Θαλάσσια βλέννα στη Λήμνο: Σε δυο κολπίσκους έχει εγκλωβιστεί το φαινόμενο – Κλιμάκιο επιθεωρητών στο νησί

Σήμερα αναμένεται στη Λήμνο ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Αμυράς – «Το φαινόμενο έχει εκτονωθεί, δεν έχουμε μεγάλη προσβολή» λέει στο protothema.gr ο δήμαρχος του νησιού, κ. Δημήτρης Μαρινάκης

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το φαινόμενο της θαλάσσιας βλέννας στην Λήμνο με ειδικό κλιμάκιο επιθεωρητών Περιβάλλοντος να βρίσκεται ήδη στο νησί και σκάφος του λιμενικού να έχει φτάσει στις παράκτιες περιοχές όπου έχει εμφανιστεί το φαινόμενο.

Ο δήμαρχος του νησιού, κ. Δημήτρης Μαρινάκης μιλώντας ανέφερε ότι το φαινόμενο είναι σε πλήρη εξέλιξη και έχει πλήξει σημεία στα βορειοανατολικά και νοτιοανατολικά του νησιού.

vlenna

«Ουσιαστικά το φαινόμενο έχει εγκλωβιστεί σε δυο εσωτερικούς κολπίσκους. Ήδη έχει έρθει κλιμάκιο επιθεωρητών στο νησί ενώ αναμένουμε αύριο (σ.σ. σήμερα) και τον υφυπουργό Περιβάλλοντος κ. Γιώργο Αμυρά μαζί με καθηγητές του Πανεπιστημίου για να εκτιμήσουν αν υπάρχει ζημιά. Η έκταση του φαινομένου από χθες το απόγευμα μέχρι τώρα έχει εκτονωθεί, δεν έχουμε μεγάλη προσβολή. Πιθανολογούμε ότι ήρθε από τη θάλασσα του Μαρμαρά αλλά σίγουρα θα το ξέρουμε αύριο αυτό. Λόγω και της ζέστης και της άπνοιας το φαινόμενο είναι σε εξέλιξη, αλλά ευελπιστούμε ότι με τον αέρα και τα θαλάσσια ρεύματα θα διαλυθεί».

 

limnos2

Το φαινόμενο έχει αναστατώσει τους κατοίκους του νησιού ωστόσο στις περισσότερες παραλίες τόσο οι ντόπιοι όσο και οι τουρίστες, όπως είπε και ο δήμαρχος κ. Μαρινάκης στο protothema.gr μπορούν να απολαύσουν το μπάνιο τους χωρίς κανένα πρόβλημα.

Με ανάρτησή του ο Έπαρχος Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου κ. Άγγελος Βλάττας Λαμπρινός ανέφερε ότι εικόνες που παρουσιάστηκαν με τη θαλάσσια βλέννα προέρχονταν από την Τουρκία και όχι από τη Λήμνο καθιστώντας την προσοχή στις δημοσιεύσεις για το θέμα.

Συγκεκριμένα έγραψε: «Τις τελευταίες ώρες με αφορμή δημοσιεύματα τοπικών sites, καθώς φωτογραφίες και βίντεο ιδιωτών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, έχουν δώσει την αφορμή στα κεντρικά ΜΜΕ να προβάλλουν με υπερβολικό τρόπο το πρόβλημα του φυτοπλαγκτού, φτάνοντας σε σημείο να προβάλλουν παραλίες της Λήμνου με εικόνες από την γειτονική Τουρκία, πράγμα που δημιουργεί άσχημη εντύπωση σε αυτούς που θέλουν να επισκεφθούν το νησί μας. Το πρόβλημα είναι υπαρκτό στα βορειοανατολικά του νησιού, σε βραχώδεις και απομακρυσμένες παραλίες και κατά περιόδους σε κάποιες άλλες. Μετά από συντονισμένες ενέργειες επισκέπτονται το νησί ειδικοί επιστήμονες καθώς και ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος, να εξετάσουν την σοβαρότητα του προβλήματος και να προτείνουν λύσεις για την έγκαιρη αντιμετώπιση του φαινομένου. Στο νησί της Λήμνου με τις 178 οργανωμένες ή μη παραλίες να είναι σίγουρος ο επισκέπτης ότι θα απολαύσει τις ομορφιές της θάλασσας και του νησιού μας».