Η ΕΕ θα έχει επαρκή εμβόλια για το 70% των πολιτών της μέχρι τέλος Ιουλίου, διαβεβαιώνει η Ούρσουλα

Την πεποίθησή της ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα έχει αρκετές δόσεις εμβολίων για να εμβολιάσει το 70% των ενηλίκων πολιτών της μέχρι το τέλος του μήνα εξέφρασε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, κρούοντας παράλληλα τον κώδωνα του κινδύνου για την εξάπλωση της μεταλλαγής «Δέλτα» και τη μείωση του ρυθμού εμβολιασμού, λόγω του «πιο διστακτικού μέρους» της κοινωνίας.

«Τους επόμενους έξι μήνες θα επικεντρωθούμε στην ενοποίηση των επιτυχιών μας απέναντι στην πανδημία της Covid-19 και στην επιτάχυνση της ανάκαμψης της οικονομίας», δήλωσε η πρόεδρος φον ντερ Λάιεν, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι δεν πρέπει να χαλαρώσουν οι προσπάθειες των κρατών – μελών για τον εμβολιασμό των πολιτών.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου με αφορμή την επίσημη ανάληψη της προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ από την Σλοβενία, από κοινού με τον πρωθυπουργό της χώρας Γιάνεζ Γιάνσα και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι, η πρόεδρος της φον ντερ Λάιεν τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εργαστεί από κοινού με την σλοβενική προεδρία του Συμβουλίου για το ταμείο ανάκαμψης το οποίο εξαρτάται από την επιδημιολογική κατάσταση. «Η Κομισιόν θα χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα εργαλεία για να εγγυηθεί την ποιότητα των σχεδίων ανάκαμψης καθώς και για τους ιδίους πόρους ώστε τα 800 δισ. ευρώ που θα αντληθούν από τις αγορές να αποπληρωθούν με έξυπνο τρόπο», δήλωσε χαρακτηριστικά. Αναφορικά με την επίσκεψη του Τούρκου προέδρου στα κατεχόμενα της Κύπρου η πρόεδρος φον ντερ Λάιεν ξεκαθάρισε ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν γνωρίζει απόλυτα τη θέση της ΕΕ, δηλαδή ότι λύση δύο κρατών δεν πρόκειται να γίνει ποτέ αποδεκτή.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας, η χώρα του οποίου ασκεί την εξάμηνη προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ από την 1η Ιουλίου, τόνισε ότι θα ήταν κρίμα η ΕΕ να αναγκαστεί εκ νέου να επιβάλει περιορισμούς στην ελεύθερη κυκλοφορία των πολιτών της το επόμενο φθινόπωρο, λόγω της απροθυμίας μέρους της κοινωνίας να εμβολιαστεί. Εκτός από την πανδημία και τα σχέδια ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας, η σλοβενική προεδρία έχει θέσει ως προτεραιότητές της την διερεύνηση της ΕΕ με τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων και ιδίως με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία , κάτι που ενώ στηρίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, συναντά μεγάλες αντιδράσεις από κράτη- μέλη όπως η Γαλλία.