Φίτεσε-ΑΕΚ 1-3: Ξεμούδιασμα με θετικό πρόσημο

Το πρώτο δείγμα της νέας ΑΕΚ του Βλάνταν Μιλόγεβιτς ήταν θετικό καθώς είχε αρκετά καλά στοιχεία στο 3-1 κόντρα στην Φιτέσε – Μπακάκης, Αλμπάνης, Μαχαίρας τα «κιτρινόμαυρα» τα γκολ

Πρώτο δείγμα θετικό για την ΑΕΚ του Βλάνταν Μιλόγεβιτς στην Ολλανδία. Η Ένωση στο πρώτο της φιλικό τεστ στο βασικό στάδιο της προετοιμασίας επικράτησε με 3-1 της Φίτεσε με τα γκολ των Μπακάκη (17′), Αλμπάνη (36′) και Μαχαίρα (83′). Η ολλανδική ομάδα είχε ισοφαρίσει προσωρινά στο 35′ με τον Όροζ, αλλά η Ένωση αντέδρασε άμεσα παίρνοντας στο επόμενο λεπτό ξανά κεφάλι στο σκορ. Η ΑΕΚ έδειξε γενικά ένα οργανωμένο πρόσωπο στο πρώτο αυτό φιλικό τεστ, με τους κιτρινόμαυρους να αναπτύσσονται όμορφα και να βγάζουν συνδυασμούς, ενώ ήταν σταθεροί στα μετόπισθεν χωρίς να δεχθούν πολλές φάσεις. Επόμενο φιλικό τεστ για την ΑΕΚ το Σάββατο (3/7 – 14:30) με αντίπαλο τη Φέγενορντ.

Με 4-1-4-1 παρέταξε την Ένωση ο Βλάνταν Μιλόγεβιτς

Ο Βλάνταν Μιλόγεβιτς παρέταξε το αναμενόμενο 4-1-4-1, έναν σχηματισμό που έχει δουλέψει κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας. Ο Στάνκοβιτς έκανε το ανεπίσημο ντεμπούτο του κάτω από την εστία, την τετράδα στην άμυνα αποτελούσαν οι Μιτάι, Λάτσι, Νεντελτσιάρου και Μπακάκης, ο Σάκχοφ ξεκίνησε στον ρόλο του αμυντικού χαφ, ενώ μπροστά του στον άξονα είχε τους Σιμάνσκι και Γαλανόπουλο. Στα αριστερά ξεκίνησε ο Μάνταλος, στα δεξιά ο Αλμπάνης και στην κορυφή της επίθεσης ο Ανσαριφάρντ.

Προβάδισμα με ωραίο γκολ του Μπακάκη

Αν και ήταν το πρώτο φιλικό τεστ και για τις δύο ομάδες, το παιχνίδι είχε ρυθμό από το ξεκίνημα με την ΑΕΚ να προσπαθεί να κυκλοφορήσει την μπάλα και να βγάλει συνδυασμούς από τη μέση και μπροστά, με τους Σάκχοφ και Σιμάνσκι κυρίως να ξεκινούν την ανάπτυξη από τον άξονα. Οι κιτρινόμαυροι έπαιζαν αρκετά από τα δεξιά με τον Αλμπάνη να είναι ιδιαίτερα ζωηρός και επικίνδυνος για την ολλανδική άμυνα.

Στο 17′ η Ένωση πήρε το προβάδισμα από μια στατική φάση με τον Μπακάκη να σημειώνει ένα πολύ όμορφο τέρμα. Ο Σιμάνσκι εκτέλεσε το κόρνερ, η άμυνα της Φίτεσε απομάκρυνε και ο Μπακάκης πιάνοντας ένα σουτ με τη μία εκτός περιοχής έστειλε την μπάλα στη γωνία του Χούβεν για το 0-1.

Αντίδραση με όμορφη ενέργεια Μάνταλου και έξυπνο τελείωμα Αλμπάνη
Γενικά η ΑΕΚ πέρα από το οργανωμένο της παιχνίδι μεσοεπιθετικά, δεν άφηνε χώρους στα μετόπισθεν και δεν δεχόταν φάσεις σε κανονική ροή αγώνα με τον Λάτσι να κάνει ένα σταθερότατο ματς με πολλά τάκλιν. Ωστόσο από μια στατική φάση στο 36′ η Φίτεσε έφτασε στην ισοφάριση. Ένα γκολ που το δέχθηκε αρκετές φορές η Ένωση την περσινή σεζόν. Έπειτα από εκτέλεση ενός κόρνερ ο Ορόζ νίκησε τη στατική άμυνα των κιτρινόμαυρων και με κεφαλιά έγραψε το 1-1.

Η ΑΕΚ, ωστόσο, έβγαλε αντίδραση άμεσα καθώς στο επόμενο λεπτό πήρε και πάλι το προβάδισμα. Ο Γαλανόπουλος τροφοδότησε τον Μάνταλο και αυτός με μια ωραία ενέργεια αριστερά μέσα στην περιοχή πάσαρε στον Αλμπάνη, ο οποίος με τακουνάκι και με τη βοήθεια της προβολής του Μάνχοφ έστειλε την μπάλα στα δίχτυα για το 1-2.

Η πρώτη σημαντική φάση που δέχθηκε η άμυνα της ΑΕΚ σε κανονική ροή αγώνα ήταν στο 44′ όταν ο Τανάνε έπιασε το σουτ, με τον Στάνκοβιτς να δείχνει καλά αντανακλαστικά αποκρούοντας, ενώ στο αμέσως επόμενο λεπτό η Ένωση έφτασε πολύ κοντά και σε ένα τρίτο τέρμα όταν ο Μπακάκης βρήκε τον αμαρκάριστο Ανσαριφάρντ μέσα στην περιοχή, αλλά το πλασέ του Ιρανού φορ πέρασε άουτ.

Αλλαγές ο Μιλόγεβιτς, 1-3 ο Μαχαίρας για τη σταθερή ανασταλτικά ΑΕΚ
Με την έναρξη του δευτέρου μέρους ο Τσιντώτας αντικατέστησε τον Στάνκοβιτς στην εστία και ο Τάνκοβιτς τον Ανσαριφάρντ παίζοντας για λίγα λεπτά στην κορυφή της επίθεσης, πριν μπει στο ματς λίγο αργότερα ο Κοσίδης αντί του Μάνταλου με τον νεαρό Έλληνα φορ να παίρνει θέση στη γραμμή κρούσης και τον Σουηδό εξτρέμ να πηγαίνει στα πλάγια. Επίσης Σαμπανάτζοβιτς και Νταντσένκο αντικατέστησαν Γαλανοπουλο και Μπακάκη αντίστοιχα λίγο πριν τη συμπλήρωση μιας ώρας αγώνα.

Οι κιτρινόμαυροι συνέχιζαν να παίζουν οργανωμένα, προσπαθώντας να αναπτυχθούν σωστά, ενώ ταυτόχρονα ήταν αρκετά προσεκτικοί στην άμυνα. Δεν δέχονταν επικίνδυνες στιγμές από τη Φίτεσε με τον Λάτσι να έχει κάποια εξαιρετικά τάκλιν, όπως και στο πρώτο μέρος. Γενικά ο Σλοβένος στόπερ μαζί με τον Αλμπάνη ήταν οι παίκτες που ξεχώρισαν.

Μεγάλες φάσεις πάντως δεν υπήρχαν στο δεύτερο μέρος, πέρα από εκείνη του 81′ όταν ο Ρουκουνάκης που είχε μπει στο ματς βρήκε μια μια ωραία συρτή πάσα τον Τάνκοβιτς, αλλά ο τελευταίος δεν μπόρεσε να νικήσει σε τετ-α-τετ από πλάγια θέση τον γκολκίπερ της Φίτεσε. Δύο λεπτά αργότερα όμως, στο 83′, η Ένωση έκανε το 1-3. Ο Μαχαίρας που είχε περάσει αλλαγή συνδυάστηκε με τον Κοσίδη και αυτός τον ξαναβρήκε με παράλληλη μπαλιά μέσα στην περιοχή, με τον Μαχαίρα να γράφει το τελικό 1-3 με κοντινή προβολή. Η μοναδική στιγμή που απειλήθηκε η ΑΕΚ στο δεύτερο μέρος ήταν στο 86′ αλλά το πλασέ του Μπούτινκ από εξαιρετική θέση πέρασε δίπλα από το κάθετο του Τσιντώτα.

Οι συνθέσεις:

Φίτεσε (Τόμας Λετς): Χούβεν, Χάγεκ, Ορόζ, Κορνέλις, Μάνχοφ, Μπέρο, Φρουχ, Τανάνε, Γκονγκ, Ντουένιας, Νταρφαλού

ΑΕΚ (Βλάνταν Μιλόγεβιτς): Στάνκοβιτς (46′ Τσιντώτας), Μιτάι, Λάτσι, Νεντελτσιάρου, Μπακάκης (58′ Νταντσένκο), Σάκχοφ (64′ Ρουκουνάκης), Γαλανόπουλος (58′ Σαμπανάτζοβιτς), Σιμάνσκι (70′ Ραντόνια), Μάνταλος (58′ Κοσίδης), Αλμπάνης (64′ Μαχαίρας), Ανσαριφάρντ (46′ Τάνκοβιτς)

Πηγή:www.gazzetta.gr