Γερμανία: Εντός του μήνα, το 70-80% των κρουσμάτων θα είναι της παραλλαγής «Δέλτα», δήλωσε ο υπ. Υγείας

FILE PHOTO: People enjoy the warm weather as they sit outside at restaurants near James-Simon-Park, amid the coronavirus disease (COVID-19) pandemic, in Berlin, Germany May 30, 2021. REUTERS/Annegret Hilse/File Photo

Το 70-80% των νέων κρουσμάτων κοροναϊού στη Γερμανία θα αφορά έως το τέλος του μήνα την παραλλαγή «Δέλτα», εκτίμησε ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν και ζήτησε να συνεχιστούν με αμείωτο ρυθμό οι εμβολιασμοί.

Στην ίδια συνέντευξη, ο υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ, αναφερόμενος στα γεμάτα στάδια για τους αγώνες του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου στο Λονδίνο, έκανε λόγο για «απολυτως ανεύθυνη» UEFA, ενώ ο αρμόδιος για θέματα Υγείας από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) Καρλ Λάουτερμπαχ, δήλωσε σε δραματικό τόνο ότι «η UEFA είναι υπεύθυνη για τον θάνατο πολλών ανθρώπων».

Ήδη η μετάλλαξη Δέλτα, αφορά τα μισά κρούσματα

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο «Ρόμπερτ Κοχ», ήδη στη Γερμανία η παραλλαγή «Δέλτα» αφορά τα μισά κρούσματα κοροναϊού και αναμένεται σύντομα να επικρατήσει της παραλλαγής «Άλφα», η οποία έως τώρα ήταν η κυρίαρχη. «Είναι πολύ σημαντικό να διατηρήσουμε τους υψηλούς ρυθμούς εμβολιασμού», τόνισε ο κ. Σπαν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου και ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή το 55% των ενηλίκων έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου, ενώ πλήρως εμβολιασμένο είναι το 37,3%.

«Μόνο ο πλήρης εμβολιασμός προσφέρει επαρκή προστασία έναντι της παραλλαγής «Δέλτα»», τόνισε και σημείωσε ότι θα ήταν καλό εντός του μήνα να συμπληρωθούν τουλάχιστον 75 εκατομμύρια εμβολιασμοί.

Σε ό,τι αφορά την Πορτογαλία και τη Βρετανία, οι οποίες έχουν συμπεριληφθεί στις «περιοχές παραλλαγών» και επιβαρύνονται με αυστηρούς κανονισμούς καραντίνας, ακόμη και για τους εμβολιασμένους, ο υπουργός Υγείας ανέφερε ότι σύντομα θα «υποβαθμιστούν» στην κατηγορία των περιοχών «μεγάλου αριθμού κρουσμάτων». Αυτό θα συμβεί, διευκρίνισε, όταν το ποσοστό της παραλλαγής «Δέλτα» θα περιοριστεί περίπου στο 70-80% του συνόλου των κρουσμάτων.

Ο κ. Σπαν τόνισε ακόμη ότι η κυβέρνηση δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στη λειτουργία των σχολείων την ερχόμενη σχολική χρονιά και κάλεσε τα κρατίδια να καταβάλουν κάθε προσπάθεια προκειμένου τα παιδιά να παραμείνουν στις τάξεις όσο το δυνατόν περισσότερο. «Μετά τους τελευταίους μήνες, τα παιδιά αξίζουν να αποτελούν την ύψιστη ευθύνη μας», συμπλήρωσε και ζήτησε την εγκατάσταση συστήματος εξαερισμού στις σχολικές αίθουσες, διαβεβαιώνοντας ότι το ομοσπονδιακό κράτος θα στηρίξει οικονομικά τις τοπικές αρχές. 

«Δεν σχεδιάζεται εκ νέου κλείσιμο συνόρων»

Στην ίδια συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ,  επανέλαβε ότι δεν σχεδιάζεται εκ νέου κλείσιμο των συνόρων για την πανδημία, ωστόσο συνεχίζονται οι έλεγχοι στα σύνορα, τόσο λόγω της μετανάστευσης όσο και της ενδεχόμενης απειλής για τρομοκρατία. Στα αεροδρόμια, διευκρίνισε, η κατάσταση είναι διαφορετική, καθώς εκεί υπάρχει «πλήρης έλεγχος», με την Ομοσπονδιακή Αστυνομία να βεβαιώνει ότι όλοι οι επιβάτες έχουν συμπληρώσει το απαραίτητο έντυπο εισόδου και είναι κάτοχοι πιστοποιητικού εμβολιασμού, ανάρρωσης ή αρνητικού τεστ. «’Όποιος μπαίνει στη χώρα, πρέπει να περιμένει ότι θα ελεγχθεί», προειδοποίησε.

«Απολύτως ανεύθυνη στάση της UEFA

Παράλληλα, αναφερόμενος στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου και στον συνωστισμό στα γήπεδα, ο γερμανός υπουργός Εσωτερικών επέκρινε με ιδιαίτερη αυστηρότητα την UEFA: «Θεωρώ αυτή τη στάση της απολύτως ανεύθυνη. Είναι σαφές ότι ένας αγώνας ποδοσφαίρου με 60.000 θεατές προωθεί τη διαδικασία εξάπλωσης των κρουσμάτων, καθώς οι άνθρωποι βρίσκονται πολύ κοντά ο ένας στον άλλον και πανηγυρίζουν με αγκαλιές – πολύ περισσότερο μάλιστα σε μια χώρα όπου διαπιστώνεται μεγάλη έξαρση της παραλλαγής «Δέλτα»», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ζεεχόφερ και πρόσθεσε:

«Έχω λίγο την υποψία ότι το ζήτημα έχει να κάνει με οικονομικούς λόγους. Μια αθλητική ένωση θα πρέπει να εξηγήσει με σαφήνεια: δεν το θέλουμε έτσι, μειώνουμε τον αριθμό των θεατών». Υπενθύμισε μάλιστα ότι στον εναρκτήριο αγώνα της Εθνικής Γερμανίας στο Μόναχο βρισκόταν και ο ίδιος στο στάδιο, μαζί με 14.000 θεατές, ενώ στο  Γουέμπλεϊ την περασμένη Τρίτη οι θεατές ήταν 45.000».

Για το ίδιο θέμα, ο αρμόδιος για θέματα Υγείας από το SPD και καθηγητής λοιμωξιολογίας Καρλ Λάουτερμπαχ κατηγόρησε ευθέως την UEFA ότι θέτει σε κίνδυνο τη ζωή πολλών ανθρώπων προκειμένου να γεμίζει τα στάδια. «Ο αγώνας στο Λονδίνο έδειξε για μία ακόμη φορά πόσο κοντά βρίσκονται οι θεατές μεταξύ τους, πόσο συχνά αγκαλιάζονται και φωνάζουν. Σίγουρα έχουν μολυνθεί εκατοντάδες άτομα και αυτοί με τη σειρά τους μολύνουν χιλιάδες. Η UEFA είναι υπεύθυνη για το θάνατο πολλών ανθρώπων», έγραψε ο κ. Λάουτερμπαχ στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter.

Κριτική εξέφρασε και ο Αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς (SPD), επισημαίνοντας ότι «παρόλη τη χαρά για τα θεαματικά παιχνίδια αυτού του Πρωταθλήματος, προκαλεί προβληματισμό το πόσοι θεατές επιτρέπεται να μπαίνουν στα στάδια». Απηύθυνε μάλιστα έκκληση «να μην ρισκάρουμε τις προσπάθειες και την ταλαιπωρία που χρειάστηκαν για να θέσουμε υπό έλεγχο την πανδημία στην Ευρώπη».

Είναι ενδεικτικό ότι, σύμφωνα με την εφημερίδα «Die Welt», περίπου 2.000 κρούσματα κορονοϊού στην Σκοτία συνδέονται με αγώνες ποδοσφαίρου στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος. Τα δύο τρίτα αφορούσαν μάλιστα φιλάθλους, οι οποίοι είχαν ταξιδέψει στο Λονδίνο για να παρακολουθήσουν κάποιον αγώνα.