Εμβολιασμός εφήβων: Πότε αναμένεται η έγκριση της Επιτροπής – Ποιοι θα έχουν προτεραιότητα

Doses of Pfizer/BioNTech coronavirus disease (COVID-19) vaccine are seen in a try as the Chilean sanitary authority starts a vaccination campaign for people from 12 to 17 years old in Santiago, Chile June 23, 2021. REUTERS/Ivan Alvarado

Μέσα στις επόμενες ημέρες, πιθανώς ακόμη και την ερχόμενη Τρίτη, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών αναμένεται να εγκρίνει τον εμβολιασμό εφήβων ηλικίας από 15-17 ετών κατά της Covid-19, όπως δήλωσε ο καθηγητής Παιδιατρικής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμβολιασμών, Γιώργος Χρούσος.

«Σίγουρα στο εγγύς μέλλον, εντός του Ιουλίου, πιθανώς και την ερχόμενη Τρίτη, θα εγκριθούν οι εμβολιασμοί για παιδιά μεταξύ 15-17 ετών και αργότερα ίσως και για μικρότερες ηλικίες» ανέφερε, μιλώντας στον ΣΚΑI.

O ίδιος επεσήμανε πως είναι καλό να εμβολιαστεί η εν λόγω ηλικιακή ομάδα, καθώς δεν διαφέρει πολύ από τους νέους 18-20 ετών, δεδομένου ότι μετακινούνται συχνά, υπό τον φόβο μάλιστα εξάπλωσης της μετάλλαξης «Δέλτα».

 

Ποιοι θα έχουν προτεραιότητα

Επιπλέον, ο κ. Χρούσος σημείωσε ότι προτεραιότητα θα δοθεί στους εφήβους με υποκείμενα νοσήματα αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο η Επιτροπή να συστήσει και τον εμβολιασμό παιδιών ηλικίας 12-15 ετών που ανήκουν σε αυτή την κατηγορία.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι γονείς δεν θα πρέπει να ανησυχούν, καθώς τα εμβόλια έχουν δοκιμαστεί στις ηλικίες 12-15 ετών, είναι ασφαλή και δεν παρουσιάζουν επιπλοκές.

Τέλος, επισήμανε ότι το μόνο διαθέσιμο σκεύασμα κατά της Covid για τα παιδιά είναι εκείνο της Pfizer, καθώς είναι το μόνο που έχει δοκιμαστεί σε αυτές τις ηλικίες.

«Τα χιλιάδες παιδιά που εμβολιάστηκαν στις ΗΠΑ είναι όλα καλά» τόνισε, προσθέτοντας ωστόσο ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί κάποια ανεπιθύμητη παρενέργεια, αν και αυτό συμβαίνει πάρα πολύ σπάνια. 

Εξαπλώνεται η μετάλλαξη «Δέλτα»

Σύμφωνα με τα επιδημιολογικά δεδομένα της περασμένης εβδομάδας, έχει αρχίσει να διασαλεύεται η σταθεροποίηση της πανδημίας λόγω της μετάλλαξης «Δέλτα» καθώς και της χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων.

Στη χώρα εντοπίστηκαν άλλα 25 στελέχη της ινδικής μετάλλαξης, με τον συνολικό αριθμό να ανέρχεται σε 54. Από αυτά τα οκτώ έχουν εντοπιστεί στην Αττική, 30 στο Ηράκλειο της Κρήτης, ένα στην Αχαΐα όπως και στην Εύβοια, πέντε στη Θεσσαλονίκη, ένα στην Κόρινθο, τέσσερα στη Λέσβο, δύο στην Πάρο, ένα στη Χαλκιδική, ενώ ένα έχει εντοπιστεί στο αεροδρόμιο.

Επίσης, την τελευταία εβδομάδα οι διαγνώσεις αυξήθηκαν κατά 5%, ενώ αυξητική τάση εμφανίζουν οι μολύνσεις στα νησιά. Από τη Δευτέρα 103 εντοπίστηκαν στο Ηράκλειο, 108 στο Ρέθυμνο, 69 στη Ρόδο και 17 στη Μύκονο. Στο «νησί των ανέμων» σήμανε συναγερμός, καθώς βρίσκεται ένα βήμα πριν από το κόκκινο.

Αυξάνονται τα κρούσματα σε νέους

Ο μέσος όρος ηλικίας των κρουσμάτων βρίσκεται πλέον στα 27 έτη, ενώ όλο και περισσότερες μολύνσεις εντοπίζονται στις ηλικίες 18-34.

Και τα περισσότερα κρούσματα όμως της μετάλλαξης «Δέλτα» εντοπίζονται σε νέους και παιδιά. Μάλιστα, επιστήμονες εκτιμούν ότι τον Αύγουστο τα κρούσματα θα ξεπεράσουν τα 1.000.