“Ροκάνισαν” κι άλλο το Χρηματιστήριο οι πωλητές

Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

Tην ήπια πτωτική πορεία… συντήρησε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο προσέγγισε εκ νέου τις 900 μονάδες, έχοντας μάλιστα στραμμένο το βλέμμα του στη δημόσια προσφορά για την αύξηση κεφαλαίου της Alpha Bank, η οποία θα παραμείνει στο επίκεντρο για όλη σχεδόν την εβδομάδα.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,49% στις 903,34 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 901,75 μονάδων (-0,66%) και 910,78 μονάδων (+0,33%). Ο τζίρος ανήλθε στα 36,6 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 19,2 εκατ. τεμάχια.

"Ροκάνισαν" κι άλλο το Χρηματιστήριο οι πωλητές

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 0,42%, στις 2.186,15 μονάδες, ενώ στο -1,25% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.428,20 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,74% στις 568,39 μονάδες.

Για ακόμη μία φορά το ΧΑ επιβεβαίωσε ότι η αναμονή είναι η στρατηγική στη σκιά της αύξησης κεφαλαίου της Alpha Bank, με τις συναλλαγές να καθηλώνονται σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Και σαφώς μια τέτοια εικόνα στις συναλλαγές μόνο υπέρ των long δεν λειτουργεί, καθώς το ΧΑ να καταφέρει να κάνει τη μεγάλη υπέρβαση προς τις 950 μονάδες χρειάζεται τζίρους πάνω από τα 80 εκατ. ευρώ και φρέσκα κεφάλαια που θα δημιουργήσουν το απαραίτητο τείχος προστασίας από το επίπεδο των 900 μονάδων.

Προσδοκίες για την μετά ΑΜΚ Alpha Bank – εποχή

Η ολοκλήρωση της διαδικασίας της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της Alpha Bank θα είναι σημαντική τόσο για την πορεία της μετοχής, όσο και για τα μηνύματα που θα δοθούν για τον κλάδο. Όπως μάλιστα σημειώνει η Beta Securities, η αύξηση δεν βγαίνει σε τιμή που παραπέμπει σε ανακεφαλαιοποίηση και αναμένεται να αλλάξει ριζικά το τοπίο στον τραπεζικό κλάδο καθώς κλείνει εκκρεμότητες ετών μειώνοντας παράλληλα αισθητά πλέον το ρίσκο των συστημικών τραπεζών.
Η παράμετρος αυτή είναι βασική για την αλλαγή στόχευσης των επενδυτικών κεφαλαίων που επενδύουν αυτή την περίοδο σε ελληνικές τραπεζικές μετοχές καθώς η ως τώρα παρουσία τους ήταν περισσότερο ευκαιριακή. Δεδομένου ότι τα ελληνικά ομόλογα έχουν πλέον αρνητικές ή οριακές αποδόσεις οι τράπεζες έχουν την ευκαιρία να αποτελέσουν τον βασικό εκπρόσωπο των ρυθμών ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, ένα στόρι υπεραπόδοσης σε ένταση και διάρκεια έναντι άλλων ώριμων ευρωπαϊκών οικονομιών. Το ρίσκο πλέον, σύμφωνα με τη Beta, μεταφέρεται στην υλοποίηση των επιχειρηματικών πλάνων και την δημιουργία αξίας ενώ η απόκλιση από τις αποτιμήσεις των Ευρωπαϊκών μέσων όρων (0,68x έναντι 0,48x) υποδηλώνει ένα θεωρητικό δυνητικό περιθώριο ανόδου.

Τεχνική εικόνα

Τρεις συνεδριάσεις από το ημερολογιακό εξάμηνο απέχει το ΧΑ, με τον γενικό δείκτη να βρίσκεται 12% υψηλότερα από την αρχή του έτους, αλλά το τοπίο ενόψει να μην είναι απόλυτα ξεκάθαρο.Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, όπως τα επισημαίνει ο Απ. Μάνθος της Aenaon Markets τα καθοδικά περιθώρια του δείκτη είναι δυσανάλογα μικρά σε σχέση με τα περιθώρια ανόδου, καθώς για μεν το πρώτο σκέλος σταματάνε στην ισχυρή βάση στήριξης των 865 με 850 μονάδων, ενώ για το δεύτερο σκέλος η απελευθέρωση του μακροπρόθεσμου πιεσμένου ελατηρίου πάνω από τις 950 μονάδες θα ανοίξει τον ορίζοντα για τον χώρο που περιδιάβαινε τον Σεπτέμβριο του 2014 ανάμεσα στις 1.203 με 1.046 μονάδες ή έως και +32% από τα τρέχοντα επίπεδα τιμών.
Παρόμοια εικόνα εφησυχασμού έχουμε και στον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE/ASE Large Cap, όπου οι τιμές γυροφέρνουν το όριο των 2.200 μονάδων δίχως να μπορούν να καθορίσουν με ασφάλεια τις πολύ βραχυχρόνιες διαθέσεις του. Για να προκληθεί σοβαρό ρήγμα στο ανοδικό momentum του δείκτη, θα πρέπει οι πωλητές να αποτυπώσουν τουλάχιστον δύο ημερήσια κλεισίματα κάτω από τις 2.175 μονάδες. Μόνο τότε μπορεί να έρθει ως σκέψη η κάθοδος του FTSE 25 προς τα περίχωρα των 2.100 μονάδων.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, το -6,56% της Aegean, όπως και η άνω του 2% πτώση σε Ελληνικά Πετρέλαια, Λάμδα και Μυτιληναίο άσκησαν πιέσεις στον γενικό δείκτη. Οι απώλειες, επίσης, σε ΓΕΚ Τέρνα, Alpha Bank, Motor Oil, Εθνική και ΕΧΑΕ ξεπέρασαν το 1%, ενώ ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Πειραιώς, ΕΛΧΑ, ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ, Eurobank, Τέρνα Ενεργειακή και ΟΛΠ.
Στον αντίποδα, Titan, Ελλάκτωρ και ΕΥΔΑΠ ξεχώρισαν θετικά σήμερα, καθώς σημείωσαν κέρδη που ξεπέρασαν το 1%, με τις Jumbo, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Βιοχάλκο, Σαράντης και Coca Cola να κλείνουν με μικρά κέρδη.