ΑΧΑΪΑ: Ο Ι. Φωτήλας, στην Γενική Γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής Σοφία Νικολάου – Για το Κατάστημα Κράτησης

 

 

Ο Ιάσονας Φωτήλα, βουλευτής Αχαΐας της Νέας Δημοκρατίας, πραγματοποίησε συνάντηση με την Γενική Γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής κ. Σοφία Νικολάου. Η συνάντηση επικεντρώθηκε κυρίως στο κατάστημα κράτησης της Πάτρας «Άγιος Στέφανος» και την επίλυση χρόνιων προβλημάτων.

Ένα εκ των προβλημάτων αυτών είναι και ο εκσυγχρονισμός των κτιριακών εγκαταστάσεων του σωφρονιστικού καταστήματος. Ειδικότερα προβλέπονται οικοδομικές εργασίες και ηλεκτρομηχανικές εγκαταστάσεις, προϋπολογισμού 2.810.000 ευρώ καθώς  με την υπ. αριθμ. 259/06.10.2020 απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της «Κτιριακές Υποδομές Α.Ε.» εγκρίθηκαν τα οικονομικά και συμβατικά τεύχη της διακήρυξης για τον ηλεκτρονικό διαγωνισμό ανάθεσης της σύμβασης του έργου όπως και η χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Ενδεικτικά θα γίνουν αποπερατώσεις του κτιρίου της εξωτερικής φρουράς, στις όψεις, σοβάδες, χρωματισμού, στον περιβάλλοντα χώρο πεζοδρόμια, εξωτερικές επιστρώσεις δαπέδων, καθαίρεση τοίχων περίφραξης, κατασκευή νέας περίφραξης, θύρες πρόσβασης, πλήρης ανακατασκευή μαγειρείων και αρτοποιείου, κατασκευή νέας σκοπιάς αλλά και ανακατασκευή έξι παλαιών σκοπιών. Επίσης θα πραγματοποιηθεί ανέγερση νέας σκοπιάς ανθεκτικής σε βολές πυροβόλων όπλων που θα τοποθετηθεί στο δώμα του κτιρίου της κεντρικής εισόδου της φυλακής, με παράλληλη καθαίρεση της παλαιάς σκοπιάς.

Στη συνέχεια ο βουλευτής ενημερώθηκε για την πορεία του εμβολιασμού των κρατουμένων οι οποίοι από τους 570 έχουν δηλώσει ότι θέλουν να εμβολιαστούν οι 400. Για τον λόγο αυτό υπάρχει διαρκής συνεργασία με την ΗΔΙΚΑ για την έκδοση προσωρινού ΑΜΚΑ σε όσους κρατούμενους δεν έχουν. Ήδη μάλιστα έχουν οργανωθεί δύο εμβολιαστικές γραμμές προκειμένου να εμβολιαστούν οι κρατούμενοι ενώ όσοι έχουν νοσήσει περνούν ήπια τη νόσο αφού κανείς δε νοσηλεύεται.

Ο Ιάσονας Φωτήλας και η Γ.Γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής κ. Σοφία Νικολάου φυσικά δεν παρέλειψαν να αναφερθούν στο πάγιο και δίκαιο αίτημα των αστυνομικών να πάψουν να κάνουν τις μεταγωγές των κρατουμένων. Ο σχεδιασμός της Γενικής Γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής προβλέπει την ικανοποίηση αυτού του αιτήματος μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες και υπάρξει ενίσχυση των σωφρονιστικών υπαλλήλων. Όταν επέλθει αυτή η δυνατότητα θα μπορέσουν να απελευθερωθούν 5-6 αστυνομικοί σε καθημερινή βάση.

Ο Ιάσονας Φωτήλας και η κ. Σοφία Νικολάου επιβεβαίωσαν την άριστη συνεργασία τους ενώ συμφώνησαν να βρίσκονται σε διαρκή στενή επαφή για θέματα που έχουν ως επίκεντρο την Αχαΐα και άπτονται των αρμοδιοτήτων της κ. Νικολάου.