ΑΙΓΙΟ: Προτάσεις για το μείζον θέμα των αποθεμάτων Κορινθιακής σταφίδας – Άμεση λήψη μέτρων για την σωτηρία της

Οι βουλευτές Αχαΐας κκ Τσιγκρής Άγγελος, Κατσανιώτης Ανδρέας, Ιάσων Φωτήλας, Αναγνωστοπούλου Σία, Μάρκου Κώστας, ο κ. Γιώργος Παπανδρέου δια του εκπροσώπου του κ. Αθανασόπουλου Γιώργου, οι εκπρόσωποι των Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών Κιάτου, Κορινθίας, Μεσσηνίας, Ηλείας καθώς και ο εξαγωγέας σταφίδας κ. Μελισσείδης Μηνάς παρευρέθηκαν στις 25 Ιουνίου στην Συνεταιριστική Οργάνωση Παναιγιάλειο Ένωση Συνεταιρισμών, κατόπιν πρόσκλησης της διοίκησής της και του συνόλου των Αγροτικών Συνεταιρισμών Σταφίδας, προκειμένου να συζητήσουν και να καταθέσουν τις προτάσεις τους για το μείζον θέμα των αποθεμάτων Κορινθιακής σταφίδας που, εξ αιτίας της πανδημίας, παραμένουν αδιάθετα.
Έγινε κοινώς αποδεκτό οτι τα μεγάλα αποθέματα σταφίδας, που για πρώτη χρονιά παραμένουν αδιάθετα, θα οδηγήσουν σε δυό μήνες στην κατάρρευση της τιμής του προϊόντος και στην εξαθλίωση του παραγωγού, με βέβαιο επακόλουθο την εγκατάλειψη της καλλιέργειας.
Ομόφωνα στήριξαν με τις τοποθετήσεις τους την ΑΜΕΣΗ λήψη μέτρων για την σωτηρία της Κορινθιακής σταφίδας, με την εφαρμογή προγράμματος για την άμεση απόσυρση των αδιάθετων αποθεμάτων από τους εξαγωγείς με την “απόσταξη κρίσης” και τον “πράσινο τρύγο ” για τον παραγωγό.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ Π.Ε.Σ: Αθαν Σωτηρόπουλος.
《 Στις στις 25 Ιουνίου συναντηθήκαμε με τους βουλευτές του Νομού μας που αγωνιούν κι αυτοί για την τύχη της σταφιδοκαλλιέργειας και των σταφιδοπαραγωγών για να πάρουμε θέση με προτάσεις για την λύση του προβλήματος που αντιμετωπίζουμε για πρώτη φορά, εξ αιτίας της πανδημίας, και να αποφασίσουμε για τις επόμενες ενέργειες καθώς ο χρόνος είναι πολύ ασφυκτικός.
Οι σταφιδοπαραγωγοί της Αιγιάλειας περίμεναν βέβαια ΟΛΟΥΣ τους βουλευτές του Νομού μας.
Παρότι είχαν ειδοποιηθεί έγκαιρα κάποιοι σήμερα δεν μας θυμήθηκαν…. κρίμα.
Ο χρόνος πιέζει και η πολιτεία οφείλει να παρέμβει άμεσα πριν είναι πολύ αργά.
Κάνουμε ύστατη έκκληση στην πολιτεία να λάβει ΑΜΕΣΑ πρόνοια για την Κορινθιακή σταφίδα όπως καλώς έκανε και με άλλα αγροτικά προϊόντα που επλήγησαν απο την πανδημία.
Να κλείσει τα αυτιά της στις σειρήνες της μικρής συντεχνίας εμπόρων που με διάφορους τακτικισμούς κωλυσιεργούν την λήψη απόφασης απο το ΥΑΑΤ με προφανείς επιδιώξεις…
Αυτό η πολιτεία δεν πρέπει να το αφήσει να συμβεί . Θα είναι η καταστροφή για την σταφίδα και για εμάς τους σταφιδοπαραγωγούς.
Πρέπει η πολιτεία να στηρίξει το προϊόν και τον σταφιδοπαραγωγό με συγκεκριμένα μέτρα που επανειλημμένα και προ πολλών μηνών της έχουμε ζητήσει μαζί με όλες τις Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών, το σύνολο των Σταφιδικών Συνεταιρισμών, Επιμελητήρια (πλήν….;; της Αχαΐας), η Περιφέρειά μας, η Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ), ο Σύνδεσμός Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων και Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΑΣΟΕΕ)
την Νέα ΠΑΣΕΓΕΣ και πολλούς άλλους.
Η μη ΑΜΕΣΗ εφαρμογή προγράμματος για την σταφίδα ανάλογου του οινοποιητικού τομέα με “πράσινο τρύγο για τον παραγωγό” και ” απόσταξη κρίσης” για τους εξαγωγείς θα οδηγήσει στην κατάρρευση της τιμής της σταφίδας, στην οικονομική εξαθλίωση του σταφιδοπαραγωγού και στην εγκατάλειψη της καλλιέργειας.》