Κέρδη άνω του 13% στο εξάμηνο για τον Stoxx 600

Πτώση κατέγραψαν την Τετάρτη τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια  εν μέσω των εντεινόμενων ανησυχιών για την εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα σε πολλές χώρες αλλά και την αύξηση του πληθωρισμού, ωστόσο στο εξάμηνο οι ευρωαγορές σημειώνουν ισχυρά κέρδη άνω του 13%.

Ειδικότερα ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε κατά 0,77% την Τετάρτη στις 452,84 μονάδες, με τον κλάδο των αυτοκινητοβιομηχανιών να ηγείται των ζημιών με απώλειες 1,9%. και να ηγούνται των απωλειών. Ωστόσο, ο δείκτης αναφοράς σημείωσε άνοδο άνω του 13% στο πρώτο εξάμηνο του έτους.

Στα επιμέρους ταμπλό, ο γερμανικός DAX έχασε 1,02% στις 15.531,04 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 υποχώρησε κατά 0,91 στις 6.507,83 μονάδες και ο βρετανικός FTSE 100 σημείωσε πτώση 0,71% στις 7.037,47 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB έχασε 1,01% πέφτοντας στις 25.102,04 μονάδες και ο ισπανικός IBEX 35 κατέγραψε απώλειες 1,05% στις 8.821,20 μονάδες.

Στις επιμέρους μετοχές, η γερμανική βιοφαρμακευτική εταιρεία MorphoSys σημείωσε “βουτιά” 4,6%. Στον αντίποδα, η WM Morrison έκανε “άλμα” κατά 4,5%, αφού ένας κορυφαίος μέτοχος δήλωσε ότι η αμερικανική εταιρεία ιδιωτικών κεφαλαίων Clayton, Dubilier & Rice θα πρέπει να αυξήσει την προσφορά εξαγοράς για τη βρετανική εταιρεία σούπερ μάρκετ σε περίπου 9 δισ. δολάρια.

Στα μάκρο της ημέρας, επιβραδύνθηκε ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη τον Ιούνιο, πριν από την αναμενόμενη κίνηση πολύ πάνω από τον στόχο της ΕΚΤ όσο πλησιάζει το φθινόπωρο, εξαιτίας των υψηλότερων τιμών των εμπορευμάτων. Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη υποχώρησε στο 1,9% τον Ιούνιο από το 2% τον Μάιο, αντίστοιχα με τις εκτιμήσεις και σύμφωνα με τον στόχο της ΕΚΤ για “χαμηλότερα αλλά κοντά στο 2%”. Η άνοδος των τιμών καταναλωτή έχει επιταχυνθεί φέτος, αλλά κυρίως λόγω έκτακτων παραγόντων, όπως ανάκαμψη των πετρελαϊκών τιμών, μια αύξηση της φορολόγησης στη Γερμανία και οι στατιστικές επιπτώσεις της πανδημίας.

Αυτοί οι παράγοντες θα συνεχίσουν να οδηγούν υψηλότερα τον πληθωρισμό και δεν αποκλείεται να φτάσει το 2,5% προς το τέλος του έτους.

Επιπλέον, τα βρετανικά νοικοκυριά αποταμίευσαν το ένα πέμπτο του διαθέσιμου εισοδήματός τους στο α΄ τρίμηνο, καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο επέστρεψε σε lockdown. Το ποσοστό αποταμίευσης σημείωσε άνοδο στο 19,9%. Η οικονομία συνολικά συρρικνώθηκε 1,6%, ελαφρώς περισσότερο από την ύφεση 1,5% που ανακοινώθηκε αρχικά, τόνισε η στατιστική υπηρεσία.

Περαιτέρω πτώση κατέγραψε η ανεργία στη Γερμανία τον Ιούνιο καθώς περισσότεροι εργαζόμενοι εντάχθηκαν στην αγορά εργασίας υπό το πρίσμα μιας ισχυρής ανάκαμψης στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, χάρη και στη μείωση του αριθμού των κρουσμάτων και της χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων. Τ

Η γαλλική οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 5,75% περίπου το 2021, παρά τους κινδύνους που προκαλεί η αναζωπύρωση της πανδημίας, τόνισε ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Γαλλίας και μέλος της ΕΚΤ, Francois Villeroy de HGalhau.