη ανακοινώθηκαν 605 περιστατικά ενώ πριν από δύο εβδομάδες 406.

Η ταχύτητα πολλαπλασιασμού των διαγνώσεων έχει εκπλήξει και τους ίδιους τους επιστήμονες, που εκτιμούν ότι εάν συνεχίσει η ανοδική τάση με τον ίδιο ρυθμό, τότε υπάρχει ξεκάθαρα εκθετική αύξηση. Είναι χαρακτηριστική η πρόβλεψη του καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένη Σαρηγιάννη, ο οποίος σε δηλώσεις του έκανε λόγο για 2.600 κρούσματα κατά μέσο όρο στα τέλη Ιουλίου.

Οι ειδικοί αποδίδουν τα νέα και ιδιαίτερα ανησυχητικά δεδομένα στην πολύ μεταδοτική μετάλλαξη «Δέλτα», καθώς και στην καλοκαιρινή χαλάρωση που παρατηρείται. Γι’ αυτό σε ορισμένες περιοχές, ιδιαίτερα νησιωτικές, παρατηρούνται ανησυχητικές συρροές. Με την κατάσταση όπως διαμορφώνεται τα περιοριστικά μέτρα ενδεχομένως θα επιστρέψουν. Παρεμβάσεις τοπικού χαρακτήρα όπου υπάρχει μεγάλη διασπορά είναι πιθανά μέσα στο καλοκαίρι, όπως και η μετακίνηση στην ηπειρωτική χώρα με πιστοποιητικό εμβολιασμού, αρνητικό μοριακό ή αρνητικό rapid τεστ.

Το τελευταίο μέτρο το εισηγήθηκε η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων παράλληλα με τα μέτρα που ανακοινώθηκαν την περασμένη εβδομάδα για τις μετακινήσεις στα νησιά και αξιολογείται από την κυβέρνηση. Επιπλέον, δεν αποκλείεται σαφής οδηγία σε σχέση με τη χρήση της μάσκας και στους εξωτερικούς χώρους, μέτρο που έχει παρερμηνευθεί όπως φαίνεται από τις εικόνες υπαίθριων χώρων χωρίς μάσκες. Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων έχει τοποθετηθεί ξεκάθαρα: σε εξωτερικό χώρο, ειδικά εάν επικρατούν συνθήκες καύσωνα, εάν κάποιος περπατά μόνος ή με την οικογένειά του μπορεί να αφαιρεί τη μάσκα πρόσκαιρα.

Δεν είναι τυχαίο, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, στη χθεσινή έκτακτη ενημέρωση κατά την οποία ανακοίνωσε αυστηρές ποινές για χώρους διασκέδασης, ότι το 32% των κρουσμάτων αναφέρει συνάθροιση σε εξωτερικό χώρο, όπως προκύπτει από τη διαδικασία της ιχνηλάτησης.

Νεαρές ηλικίες
Η «ακτινογραφία» της νέας έξαρσης της πανδημίας στην Ελλάδα περιλαμβάνει πολύ νεαρές ηλικίες και περιστατικά που συνδέονται με δραστηριότητες διασκέδασης. Ειδικότερα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Χαρδαλιάς, το τελευταίο δεκαήμερο παρατηρείται σημαντική πτώση της ηλικίας των κρουσμάτων, με μέση ηλικία πλέον τα 27 έτη. Η θετικότητα που παρατηρείται τόσο από τα τεστ που διενεργούνται στα εργαστήρια, όπως και από τις δειγματοληψίες των Κινητών Ομάδων του ΕΟΔΥ εντείνει την ανησυχία. Στα νότια προάστια, όπου το 66% των κρουσμάτων είναι ηλικίας από 15 έως 24 ετών, βρέθηκε θετικότητα 6,1% στον Αλιμο και 8,4% στη Γλυφάδα.

Αυξητικές μεταβολές παρατηρήθηκαν και στο ιικό φορτίο των λυμάτων τριών από τις περιοχές που εντάσσονται στο δίκτυο επιτήρησης του ΕΟΔΥ και πιο συγκεκριμένα στο Ρέθυμνο (+47%), την Περιφέρεια Αττικής (+65%) και το Ηράκλειο (+171%). Σταθερό παρέμεινε το ιικό φορτίο στον Βόλο (-1%) και τη Θεσσαλονίκη (+3%), ενώ πτωτικές μεταβολές παρατηρήθηκαν στη Λάρισα (-36%) και τα Χανιά, όπου η μείωση όμως δεν είναι αξιολογήσιμη λόγω του χαμηλού ιικού φορτίου. Στην Πάτρα και την Ξάνθη, το ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων παρέμεινε πολύ χαμηλό και κάτω από το όριο ποσοτικοποίησης της μεθόδου. Στην Αλεξανδρούπολη και τα Ιωάννινα το ιικό φορτίο παρέμεινε χαμηλό αλλά ανιχνεύσιμο, δηλαδή τα επίπεδα ήταν πάνω από το όριο ποσοτικοποίησης της μεθόδου.

«Επεσε» ο ρυθμός των εμβολιασμών
Ο εμβολιαστικός ρυθμός δεν είναι τόσο δυναμικός όσο το προηγούμενο διάστημα, πιθανόν και λόγω καλοκαιρινών διακοπών για πολλούς πολίτες. Οι 100.000 εμβολιασμοί που γίνονταν την ημέρα έχουν μειωθεί ενώ το σύστημα έχει δυναμικότητα για πολύ περισσότερους, ακόμη και 130.000 την ημέρα. Είναι χαρακτηριστικό ότι υπάρχουν άμεσα διαθέσιμα δεκάδες χιλιάδες ραντεβού για όλα τα εμβόλια και οποιοσδήποτε επιθυμεί μπορεί άμεσα να εμβολιαστεί ακόμη και πριν τις διακοπές του.

«Μετά από πολύ καιρό χθες είχαμε 56.000 πολίτες που έκλεισαν ραντεβού, εκ των οποίων οι 13.500 είναι νέοι ηλικίας 18-24 ετών. Είχαμε καιρό να δούμε αυτό το νούμερο. Αυτό σημαίνει ότι στην προσπάθεια που κάνουμε οργανωμένα ανταποκρίνονται οι πολίτες και η κοινωνία γιατί όλοι καταλαβαίνουν την αναγκαιότητα να φύγουμε μπροστά και να βελτιώσουμε την ποιότητα της ζωής μας», επεσήμανε σε συνέντευξή του (ΣΚΑΪ) ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.

Κατ’ οίκον
Χθες, ξεκίνησε από την Κρήτη το πρόγραμμα στοχευμένων εμβολιασμών σε χωριά και απομακρυσμένες περιοχές. Ο κύριος Νίκος, 93 ετών, ήταν ο πρώτος Κρητικός που εμβολιάστηκε στο πλαίσιο της νέας δράσης από τις Κινητές Μονάδες Υγείας. Φωτογραφίες από τον κατ’ οίκον εμβολιασμό ανήρτησε στο facebook η 7η Υγειονομική Περιφέρεια.

Πρώτες στάσεις ήταν το Τυμπάκι και η Αγία Γαλήνη και από την πρώτη ημέρα φάνηκε ότι το πρόγραμμα έχει δυνατή απήχηση στον κόσμο και στις ομάδες που αδυνατούσαν να μεταφερθούν στα εμβολιαστικά κέντρα, καθώς και σε ανθρώπους που ήταν διστακτικοί σε ό,τι αφορά τον εμβολιασμό.

«Από εδώ και πέρα πρέπει να πείσουμε κάποιους συμπολίτες μας που έχουν επιφυλάξεις ή που φοβούνται ή που έχουν κακή πληροφόρηση και ενδεχομένως μένουν σε απομακρυσμένες περιοχές ή που είναι κατάκοιτοι. Δίνουμε πλέον το δικαίωμα σε όλους, δημάρχους, κοινοτάρχες, ανθρώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με μία απλή λίστα συμπολιτών μας που θα φτιάξουν σε κάποιο απομακρυσμένο χωριό ή δήμο ή κοινότητα, να πάμε τις κινητές ομάδες του υπουργείου Υγείας και να εμβολιάσουμε επί τόπου», τόνισε ο κ. Κικίλιας.

Καμπανάκι
Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει και ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) συστήνοντας μετ’ επιτάσεως τον εμβολιασμό όσων το έχουν αμελήσει ή διστάζουν.
«Ειδικά όσοι είναι ηλικίας άνω των 50 ετών, υπάρχει μεγάλη ανάγκη να προστατευθούν από τα νέα, μεταλλαγμένα στελέχη του SARS-CoV-2 που φαίνεται να είναι μακράν πιο μεταδοτικά. Δεδομένου μάλιστα ότι και τα 4 διαθέσιμα εμβόλια στην Ευρώπη αποδείχθηκε ότι παρέχουν συντριπτικά υψηλά επίπεδα προστασίας από το στέλεχος “Δέλτα” (ινδική μετάλλαξη), είναι αδιανόητο να μη χρησιμοποιούμε το “όπλο” που μάς χάρισε η επιστήμη κατά του αόρατου εχθρού και να παραμένουμε ανεμβολίαστοι», αναφέρει σε ανακοίνωσή του.

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος προτρέπει τους πολίτες να σπεύσουν όλοι να εμβολιαστούν χωρίς φόβο παρενεργειών, καθώς αυτές είναι απείρως πιο σπάνιες σε σχέση με τις πιθανότητες σοβαρής νόσησης και θανάτου αν κάποιος έρθει σε επαφή με τον ιό.

«Ο ΠΙΣ βεβαιώνει ότι δεν υπάρχει πανεπιστήμιο, ινστιτούτο ή άλλος επίσημος φορέας που να υιοθετεί τις αιτιάσεις όσων αποφεύγουν τον εμβολιασμό και ότι όσα μεταδίδονται από εκφραστές του αντιεμβολιαστικού κινήματος είναι αποτέλεσμα ημιμάθειας, γενικεύσεων και αντιεπιστημονικής πρακτικής».