ΠΑΤΡΑ: Ο Χαρ. Γώγος για τη νέα μετάλλαξη «Δ» – «Μέχρι αρχές Σεπτεμβρίου θα έχει επικρατήσει στη χώρα – Αν υπάρξει 4ο κύμα θα οφείλεται στους ανεμβολίαστους»

Απασχολεί  τη χώρα , όπως και την παγκόσμια κοινότητα, είναι η «Δέλτα».
Ο καθηγητής Παθολογίας – λοιμωξιολογίας και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Διαχείρισης της πανδημίας, Χαράλαμπος Γώγος  δίνει  απαντήσεις που αφορούν στη δράση της συγκεκριμένης μετάλλαξης και τις εκτιμήσεις που υπάρχουν.
«Η «Δέλτα» είναι γνωστή και ως ινδική μετάλλαξη και υπάρχει και η «Δέλτα Plus» που εξαπλώνεται τις τελευταίες ημέρες σε διάφορες χώρες, μεταξύ των οποίων το Ηνωμένο Βασίλειο, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ινδία. Το βασικό πρόβλημα είναι η υψηλή μεταδοτικότητα που εμφανίζουν σε ποσοστό 50-60% σε σχέση με τον γνωστό ιό. Κι αυτό είναι το χαρακτηριστικό που θα την κάνει το επικρατούν στέλεχος παγκοσμίως. Το θετικό είναι ότι τα μοριακά εμβόλια την καλύπτουν σε ποσοστό 80%. Μέχρι το τέλος του Αυγούστου, τις αρχές Σεπτεμβρίου θα έχει επικρατήσει και στη χώρα μας. Επειδή έχει καταγραφεί ότι έχει υψηλή μεταδοτικότητα κυρίως ανάμεσα στους μη εμβολιασμένους, επισημαίνουμε ότι πρέπει να μη δώσουμε χώρο για την ανάπτυξη αυτής της μετάλλαξης, υψώνοντας τείχος ανοσίας. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να εμβολιαστεί το 70 -80% του πληθυσμού καθώς το 60% δεν αρκεί.  Κυρίως η μετάλλαξη αφορά άτομα μη εμβολιασμένα. Αν υπάρξει 4ο κύμα θα οφείλεται στους ανεμβολίαστους.
Κι αυτό αποτελεί έναν ακόμα λόγο για άμεσο προγραμματισμό του εμβολιασμού απ’ όσους δεν το έχουν κάνει. Αυτή τη στιγμή έχει καλυφθεί το 35% του πληθυσμού, αλλά με τη διαθεσιμότητα που υπάρχει μέχρι και τα μέσα καλοκαιριού θα έχουμε πάνω από το 50%. Και εκεί είναι το κρίσιμο σημείο. Αν αυτή η καμπύλη δεν συνεχίσει την ανοδική της πορεία και παρουσιάσει μία οριζοντίωση, θα έχουμε πρόβλημα.
Οι εμβολιασμένοι μπορούν να κολλήσουν τη μετάλλαξη «Δέλτα»; Γιατί τη βλέπουμε να κυριαρχεί σε χώρες που είχαν υψηλά εμβολιαστικά ποσοστά όπως το Ισραήλ, η Βρετανία και η Πορτογαλία;
Οι εμβολιασμένοι μπορούν να κολλήσουν, αλλά οι πιθανότητες είναι πολύ μικρές και αγγίζουν το ποσοστό του 20% σε σχέση με τους ανεμβολίαστους. Και φυσικά ο εμβολιασμένος δεν έχει τις σοβαρές επιπλοκές που έχει ένας ανεμβολίαστος. Στο Ισραήλ κυριαρχεί η μετάλλαξη διότι υπήρξε αύξηση των εμβολιασμένων κι όταν έφτασαν στο 60% υπήρξε μία οριζοντίωση κι έτσι η μετάλλαξη βρήκε πρόσφορο έδαφος στο ποσοστό των ανεμβολίαστων και εξαπλώθηκε.
Οι μεταλλάξεις είναι ήδη πάρα πολλές. Χαρακτηρίζονται όμως και είναι υπό επιτήρηση αυτές που έχουν κλινική σημασία. Οι υπόλοιπες  είναι απλώς υπό διερεύνηση. Η επέκταση των μεταλλάξεων θα σταματήσει όταν θα έχουμε μεγάλο αριθμό εμβολιασμένων σε παγκόσμια κλίμακα.
Στην παρούσα φάση, το σημαντικό είναι να έχουμε μία λεπτομερή καταγραφή και επιτήρηση των μεταλλάξεων, ώστε να έχουμε πραγματική εικόνα των κρουσμάτων και φυσικά απόλυτη τήρηση των μέτρων που αφορούν την είσοδο τουριστών στη χώρα μας».