Με πτωτικό 4×4… κάτω από τις 900 μονάδες το Χρηματιστήριο

Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

Κάτω από τις 900 μονάδες, για πρώτη φορά μετά από 16 συνεχόμενες συνεδριάσεις, διολίσθησε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, καταγράφοντας την τέταρτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση, αλλά και επιστρέφοντας στο γνώριμο μοτίβο της αναδίπλωσης μετά την τελευταία αποτυχία του να βρει τα “καύσιμα” για την ανάβαση προς τις 950 μονάδες.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,08% στις 893,60 μονάδες, ενώ κινήθηκε μεταξύ 891,76 μονάδων (-1,28%) και 904,13 μονάδων (+0,09%). Ο τζίρος ανήλθε στα 55,2 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 27,6 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 3,88 εκατ. τεμάχια (5,18 εκατ. ευρώ).

Με πτωτικό 4x4… κάτω από τις 900 μονάδες το Χρηματιστήριο

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 0,88%, στις 2.166,99 μονάδες, ενώ στο -0,89% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.415,48 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,29% στις 566,73 μονάδες.

Τρεις μήνες “πήγαινε – έλα”

Από τις αρχές του Απριλίου, όταν και ο Γενικός Δείκτης έδειχνε ικανός να διαπεράσει τις 900 μονάδες για πρώτη φορά μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, το Χρηματιστήριο βρίσκει… τείχος στα επίπεδα των 920-930 μονάδων. Από τις 14 Απριλίου, όταν και είδε τις 900 μονάδες, “περιηγείται” μεταξύ 927 (14/6) και 852 (21/5) μονάδων, στρώνοντας το έδαφος στους βραχυπρόθεσμους να επιχειρούν καθημερινά και να τροφοδοτούν τη μεταβλητότητα.

Για να βγει από τη διακεκαυμένη αυτή ζώνη, θα πρέπει να διασπάσει τη συσσώρευση των 920 μονάδων, ώστε να ανοίξει τον δρόμο προς τις 950 μονάδες. Καθοριστική θα είναι η πορεία και του τραπεζικού δείκτη, ο οποίος έχει την στήριξη στις 550 μονάδες, με το αρνητικό βραχυπρόθεσμο σενάριο να αναιρείται με τη διάσπαση της πρώτης αντίστασης των 600 μονάδων.

Ο τραπεζικός δείκτης στέκεται εδώ και μέρες στην περιοχή των 580 με 565 μονάδων για να αφουγκραστεί τις πιθανές “επιπτώσεις” που μπορεί να έχει η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Alpha Bank μέσω της διαδικασίας της δημόσιας προσφοράς και του book building. Το σίγουρο είναι ότι μετά τη λήξη της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της Alpha τα πράγματα θα πάρουν τον δρόμο τους δίχως άλλα “αγκάθια”.

Αναμονή ή διακοπές;

Το μεγάλο ερώτημα που κυριαρχεί στην αγορά είναι εάν τα μεγάλα χαρτοφυλάκια που μπορούν να κάνουν τη διαφορά τηρούν στάση αναμονής ή έχουν φύγει για… διακοπές. Η απάντηση πιθανότατα θα δοθεί μόλις ο Γενικός Δείκτης χάσει τη ζώνη των 890-900 μονάδων. Εάν υπάρξει παρέμβαση των αγοραστών για την υπεράσπιση των επιπέδων, τότε το μήνυμα θα είναι θετικό, σε διαφορετική περίπτωση όμως η αγορά πιθανόν να έχει εισέλθει σε μια πλάγια κίνηση περιορισμένου εύρους που θα κρατήσει σε όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Βέβαια, αυτό που επισημαίνουν οι περισσότεροι είναι ότι σταδιακά η αγορά θα ενσωματώνει τις πλούσιες εξελίξεις που επιφυλάσσει ο Ιούλιος για την οικονομία. Η πρώτη πολύ σημαντική εξέλιξη είναι η τελική έγκριση και η ουσιαστική έναρξη υλοποίησης του ταμείου Ανάκαμψης και ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0. Μετά από αυτό το στάδιο, θα αρχίσει να μετρά αντίστροφα και ο χρόνος για την εκταμίευση των 4 δισ. ευρώ της προκαταβολής μέχρι και τις αρχές Αυγούστου. Επίσης, εντός Ιουλίου θα υπογραφεί η επιχειρησιακή συμφωνία του προγράμματος μεταξύ του ΥΠΟΙΚ και της Κομισιόν, η οποία θα περιλαμβάνει και την δανειακή σύμβαση των 12,7 δισ. ευρώ, που θα αξιοποιήσει η Ελλάδα για ιδιωτικές επενδύσεις.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, η Aegean έχασε 4,81%, με τις Τέρνα Ενεργειακή, ΟΤΕ, Βιοχάλκο, Λάμδα και Titan να ακολουθούν με απώλειες που ξεπέρασαν το 2%. Άνω του 1% ήταν η πτώση σε Εθνική, Ελληνικά Πετρέλαια, Πειραιώς, Ελλάκτωρ, ΕΥΔΑΠ και ΕΧΑΕ.

Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι ΕΛΧΑ, Μυτιληναίος, ΟΛΠ, ΓΕΚ Τέρνα, ΟΠΑΠ, ΑΔΜΗΕ, Jumbo, Σαράντης, Coca Cola, Motor Oil και ΔΕΗ, ενώ η Eurobank στις δημοπρασίες κατάφερε να κλείσει θετικά κατά 0,19%, ενώ η Alpha Bank ενισχύθηκε κατά 1,04%, κλείνοντας στο υψηλό ημέρας.