Πρόθεση αυξημένης διμερούς συνεργασίας από Τζόνσον- Μέρκελ – Γερμανική ανησυχία για τους θεατές στο Γουέμπλεϊ

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Την αμοιβαία πρόθεση διεύρυνσης της διμερούς συνεργασίας σε μια σειρά τομέων εξέφρασαν οι ηγέτες Ηνωμένου Βασιλείου και Γερμανίας σε συνέντευξη Τύπου μετά από συνάντησή τους στη βρετανική εξοχική πρωθυπουργική κατοικία στο Τσέκερς.

Ο οικοδεσπότης Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον ευχαρίστησε την Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ για την «πραγματικά ιστορική προσήλωση» κατά τα 16 χρόνια ηγεσίας της τόσο στη διμερή σχέση, όσο και γενικότερα στην παγκόσμια διπλωματία, όπως και για την καθοδήγησή της στη διεθνή αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

Ο κ. Τζόνσον τόνισε ότι η Γερμανία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος του Ηνωμένου Βασιλείου, αναφέροντας ενδεικτικά ότι 750.000 Βρετανοί εργάζονται για γερμανικές εταιρείες ή αντιστρόφως.

Αφού σημείωσε ότι συμφώνησε με την κα Μέρκελ σε περαιτέρω διεύρυνση των διμερών δεσμών και στην αξιοποίηση των ικανοτήτων των δύο χωρών, σχολίασε πως «δεν είναι σύμπτωση ότι δύο από τα πιο επιτυχημένα εμβόλια, της Pfizer/BioNTech και της AstraZeneca/Οξφόρδης προέκυψαν από γερμανικά και βρετανικά εργαστήρια».

Η Άνγκελα Μέρκελ από την πλευρά της είπε ότι τώρα που το Ην. Βασίλειο έφυγε από την ΕΕ είναι «καλή ευκαιρία» για ένα νέο πλαίσιο σχέσης. Πρόσθεσε ότι αποφασίστηκε να υπάρχει ένας διακυβερνητικός δίαυλος επικοινωνίας με ετήσιες υπουργικές συναντήσεις και στενότερη συνεργασία σε διάφορους τομείς, εκφράζοντας προθυμία για μία «συνθήκη συνεργασίας».

Η κα Μέρκελ ανέφερε πιο συγκεκριμένα ότι θέλει να δει συνεργασία σε τομείς όπως η ενέργεια, η τεχνολογία, ο πολιτισμός, οι επαφές των νέων, η κλιματική αλλαγή, σε διεθνή θέματα όπως η στάση έναντι Ρωσίας και Κίνας και στην αντιμετώπιση της πανδημίας, ιδίως αναφορικά με την πρόοδο του εμβολιαστικού προγράμματος.

Αναφέρθηκαν και οι δύο αστειευόμενοι στο «σπάσιμο της παράδοσης» με τη νίκη της Αγγλίας κατά της Γερμανίας στο Euro 2020, με την Καγκελάριο Μέρκελ να σημειώνει πάντως ότι πράγματι ανησυχεί για τους δεκάδες χιλιάδες θεατές που επιτρέπονται στο Γουέμπλεϊ για τους αγώνες του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος.

Αναφέρθηκαν επίσης στις διαφωνίες αναφορικά με την εφαρμογή του Πρωτοκόλλου του Brexit για τη Βόρεια Ιρλανδία, με την κα Μέρκελ να δηλώνει πως μπορούν να βρεθούν «ρεαλιστικές λύσεις».

Αναφορικά με τη γερμανική θέση υπέρ της απαγόρευσης των επισκεπτών από το Ην. Βασίλειο προς την ΕΕ λόγω της διασποράς της μετάλλαξης Δέλτα, η κα Μέρκελ φάνηκε να υιοθετεί πιο ήπια στάση, παρατηρώντας ότι πιθανότατα στο εγγύς μέλλον οι διπλά εμβολιασμένοι θα μπορούν να ταξιδεύουν ξανά.

Ο κ. Τζόνσον από την πλευρά του σχολίασε ότι δε βλέπει λόγο να μην αναγνωριστούν από την ΕΕ οι παρτίδες την εμβολίων της AstraZeneca που παρασκευαστήκαν στην Ινδία, ενδεχόμενο που έχει θορυβήσει εμβολιασμένους με αυτά τα σκευάσματα Βρετανούς.

Ο Βρετανός Πρωθυπουργός ανακοίνωσε επίσης τη σύσταση μεταλλίου επιστημονικής αριστείας προς τιμή της Καγκελαρίου, η οποία έγινε η πρώτη ηγέτιδα ξένης χώρας μετά από τον Μπιλ Κλίντον το 1997 που απευθύνθηκε, διαδικτυακά, προς το βρετανικό υπουργικό συμβούλιο.

Η 22η επίσκεψη της Άνγκελα Μέρκελ ως ηγέτιδα της Γερμανίας στο Ην. Βασίλειο θα ολοκληρωθεί στο Κάστρο του Ουίνδσορ, όπου θα γίνει δεκτή από τη βασίλισσα Ελισάβετ.