Θεοδωρίδου: Απαιτείται πάνω από 80% ποσοστό ανοσίας για τείχος προστασίας από τη μετάλλαξη Δέλτα

“Από την έναρξη των εμβολιασμών παρακολουθούμε έναν αγώνα επικράτησης ανάμεσα στις μεταλλάξεις του ιού και την επιστήμη. Είχαμε μπει σε ένα κλίμα αισιοδοξίας για τον έλεγχο της λοίμωξης αλλά φαίνεται πως ο ιός τρέχει γρηγορότερα”, τόνισε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου στη σημερινή ενημέρωση, αναφερόμενη στην εξάπλωση του ινδικού στελέχους.

Όπως είπε στην ομιλία της, σύμφωνα με τον ΠΟΥ η μετάλλαξη είναι η πιο μεταδοτική από όλες. Έχει επεκταθεί σε περισσότερες από 92 χώρες και στη χώρα μας έχουν καταγραφεί 29 κρούσματα.

Η ινδική μετάλλαξη θα επικρατήσει παγκοσμίως μέχρι το τέλος του καλοκαιριού. Θα αφορά κυρίως ανεμβολιαστους, ανοσοκατεσταλμένους και παιδιά που δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί.

Είναι, όπως εξήγησε, 60% πιο μεταδοτική από τη βρετανική μετάλλαξη.

Η μικρή έξαρση στο Ισραήλ δείχνει πως η ανοσία σε ποσοστό γύρω στο 60% δεν είναι αρκετή, ενώ πρόσθεσε ότι το ποσοστό ανοσίας πρέπει να διαμορφωθεί πάνω από το 80% προκειμένου, σύμφωνα με τους επιστήμονες, να υπάρχει ένα τείχος προστασίας έναντι της μετάλλαξης Δέλτα.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, πάντως, παρά τον μεγάλο αριθμό των κρουσμάτων, δεν αυξήθηκαν οι περιπτώσεις βαριάς νόσησης.

Ο εμβολιασμός με δύο δόσεις παρέχει προστασία με το εμβόλιο της Pfizer 96% και της Moderna 92%. Με μια δόση η προστασία δεν ξεπερνά το 30%.

Χρειάζεται εντατικοποίηση των εμβολιασμών, τόνισε η κ. Θεοδωρίδου.

Μέχρι στιγμής σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από 80 χιλιάδες εμβολιασμοί. Το 69% όσων είναι άνω των 85 ετών έχει ήδη εμβολιαστεί, όπως συμπλήρωσε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Στο 54% ανέρχεται ο μέσος όρος εμβολιαστικής κάλυψης με μια δόση στο πρόγραμμα Γαλάζια Ελευθερία.

Θα γίνει κάλεσμα σε ιδιώτες γιατρούς, είπε τέλος, για να ξεκινήσει ο εμβολιασμός και των κατάκοιτων πολιτών.

Β. Κουρλιμπίνη