Μ. Θεμιστοκλέους: Εφικτός ο στόχος να εμβολιαστεί το 70% των πολιτών έως τέλος καλοκαιριού

Τον στόχο να αυξηθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι οι εμβολιασμοί κατά του κορονοϊού εξειδίκευσε ο Μάριος Θεμιστοκλέους εκτιμώντας ότι είναι εφικτός ο στόχος του εμβολιασμού του 70% των πολιτών έως το τέλος του καλοκαιριού.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας τόνισε ότι αποδώ και πέρα θα χρειαστεί πολύ μεγαλύτερη προσπάθεια καθώς το ενδιαφέρον έχει μειωθεί και εκεί πρέπει να επικεντρώσουν όλες οι προσπάθειες.

“Δεν είμαστε μακριά από το 50% στο τέλος Ιουνίου. Ο στόχος είναι κοντά όπως τον έχουμε υπολογίσει γιατί αν εξαιρέσουμε το AstraZeneca στα υπόλοιπα εμβόλια είμαστε ‘’στο ταβάνι’’ εκεί που θα έπρεπε να ήμασταν. Από εδώ και πέρα φαίνεται ότι θα χρειαστεί μια περισσότερη προσπάθεια και επιχειρησιακά έτσι ώστε να πείσουμε τους πολίτες να εμβολιαστούν”, τόνισε χαρακτηριστικά.

Στο ερώτημα πόσοι πολίτες έχουν νοσήσει και συμβάλουν στο συνολικό ποσοστό ανοσίας στην κοινότητα απάντησε ότι αυτή τη στιγμή στο μητρώο είναι καταγεγραμμένοι 440.000 πολίτες που αποδεδειγμένα έχουν νοσήσει.

Για τους κατ’ οίκον εμβολιασμούς ο κ. Θεμιστοκλέους τόνισε ότι σήμερα ψηφίζεται στη Βουλή το πλαίσιο, μέσα στις επόμενες ημέρες θα γίνει η πρόσκληση ενδιαφέροντος για ιδιώτες γιατρούς και στη συνέχεια θα ανακοινωθούν τα ονόματά τους για να ξεκινήσει η διαδικασία.

Εξήγησε ότι το επιχειρησιακό κομμάτι των κατ’ οίκων εμβολιασμών θα αναπτυχθεί σε μεγάλο βαθμό από ιδιώτες γιατρούς ενώ το δημόσιο θα καλύψει τις απομακρυσμένες περιοχές.

Οι ιδιώτες γιατροί που θα αμείβονται με 20 ευρώ ενώ με ένα μικρότερο αντίτιμο θα μπορούν να εμβολιάζουν και στα ιατρεία τους προκειμένου να μην χάνονται δόσεις από το φιαλίδιο του εμβολίου.

Οι εμβολιασμοί σε αυτή τη φάση θα γίνονται με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson και δικαιούχοι είναι άτομα που είναι μόνιμα κλινήρεις, έχουν σοβαρά προβλήματα κινητικά ή ψυχικές νόσου όπως αλτσχάιμερ.