Συνελήφθη συγγενής του Ερντογάν: Αποκάλεσε την τουρκική κυβέρνηση προδότες

Συγγενής του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνελήφθη μετά την κριτική του στο κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) λόγω των σχέσεών του με τη μαφία, ανέφερε ο ειδησεογραφικός ιστότοπος του Halk TV.

Ο Γιάχια Μπιριντζί συνελήφθη στο σπίτι του στην Κωνσταντινούπολη για τα σχόλιά του σε βίντεο στο Twitter την Πέμπτη το απόγευμα. Είναι ο γαμπρός του Μουσταφά Ερντογάν, αδελφού του Τούρκου προέδρου.

Ο Μπιριντζί είπε ότι έχει έγγραφα που αποδεικνύουν τη συμμετοχή της κυβέρνησης του ΑΚΡ σε “πράξεις προδοσίας” της χώρας.

“Έχω τα έγγραφά τους. Τόσο μεγάλη προδοσία, είναι πραγματικά πάρα πολύ για αυτή τη χώρα”, είπε στο βίντεο.

Αναφερόμενος στους ισχυρισμούς του Τούρκου αρχιμαφιόζου Σεντάτ Πεκέρ, για σχέσεις μεταξύ της μαφίας και των κυβερνητικών στελεχών, ο Μπιριντζί είπε ότι ο Ερντογάν περιβάλλεται από ανθρώπους που εμπλέκονται σε κάθε είδους εγκλήματα σε συνεργασία με τη μαφία και ότι δεν έχει μείνει ούτε ένα τίμιο άτομο στον στενό κύκλο του προέδρου.

Υποσχέθηκε να σπάσει μια ποντιακή λύρα (kemençe) στο κεφάλι κάθε βουλευτή του AKP καθώς κρατούσε μία λύρα κατά τη διάρκεια του βίντεο.

Όταν ένας από τους οπαδούς του σχολίασε ότι ο Ερντογάν θα τον συλλάβει, ο Μπιριντζί απάντησε: “Ελπίζω να το κάνει. Περιμένω να το κάνει αυτό επειδή οι άνθρωποι γύρω του είναι προδότες”.

Είπε ότι έστειλε μια επιστολή στον Ερντογάν, αλλά ότι οι άνθρωποι στον στενό κύκλο του Ερντογάν την εμπόδισαν να φτάσει στον πρόεδρο, προφανώς επειδή το περιεχόμενό τους τους ενοχλούσε.

Οι περιπτώσεις προσβολής γενικά προέρχονται από δημοσιεύσεις κοινωνικών μέσων που κάνουν οι αντίπαλοι του Ερντογάν. Η τουρκική αστυνομία και το δικαστικό σώμα θεωρούν ακόμη και την πιο μικρή κριτική προς τον Ερντογάν ή την κυβέρνησή του ως προσβολή.

Η προσβολή του προέδρου είναι έγκλημα στην Τουρκία, σύμφωνα με το αμφιλεγόμενο άρθρο 299 του τουρκικού ποινικού κώδικα (TCK). Όποιος προσβάλλει τον πρόεδρο μπορεί να καταδικάσει σε έως και τέσσερα χρόνια φυλάκισης, ποινή που μπορεί να αυξηθεί εάν το έγκλημα διαπράχθηκε μέσω των μέσων μαζικής ενημέρωσης.

Πέτρος Κράνιας