Καναδάς: Στις φλόγες ολόκληρο χωριό – Καίγονται κτίρια και περιουσίες – Βίντεο

Απομακρύνθηκαν εγκαίρως οι 250 κάτοικοι του χωριού Λίτον – Ακραίες θερμορκρασίες, κοντά στους 50 βαθμούς Κελσίου – Τρελές θερμοκρασίες και σε πόλεις των ΗΠΑ κοντά στον Καναδά

Αποκαλυπτικές εικόνες και βίντεο από το κύμα καύσωνα που πλήττει τον Καναδά μαρτυρούν εκτεταμένες καταστροφές, τη στιγμή που κτίρια και δέντρα έχουν παραδοθεί στις φλόγες στο χωριό του Λίτον.

Το χωριό της Βρετανικής Κολούμπια εκκενώθηκε όταν η πυρκαγιά πήρε ανησυχητικές διαστάσεις, εν μέσω ακραία υψηλών θερμοκρασιών, που έφτασαν μέχρι 49,5 βαθμούς.

Η ένταση της φωτιάς αποτυπώνεται και σε βίντεο όπου φαίνεται ένα τεράστιο σύννεφο καπνού να έχει καλύψει την ατμόσφαιρα.

«Φλέγεται όλη η περιοχή. Χρειάστηκαν 15 μόνο λεπτά από τη στιγμή που εκδηλώθηκε ο πρώτος καπνός για να επεκταθεί παντού  φωτιά», δήλωσε στο CBC ο δήμαρχος Ιάν Πόλντερμαν.

Οι πυροσβέστες δίνουν ακόμη μάχη με τις φλόγες, ενώ δεν έχει καταγραφεί απώλεια ανθρώπινης ζωής, στη συγκεκριμένη περιοχή.

Πόλεις που βρίσκονται νότια του Βανκούβερ, στις ΗΠΑ, όπως το Πόρτλαντ στο Όρεγκον και το Σιατλ στην Ουάσινγκτον, γνωστές για το κρύο και υγρό κλίμα τους πλήττονται απο την υπερβολική ζέστη. Οι θερμοκρασίες κυμάνθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ από το 1940, οπότε και ξεκίνησαν να τηρούνται αρχεία. Σε πολλές περιοχές οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες έλιωσαν την άσφαλτο.

Ο υδράργυρος σκαρφάλωσε στους 46,1 Βαθμούς Κελσίου στο αεροδρόμιο του Πόρτλαντ το απόγευμα της Δευτέρας και 41,6° Κελσίου σε αυτό του Σιάτλ, σύμφωνα με τις μετρήσεις της αμερικανικής εθνικής μετεωρολογικής υπηρεσίας (NWS).

Τουλάχιστον 34 άνθρωποι πέθαναν αιφνιδίως μεταξύ Δευτέρας και Τρίτης στην περιοχή του Βανκούβερ, μια απότομη αύξηση του ποσοστού θνητότητας που πιθανότατα συνδέεται με το κύμα καύσωνα, ανακοίνωσε η καναδική ομοσπονδιακή αστυνομία.