Με κέρδη, παρά τις αναταράξεις, έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Με κέρδη ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση της Δευτέρας τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τους επενδυτές να ενσωματώνουν στις εκτιμήσεις και τις κινήσεις τους τα μακροοικονομικά στοιχεία που έδειξαν άνοδο της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην ευρωζώνη τον Ιούνιο.

Στο ταμπλό, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με άνοδο 0,34%, στις 458,36 μονάδες, ενώ νωρίτερα σημείωνε εναλλαγές προσήμου. Ο κλάδος των τραπεζών ηγήθηκε των κερδών με 1,8%, ενώ οι μετοχές του κλάδου υγειονομικής περίθαλψης υποχώρησαν κατά 0,4%. Ο έτερος πανευρωπαϊκός δείκτης, Eurostoxx 50, ενισχύθηκε κατά 0,07%, στις 4.087,37 μονάδες.

Ο γερμανικός DAX ενισχύθηκε κατά 0,08%, στις 15.661,97 μονάδες, με τον γαλλικό CAC 40 να κερδίζει 0,22%, στις 6.567,54 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 κινήθηκε ισχυρότερα ανοδικά, κατά 0,58%, στις 7.164,47 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB κατέγραψε άνοδο 0,63%, στις 25.441,34 μονάδες, με τον ισπανικό IBEX 35 να καταγράφει κέρδη 0,44%, στις 8.946,40 μονάδες.

Οι αγορές στις ΗΠΑ παραμένουν σήμερα κλειστές λόγω της εθνικής αργίας της 4ης Ιουλίου.

Η συνεδρίαση με τις σημαντικές αναταράξεις στην Ευρώπη ακολούθησε την ανάλογη πορεία των αγορών στην περιφέρεια Ασίας – Ειρηνικού, την ίδια ώρα που το πετρέλαιο τύπου brent ξεπέρασε τα 76 δολάρια το βαρέλι, εν όψει της πρόγραμματισμένης νέας συνεδρίασης των εκπροσώπων των χωρών – μελών του Οργανισμού Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών (OPEC) και των συμμάχων τους στον ευρύτερο OPEC+.

Η συνεδρίαση επρόκειτο να πραγματοποιηθεί μετά τις διαφωνίες της περασμένης εβδομάδας για το κατά πόσον θα επεκταθούν σε διάρκεια οι περικοπές στην παραγωγή αργού που συνεχίζονται λόγω της πανδημίας. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ανθίστανται στην επέκταση.

Το πρακτορείο Reuters, ωστόσο,  επικαλούμενο δύο πηγές του, μετέδωσε ότι η συνεδρίαση αναβάλλεται, χωρίς να έχει οριστεί νέα ημερομηνία. Το πρακτορείο Bloomberg μετέδωσε επίσης ότι η αναβολή σημαίνει ότι ο OPEC+ θα συνεχίσει την παραγωγή με βάση τις υπάρχουσες συμφωνημένες περικοπές.

Ο αναθεωρημένος δείκτης PMI της ευρωζώνης για την επιχειρηματική δραστηριότητα έδειξε εξάλλου διεύρυνση της τελευταίας με τον υψηλότερο ρυθμό τα τελευταία 15 χρόνια, καθώς οι περιορισμοί λόγω της πανδημίας αίρονταν ανά την ήπειρο. Ο σύνθετος δείκτης της IHS Markit διαμορφώθηκε στις 59,5 μονάδες, έναντι 57,1 μονάδων τον Μάιο.

Σε επίπεδο μεμονωμένων μετοχών, η μετοχή της βρετανικής αλυσίδας σούπερ μάρκετ Morrisons ενισχύθηκε κατά 11,6%, μετά την εμφάνιση και τρίτου διεκδικητή για την εξαγορά της.

Στην άλλη όχθη του Stoxx 600, η ολλανδική εταιρεία επενδύσεων στον κλάδο της τεχνολογίας Prosus είδε τη μετοχή της να υποχωρεί κατά 6,1%, μετά την κλιμάκωση από πλευράς Κίνας των περιορισμών στην πρόσφατα εισηγμένη εταιρεία μεταφορών προσώπων Didi.