Σήμερα εγκρίνεται ο νέος Αναπτυξιακός νόμος και η νέα δομή της ΕΛΑΣ – Τα θέματα στο υπουργικό συμβούλιο

«Αυτή τη στιγμή στην χώρα μας οι συνθήκες είναι κατάλληλες για να μπορέσουμε να κάνουμε ένα μεγάλο άλμα προόδου. Αυτό το άλμα θα είναι ταυτόχρονα και ένα αναπτυξιακό άλμα» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συζήτηση που είχε χθες το βράδυ με τον Πρόεδρο του ΣΕΒ Δημήτρη Παπαλεξόπουλο και τον Πρόεδρο της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά, στο πλαίσιο της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του ΣΕΒ. «Η ανάπτυξη η οποία θα έρθει τα επόμενα χρόνια είμαι σίγουρος ότι θα είναι μια ανάπτυξη ισχυρή και πιστεύω ότι πολύ σύντομα, εντός του 2022, θα καλύψουμε το χαμένο έδαφος της πανδημίας για να μπορέσουμε στην συνέχεια να αναπτυχθούμε πέρα και πάνω από τα μεγέθη στα οποία βρεθήκαμε όταν μας χτύπησε η πανδημία» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Έρχονται πρωτοβουλίες της κυβέρνησης
Αυτή η εκτίμηση «πατάει» πάνω σε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες που θα αναλάβει η κυβέρνηση μέσα στο καλοκαίρι και οι οποίες, σε συνδυασμό με τις μεταρρυθμίσεις που έχουν ήδη υλοποιηθεί, προσδοκά ότι θα ανοίξουν το δρόμο για ανάπτυξη άνω του 3,5% φέτος και άνω του 6% το 2022. Οι αλλαγές αυτές, που δημιουργούν ένα πιο φιλικό και ελκυστικό περιβάλλον για το επιχειρείν στη χώρα μας, μαζί με τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ, δημιουργούν την «κατάλληλη δυναμική για μια επενδυτική έκρηξη», όπως τονίζει ο πρωθυπουργός.

Νέος αναπτυξιακός νόμος
Ορισμένες από τις πρωτοβουλίες αυτές θα συζητηθούν στη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, όπως είναι ο νέος αναπτυξιακός νόμος που προετοιμάζουν τα επιτελεία των υπουργών κ. Γεωργιάδη και Παπαθανάση. Κομβικής σημασίας για ένα καλύτερο περιβάλλον για το επιχειρείν είναι και η ταχεία απονομή της δικαιοσύνης. Το νομοσχέδιο για τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας αποσκοπεί στην ταχύτερη απονομή της δικαιοσύνης και την εύρυθμη διεξαγωγή της πολιτικής δίκης με την εφαρμογή και των σύγχρονων τεχνολογιών. Καθιερώνεται η πρότυπη ή πιλοτική δίκη στον Άρειο Πάγο για θέματα γενικότερου ενδιαφέροντος. Με αυτό τον τρόπο επιλύονται ζητήματα, που εξαιτίας της φύσης τους προκαλούν σημαντικό αριθμό εκκρεμών δικών, αποφεύγεται ο κίνδυνος έκδοσης αντιφατικών αποφάσεων και η διαιώνιση των δικών ενώπιον των δικαστηρίων της ουσίας, με δυσμενείς συνέπειες για τους πολίτες.

Εκσυγχρονισμός του Κτηματολογίου
Θεσμικές αλλαγές που επιτρέπουν την ταχύτερη ολοκλήρωση της κτηματογράφησης σχεδιάζει το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Ο εκσυγχρονισμός του Κτηματολογίου περιλαμβάνει ρυθμίσεις για τον εξορθολογισμό της διαδικασίας διόρθωσης των ανακριβών πρώτων κτηματολογικών εγγραφών και της λειτουργίας των κτηματολογικών γραφείων και του Φορέα εν γένει και αποσκοπεί μεταξύ άλλων στην ενίσχυση της ασφάλειας των συναλλαγών και στην κατοχύρωση της εμπιστοσύνης των πολιτών στο θεσμό του Κτηματολογίου.

Με στόχο τη δημιουργία ενός νέου επιχειρησιακού και οργανωτικού μοντέλου στα ευρωπαϊκά πρότυπα, το Υπουργείο Εξωτερικών φέρνει νομοσχέδιο για τη στρατηγική εξωστρέφειας και τη μετατροπή του Οργανισμού Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων (ΟΑΕΠ) σε ανώνυμη εταιρεία με μοναδικό μέτοχο το κράτος με ταυτόχρονη διεύρυνση του σκοπού και των δραστηριοτήτων του. Αντιμετωπίζεται έτσι το πρόβλημα ενός παρωχημένου μοντέλου που περιορίζει την δραστηριοποίησή του σε νέα προϊόντα και δεν καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες των εξαγωγικών επιχειρήσεων για την παρουσία τους στις διεθνείς αγορές. Με βάση το επιχειρησιακό σχέδιο εκτιμάται ότι σε βάθος πενταετίας ο ΟΑΕΠ θα υποστηρίξει πενταπλάσιες εξαγωγές που αγγίζουν τα 8,7 δισ., οι οποίες θα δημιουργήσουν παραγόμενο προϊόν 21,6 δισ. και προστιθέμενη αξία στο ΑΕΠ ύψους 8,1 δισ., με εκτίμηση για συντήρηση 50.000 θέσεων εργασίας κατά μέσο όρο ανά έτος.

Να ενισχύσει, τέλος, τον θαλάσσιο τουρισμό και το πλαίσιο για τα σκάφη αναψυχής επιδιώκει το Υπουργείο Ναυτιλίας, με επικαιροποίηση και εκσυγχρονισμό των διατάξεων του νόμου 4256/2014, που ρυθμίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις για την επαγγελματική δραστηριοποίηση και την εμπορική εκμετάλλευση των πλοίων αναψυχής και των τουριστικών ημερόπλοιων στη χώρα και ένταξη όλων των διατάξεων που αφορούν τη δραστηριοποίηση των σκαφών αναψυχής, καθώς και των διατάξεων που αφορούν τις ειδικές εταιρικές μορφές κυριότητας, εκμετάλλευσης ή διαχείρισης πλοίων αναψυχής με ελληνική σημαία.

Τα θέματα του υπουργικού
Αναλυτικά, τα θέματα της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου είναι:
Παρουσίαση από τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης Παναγιώτη Πικραμμένο του νομοσχεδίου για την Ενιαία Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων.
Παρουσίαση από τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη των νομοθετικών πρωτοβουλιών α) Αναπτυξιακός νόμος: Ελλάδα 2.0, β) Εκσυγχρονισμός του δικαίου του ανταγωνισμού και ενσωμάτωση της Οδηγίας 2019/1.
Παρουσίαση από τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη του νομοσχεδίου για τη διάρθρωση του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, την αναδιοργάνωση των υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας και την οργάνωση και λειτουργία της Αστυνομικής Ακαδημίας.
Ενημέρωση από τον Αναπληρωτή Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκο Παπαθανάση για το νέο Κυβερνητικό Πάρκο στον χώρο της ΠΥΡΚΑΛ.
Ενημέρωση από τον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη για τα Ευρωπαϊκά Ταμεία Μετανάστευσης 2021-2027.
Εισήγηση από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα σχετικά με την έγκριση του Εθνικού Προγράμματος Πρόληψης Δημιουργίας Αποβλήτων.
Εισήγηση από τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ Άκη Σκέρτσο για τον απολογισμό και προγραμματισμό του κυβερνητικού έργου: α) Παρουσίαση απολογισμού α’ εξαμήνου 2021, β) Έγκριση στόχων 2022, γ) Έγκριση αναθεωρήσεων Ενοποιημένου Σχεδίου Δράσης.