Στην Αθήνα αύριο ο υπουργός Εξωτερικών της Ινδίας

Ο εχθρός του εχθρού μου είναι φίλος μου, λέει ο λαός και το αξίωμα αυτό φαίνεται να επιβεβαιώνεται στην περίπτωση της Ινδίας, με την οποία η Ελλάδα θέλει να οικοδομήσει ειλικρινείς σχέσεις συνεργασίας.

Οι σχέσεις της Ινδίας με το Πακιστάν είναι κακές και χαρακτηρίζονται από καχυποψία μέχρι και εχθρότητα. Το Πακιστάν διατηρεί στενούς δεσμούς με την Τουρκία, με την συνεργασία των δύο χωρών να είναι στενή, στο στρατιωτικό, το διπλωματικό και το οικονομικό πεδίο.

Στο πλαισιο της αναζήτησης νέων συμμάχων, η ελληνική κυβέρνηση επιδίωξε να αναθερμάνει και να εντατικοποιήσει τους διαύλους επικοινωνίας με το Νέο Δελχί. Η Ινδία άλλωστε, εκτός από την μεγαλύτερη δημοκρατία του πλανήτη είναι και μια μεγάλη οικονομική δύναμη και τα οφέλη από την ενίσχυση της ελληνοινδικης συνεργασίας θα μπορούσαν να είναι βαρύνουσας σημασίας.

Έπειτα από προσπάθειες μηνών και αφού η προηγούμενη επίσκεψη του στην Αθήνα -είχε προγραμματιστεί για τον Νοέμβριο του 2020- αναβλήθηκε λόγω της πανδημίας, ο υπουργός Εξωτερικών της Ινδίας έρχεται τελικά στην Ελλάδα αύριο Σάββατο.

Ο Subrahmanyam Jaishankar θα συναντηθεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και στη συνέχεια θα έχει συνομιλίες με τον Νίκο Δένδια για θέματα διμερούς και κοινού ενδιαφέροντος, όπως οι εξελίξεις στην Ανατολική μεσογειο και στη νότια Ασία.

Το μεσημέρι του Σαββάτου ο ελληνας υπουργός Εξωτερικών θα παραθέσει γευμα προς τιμήν του Ινδού ομολόγου του.

Αύριο το απόγευμα, ο Subrahmanyam Jaishankar θα παραβρεθεί στα αποκαλυπτήρια προτομής του Μαχάτμα Γκάντι η οποία θα τοποθετηθεί στη λεωφόρο Βασιλέως Κωνσταντίνου, κοντά στο άγαλμα του Τρούμαν.