Έχασε και τις 880 μονάδες το Χρηματιστήριο

Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

“Έσπασε” τις αντιστάσεις του στο τέλος το χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο δεν κατάφερε να κρατήσει την επαφή του με τις 880 μονάδες, διολισθαίνοντας ακόμη χαμηλότερα, καθώς οι πωλητές επεκτάθηκαν στο μεγαλύτερο μέρος του ταμπλό και πέραν της υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,09% στις 876,96 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 875,43 μονάδων (-1,27%) και 886,11 μονάδων (-0,06%). Ο τζίρος ανήλθε στα 37,4 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 16,6 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 866 χιλ. τεμάχια (1,1 εκατ. ευρώ).

Έχασε και τις 880 μονάδες το Χρηματιστήριο

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 1,07%, στις 2.118,73 μονάδες, ενώ στο -1,29% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.386,48 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,37% στις 543,50 μονάδες.

Οι φόβοι Covid επανήλθαν

Η αγορά δεν μπορεί να ξεπεράσει τις ανησυχίες που έχουν κλιμακωθεί για τη νέα παράλλαξη του Covid 19 που διασπείρεται με ταχύτερο ρυθμό. Και σαν να μην έφτανε αυτή η παράλλαξη, η κοινότητα εξακολουθεί να εμφανίζει χαμηλά ποσοστά προόδου του εμβολιασμού, παραμένοντας έκθετη στις λοιμώξεις, άρα και στην πιθανότητα νέων περιοριστικών μέτρων της οικονομικής δραστηριότητας. Αυτό θα ισοδυναμούσε με μια καταστροφική οπισθοδρόμηση κοινωνική αλλά κυρίως οικονομική, με τις ελπίδες για την ανάκαμψη του τουρισμού να σβήνουν εν τέλει.

Αλλά ακόμη και αν η οικονομία δεν ξαναβιώσει καθολικό lockdown, πιθανές νέες κρατικές εντολές για κλείσιμο κλάδων μέσα στο Φθινόπωρο, όπως συνέβη το 2020 δεν μπορεί να αποκλειστούν. Έτσι, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Capital.gr, αντί για ανάκτηση των απωλειών που αναμένουμε θα είχαμε νέα δημοσιονομική αιμορραγία ύψους 3 δισ. από απώλεια εσόδων και αυξημένες δαπάνες για μέτρα στήριξης για όσο διαρκέσουν οι περιορισμοί αυξάνοντας χρέος και έλλειμμα σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα.

Τεχνική εικόνα

Από τις 24 Ιουνίου, όταν ξεκίνησε και η διορθωτική πορεία του ΧΑ, ο γενικός δείκτης έχει χάσει πάνω από 35 μονάδες, ωστόσο οι βασικοί τριγμοί είχαν αρχίσει όταν η αγορά απέτυχε να διαπεράσει τις 930 μονάδες στις 14 Ιουνίου. Έτσι, επαναλαμβάνεται το σενάριο του pullback που ακολουθεί το ΧΑ από τον Απρίλιο και επιβεβαιώνεται όταν ο γενικός δείκτης δεν μπορεί να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για τις 950 μονάδες. Άλλωστε, μην ξεχνάμε ότι είναι περίοδος μερισμάτων στο ΧΑ, με το γεγονός να είναι ένας ακόμα λόγος για την πλάγια εικόνα της αγοράς.

Έτσι, με τη συνεχή διολίσθηση, ο γενικός δείκτης προσγειώθηκε σήμερα στην καρδιά της στήριξης των 875 – 880 μονάδων, ενώ το σενάριο της ανάκτησης των 900 μονάδων δείχνει να απομακρύνεται. Σύμφωνα με την Fast Finance, σε εβδομαδιαίο γράφημα έχουμε πολύ σοβαρό ανάχωμα στις 850 μονάδες αν και όλα δείχνουν ότι δεν θα δοκιμαστεί στην παρούσα.

Σε επίπεδα FTSE 25, οι 2.114 μονάδες στην παρούσα προσφέρουν σημαντική στήριξη με τις 2.176 από στήριξη να έχουν γίνει αντίσταση. Μόνο κατοχύρωση μπορεί να δώσει και πάλι κίνηση προς τις 2.215 μονάδες, ενώ στο εβδομαδιαίο φαίνεται πόσο σημαντική είναι η στήριξη των 2.100 μονάδων.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, η Aegean σημείωσε βουτιά 4%, με τις Εθνική, Πειραιώς, ΕΥΔΑΠ και Μυτιληναίο να ακολουθούν με απώλειες άνω του 2%. Άνω του -1% έκλεισαν οι Τέρνα Ενεργειακή, Motor Oil, ΕΛΧΑ, Ελληνικά Πετρέλαια, Alpha Bank, ΑΔΜΗΕ, ΓΕΚ Τέρνα, ΟΠΑΠ, Ελλάκτωρ, Λάμδα, ΕΧΑΕ, Titan και Jumbo.

Ήπια πτωτικά έκλεισαν τελικά οι ΟΛΠ, ΟΤΕ και ΔΕΗ, αν και ενδοσυνεδριακά βρέθηκαν υπό μεγαλύτερη πίεση, ενώ σε θετικά εδάφη έκλεισαν τελικά οι Βιοχάλκο, Eurobank Coca και Cola. Ο Σαράντης κράτησε έως το τέλος τα κέρδη του στο +1,59%.