Τσίπρας: Ο ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται να κερδίσει το “μεσαίο χώρο” – Εμείς στηρίζουμε τον εμβολιασμό

Της Νίκης Ζορμπά 

Με απεύθυνση εντός και εκτός του κόμματός του, ο Αλέξης Τσίπρας με ομιλία του μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της πανελλαδικής συνδιάσκεψης του ΣΥΡΙΖΑ, καταρχάς μίλησε για πολύ επιτυχημένη συνδιάσκεψη που θα αποτελέσει μια νέα αρχή για το κόμμα του.

Αυτά ως προς την ικανοποίησή του για το κλίμα που επικράτησε στο διήμερο των εργασιών, καθώς όπως έχει ήδη επισημάνει το Capital.gr , ούτε μαχαίρια “βγήκαν”, ούτε εκρηκτικό κλίμα επικράτησε. Διαφωνίες και αναμενόμενες αιχμές μόνο, σε ελεγχόμενες και “ανεκτές” εντάσεις.

Μεσαίος χώρος και “προσκλητήριο”

Σε ό,τι αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ αυτό καθ αυτό, ο πρόεδρός του, είπε πως για να κερδίσει τις εκλογές και τον στόχο του “δεν αρκεί να κερδίσει μόνο όσους πολίτες αυτοπροσδιορίζονται ως αριστεροί και ριζοσπάστες.
πρέπει να κερδίσει αυτό που ονομάζουμε μεσαίο χώρο” και όσους πολίτες αυτοχαρακτηρίζονται “πολίτες του Κέντρου”. Καθησυχάζοντας πάντως τους εξ ευωνύμων του, ο Α. Τσίπρας έσπευσε να διευκρινίσει πως το Κέντρο δεν κερδίζεται με δεξιόστροφες πολιτικές : ” Χρειάζεται να στρίψουμε αριστερά για να κερδίσουμε το κέντρο και όχι με ανούσιες αυτοαναφορικές προτάσεις και συνθήματα. Αλλά με τον προγραμματικό μας λόγο”.

Τον προγραμματικό λόγο του ΣΥΡΙΖΑ έθεσε και ως βάση συζήτησης στο προσκλητήριο που απηύθυνε στα όμορά του κόμματα, τις “προοδευτικές δυνάμεις”, καλώντας τις να τοποθετηθούν επί του προγράμματός του:

¨”Οι προγραμματικές μας δεσμεύσεις είναι σαφείς.
Καλούμε όλους τους δημοκρατικούς και προοδευτικούς πολίτες να τις αγκαλιάσουν.
Καλούμε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις να τις σχολιάσουν. Να τοποθετηθούν δημόσια επάνω σε αυτές. Γιατί οι συγκλίσεις  δεν μπορεί παρά να είναι στη βάση πολιτικών θέσεων και προγραμμάτων όχι μικροπολιτικής κουζίνας.

Είναι απαραίτητο πάντως,  επεσήμανε, επιστρέφοντας στην εναρκτήρια ομιλία του της Παρασκευής , να κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ τις εκλογές της απλής αναλογικής, έστω και με μία ψήφο διαφορά, προκειμένου να συγκροτηθεί προοδευτική κυβέρνηση χωρίς να χρειαστούν καν διπλές κάλπες.  Κοινώς, το κόμμα παραμένει σε υψηλό εκλογικό συναγερμό ( προδήλως και για λόγους συσπείρωσης).

 “Το υγειονομικό σαμποτάζ το κάνει η Κυβέρνηση”

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν άφησε ασφαλώς αναπάντητη την πρωθυπουργική αιχμή πως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σαμποτάρει υγειονομικά τη χώρα, ξεκαθαρίζοντας εν αρχή ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και εβαλε πλάτη στην πανδημία στηρίζοντας τα περιοριστικά μέτρα ενώ και στήριξε και στηρίζει τους εμβολιασμούς.

” Εμείς στηρίξαμε τη κοινωνία.
Και δώσαμε απλόχερη στήριξη και στην κυβέρνηση στα δυο κομβικότερα ζητήματα.
Στηρίξαμε τα περιοριστικά μέτρα που αίρουν πολύ σημαντικές ελευθερίες
Στηρίξαμε και στηρίζουμε τον εμβολιασμό . Δεν θα το έκανε αυτό ο κ. Μητσοτάκης όπως δεν το κάνει η λαικιστική δεξιά όπου βρίσκεται σε θεση αντιπολίτευσης στην Ευρώπη” είπε, καταλήγοντας πως:  “Έρχεται τώρα ο Μητσοτάκης με θράσος και μιλά για υγειονομικό σαμποτάζ.
Αν κάποιος έκανε και κάνει υγειονομικό σαμποτάζ στη χώρα είναι ο ίδιος ο κος Μητσοτάκης.
Με την ανικανότητα του να διαχειριστεί τη πανδημία και με τη διαρκή του έγνοια να αντιμετωπίσει τον ΣΥΡΙΖΑ και όχι την πανδημία”, ανέφερε επακριβώς εγκαλώντας την κυβέρνηση ότι επιχειρεί να διχάσει την κοινωνία για να αποσείσει δικές της ευθύνες.

“Ευτυχώς που δεν είχαμε τον ΣΥΡΙΖΑ να διαχειριστεί τη πανδημία. Όχι γιατί δε θα τα κατάφερνε καλύτερα σε σχέση με την κυβέρνηση αλλά γιατί αν είχαμε τον ΣΥΡΙΖΑ θα είχαμε στην αντιπολίτευση την πιο ακραία λαικιστική αντιπολίτευση που είχε ποτέ ο τόπος : Την αντιπολίτευση του κου Μητσοτάκη”, είπε προσθετικά περνώντας στην αντεπίθεση ο κ. Τσίπρας , ισχυριζόμενος πως “Δυο χρόνια μετά ο κάθε πολίτης μπορεί να αναστοχαστεί, τι έταξε και τι έκανε η ΝΔ Έταξε τρια πράγματα :  καλύτερες δουλειές,  Λιγότερους φόρους , Ασφάλεια .   και κατάργησε το οκτάωρο έκανε την εργασία κόλαση, μετέτρεψε τη χώρα σε πεδίο δράσης μαφιόζικων συμμοριών. ο πολίτης δεν αισθάνεται ασφάλεια. Απέτυχε σε όσα έταξε Απέτυχε και στη πανδημία “.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δε μέμφθηκε τον πρωθυπουργό και για το ΕΣΥ, σημειώνοντας πως”Δε βρήκε άλλο να μας πει σήμερα ο κος Μητσοτάκης παρά το ότι αμέσως μετά την πανδημία, θα κλείσει περιφερειακά νοσοκομεία”.