Κατολίσθηση λάσπης στην Ιαπωνία: Τέσσερις νεκροί και τουλάχιστον 64 αγνοούμενοι

Η γιγαντιαία κατολίσθηση λάσπης που σάρωσε τα πάντα στο πέρασμά της στην παραλιακή πόλη Ατάμι, στην κεντρική Ιαπωνία, προκάλεσε τον θάνατο τεσσάρων ανθρώπων και οι έρευνες συνεχίζονται για τον εντοπισμό 64 ανθρώπων, σύμφωνα με νεότερο προσωρινό απολογισμό που ανακοίνωσαν σήμερα οι αρχές.

Οι επιχειρήσεις διάσωσης και εκκαθάρισης θα επαναληφθούν αύριο, Τρίτη, στις 6 το πρωί τοπική ώρα (Δευτέρα 24.00 ώρα Ελλάδας).

Σήμερα πυροσβέστες, αστυνομικοί και στρατιώτες των Ιαπωνικών Δυνάμεων Αυτοάμυνας χρησιμοποίησαν ειδικά κοντάρια και εκσκαφείς για να προχωρήσουν μέσα στη λάσπη και να εκκαθαρίσουν βουνά από τα συντρίμμια, σε μια όλο και πιο απεγνωσμένη έρευνα για επιζώντες.

Τέσσερα πτώματα έχουν ανακαλυφθεί μέχρι τώρα, αλλά οι τοπικές αρχές συνεχίζουν να μην έχουν κανένα σημάδι ζωής από δεκάδες άλλους ανθρώπους που υποτίθεται ότι κατοικούσαν στην περιοχή που επλήγη, πριν από την καταστροφή.

“Επί του παρόντος, τουλάχιστον 64 άνθρωποι αναζητούνται ακόμη”, δήλωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο η Γιούτα Χάρα, εκπρόσωπος της υπηρεσίας διαχείρισης καταστροφών στην πόλη Ατάμι. Ένας κατάλογος με τα ονόματά τους δημοσιεύτηκε με την ελπίδα οι αρχές να αποσπάσουν πληροφορίες για τα πρόσωπα αυτά.

Είναι πιθανό ορισμένοι από τους ανθρώπους αυτούς να μην κατοικούσαν πια στην περιοχή εδώ και κάποιο καιρό, παρότι τα ονόματά τους έχουν καταχωρηθεί στο μητρώο των κατοίκων της περιοχής.

“Η εθνική κυβέρνηση, σε συνεργασία με τις δημοτικές αρχές, θα εξακριβώσουν (πόσοι) άνθρωποι φέρονται ως αγνοούμενοι”, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Γιοσιχίντε Σούγκα.

Οι διασώστες “καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να σώσουν όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους, το ταχύτερο”, επέμεινε ο Σούγκα.

Ένα μεγάλο μέρος της Ιαπωνίας βρίσκεται προς το παρόν στη μέση της περιόδου των βροχών, γεγονός που προκαλεί συχνά πλημμύρες και κατολισθήσεις.

Σύμφωνα με επιστήμονες, το φαινόμενο εντάθηκε από την κλιματική αλλαγή καθώς μια πιο ζεστή ατμόσφαιρα κατακρατά περισσότερο νερό, αυξάνοντας τον κίνδυνο και την ένταση των ακραίων βροχοπτώσεων.

Το ιαπωνικό αρχιπέλαγος είναι όλο και περισσότερο αντιμέτωπο τα τελευταία χρόνια με πρωτοφανείς πλημμύρες που συνοδεύονται από κατολισθήσεις και συχνά έναν βαρύ απολογισμό ανθρώπινων απωλειών.

Στις αρχές Ιουλίου 2018, τρομερές πλημμύρες στη δυτική Ιαπωνία προκάλεσαν περισσότερους από 200 θανάτους. Δυο χρόνια αργότερα την ίδια εποχή, πλημμύρες-ρεκόρ στο νοτιοδυτικό τμήμα της χώρας άφησαν πίσω τους περισσότερους από 80 νεκρούς και αγνοούμενους.

ΠΗΓΗ: ΑΜΠΕ