Γύρισε στο τέλος θετικά το Χρηματιστήριο

Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

Μπορεί να δυσκολεύτηκε… αλλά τελικά το Χρηματιστήριο Αθηνών κατάφερε να κλείσει σε οριακά θετικά εδάφη και μακριά από τη στήριξη των 870 μονάδων, η οποία δοκιμάστηκε σήμερα από τις ισχυρές τραπεζικές πιέσεις.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,18% στις 878,55 μονάδες, ενώ κινήθηκε μεταξύ 870,51 μονάδων (-0,74%) και 878,90 μονάδων (+0,22%). Ο τζίρος ανήλθε στα 68,6 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 42,7 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 22,2 εκατ. τεμάχια (22,8 εκατ. ευρώ).

Γύρισε στο τέλος θετικά το Χρηματιστήριο

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 0,04%, στις 2.119,63 μονάδες, ενώ στο -0,06% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.385,71 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,96% στις 538,26 μονάδες.

Η αύξηση του τζίρου συνδέεται με ένα μεγάλο πακέτο που διακινήθηκε στο 0,52% της Eurobank. Ειδικότερα, διακινήθηκε πακέτο 19,38 εκατ. τεμαχίων, στην τιμή των 0,84 ευρώ, συνολικής αξίας 16,2 εκατ. ευρώ. Νωρίτερα είχε διακινηθεί και ένα μικρότερο πακέτο 1,7 εκατ. τεμαχίων αξίας 1,4 εκατ. ευρώ.

Αλλαγή προσήμου στο “παρά πέντε”

Αν και στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε σε αρνητικά εδάφη, έως και τις 870 μονάδες, στο τελευταίο ημίωρο οι αγοραστές εστίασαν στις δεικτοβαρείς μη τραπεζικές μετοχές, οδηγώντας τον στο θετικό κλείσιμο. Άλλωστε, δεν ήταν λίγοι οι αναλυτές στα πρωινά τους σχόλια που επισήμαναν ότι έχουν αναδειχθεί πολύ θετικά σημεία εισόδου σε τίτλους που διόρθωσαν το προηγούμενο διάστημα, δεδομένου ότι οι απώλειες του Γενικού Δείκτη από τα υψηλά των 928 μονάδων άγγιξαν και το 6% (σημερινά χαμηλά).

Ωστόσο, το μείγμα των εξελίξεων δεν αποκλείεται να οδηγήσει την αγορά σε νέα δοκιμασία των 870 μονάδων, το τελευταίο σκαλοπάτι πριν οδηγηθεί στα πρόσφατα χαμηλά των 850 μονάδων. Η μετάλλαξη του ιού, οι χαμηλοί ρυθμοί εμβολιασμού, αλλά και η άνοδος των εμπορευμάτων διεθνώς συνθέτουν άλλωστε το κατάλληλο σκηνικό αποστροφής κινδύνου (risk off) σε αγορές που πραγματικά είναι ευάλωτες, όπως η ελληνική. Το επόμενο επομένως στοίχημα είναι εάν το Χρηματιστήριο μπορεί να ενεργοποιήσει και πάλι τα αντανακλαστικά μόλις πλησιάσει τις 850 μονάδες, ή εάν θα οδηγηθεί σε νέα χαμηλά έτους.

Θετική ακόμη η μακροπρόθεσμη τάση

Αν και η βραχυπρόθεσμη τάση στην αγορά είναι σαφώς αρνητική, η μακροπρόθεσμη παραμένει ανοδική, σύμφωνα με την Beta Securities, και αυτό αποδεικνύεται εύκολα τοποθετώντας σε έναν πίνακα τις τελευταίες τιμές των μετοχών που απαρτίζουν τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης του Χ.Α. και τον Κινητό Μέσο Όρο 200 ημερών (ΚΜΟ 200).

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι η κυρίαρχη τάση (από καθοδική σε ανοδική) μέσα στο 2019 άλλαξε μόλις μία φορά στις 25/2 (υπήρξε μόλις ένα διήμερο λανθασμένης αλλαγής τάσης) και στη συνέχεια στις 24/2/2020 η τάση έγινε πτωτική (λόγω πανδημίας).

Μετέπειτα, και συγκεκριμένα στις 16/11/2020 (μετά την ανακοίνωση για την εύρεση εμβολίου), η ανοδική τάση έλαβε πάλι τα σκήπτρα, και διατηρείται μέχρι και σήμερα με μια σχετική ασφάλεια της τάξεως του 9%. Συμπερασματικά, μία αλλαγή τάσης έλαβε χώρα το 2019, δύο αλλαγές τάσης το 2020, ενώ το 2021 συνεχίζεται η ανοδική τάση που ξεκίνησε τον περασμένο Νοέμβριο μέχρι και σήμερα.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, οι Βιοχάλκο, Aegean, Τέρνα Ενεργειακή και ΟΤΕ σημείωσαν κέρδη άνω του 2%, ενώ άνω του 1% ήταν η άνοδος σε ΟΛΠ, Ελλάκτωρ, Ελληνικά Πετρέλαια και Μυτιληναίος. Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Titan, Jumbo, Motor Oil, ΓΕΚ Τέρνα, Πειραιώς και Εθνική.

Στον αντίποδα, οι ΟΠΑΠ, Alpha Bank, Eurobank, ΕΥΔΑΠ και ΕΧΑΕ έκλεισαν με απώλειες άνω του 1%, ενώ ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Λάμδα, ΔΕΗ, ΕΛΧΑ και Coca Cola. Χωρίς μεταβολή έκλεισαν οι ΑΔΜΗΕ και Σαράντης.