Ικανοποίηση στην Αθήνα για τους όρους των “27” στην Τουρκία

Ικανοποίηση επικρατεί στην Αθήνα για το κείμενο συμπερασμάτων των “27” στο ζήτημα του μεταναστευτικού και την στάση της Τουρκίας. Ο πρωθυπουργός στην Σύνοδο Κορυφής έθεσε συγκεκριμένους όρους προκειμένου η Άγκυρα να λάβει επιπρόσθετους κοινοτικούς πόρους.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε πως πρέπει η γειτονική χώρα να μην εργαλειοποιήσει το προσφυγικό και να δεχθεί την επιστροφή μεταναστών από την χώρα μας, καθώς οι αιτήσεις ασύλου έχουν απορριφθεί τελεσίδικα. Πρόκειται ένα ζήτημα το οποίο είχε θέσει ο πρωθυπουργός στην συνάντηση που είχε με τον Ταγίπ Ερντογάν στις Βρυξέλλες και αφορά περίπου 1.500 άτομα.

Το αίτημα της ελληνικής πλευράς έγινε αποδεκτό από τους “27” καθώς στο κείμενο των συμπερασμάτων αναφέρεται χαρακτηριστικά: “Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδικάζει και απορρίπτει κάθε προσπάθεια τρίτων χωρών εργαλειοποίησης των μεταναστών για πολιτικούς σκοπούς”.

Ικανοποίηση στην Αθήνα για τους όρους των “27” στην Τουρκία – Αιχμές για τη στήριξη Μέρκελ στον Ερντογάν
Παράλληλα οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν πως παρά το γεγονός ότι οι μεταναστευτικές ροές έχουν μειωθεί τα τελευταία χρόνια, υπάρχουν ορισμένα σημεία που εξακολουθούν να προκαλούν έντονη ανησυχία και γι’ αυτό τον λόγο απαιτείται επαγρύπνηση. “Προκειμένου να αποφευχθεί η απώλεια ζωών και να μειωθεί η πίεση στα ευρωπαϊκά σύνορα, θα ενισχυθούν αμοιβαία επωφελείς εταιρικές σχέσεις και συνεργασία με χώρες προέλευσης και διέλευσης, ως αναπόσπαστο μέρος της εξωτερικής δράσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης” τονίζεται χαρακτηριστικά στο κείμενο των συμπερασμάτων.

Οι προειδοποιήσεις της Ε.Ε για τα ελληνοτουρκικά
Στην Σύνοδο Κορυφής υπήρξε ικανοποίηση για το αποτέλεσμα της συνάντησης Μητσοτάκη – Ερντογάν, ωστόσο υπήρξε σαφείς προειδοποίηση προς την Άγκυρα να συνεχίσει την πολιτική αποκλιμάκωσης που επιχειρεί το τελευταίο διάστημα καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα ισχύσουν τα όσα είχαν αποφασιστεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου. Το γεγονός αυτό σημαίνει πως στην περίπτωση που η Τουρκία επιστρέψει στις προκλητικές κινήσεις στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο, τότε θα υπάρξουν κυρώσεις εναντίον της Άγκυρας.

εε
Ωστόσο οι “27” δεν έκρυψαν τον προβληματισμό τους για την στάση της Τουρκίας απέναντι στην Κύπρο. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες τάχθηκαν υπέρ της λύσης της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, βάσει των σχετικών ψηφισμάτων του ΟΗΕ. Παράλληλα καλούν την Άγκυρα να σεβαστεί το καθεστώς που επικρατεί στα Βαρώσια και να μην προχωρήσει σε κινήσεις που θα αντιβαίνουν στην απόφαση του Συμβούλιου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Γερμανικά μέσα ενημέρωσης δεν κρύβουν τη δυσφορία τους για την συνεχή στήριξη της Άνγκελα Μέρκελ στον Ταγίπ Ερντογάν. Μάλιστα σημειώνουν πως η Γερμανίδα Καγκελάριος είναι το μοναδικό ισχυρό στήριγμα του Τούρκου Προέδρου στην Ε.Ε.

Η εφημερίδα “Die Welt” υποστηρίζει πως αιτία αυτής της συμμαχίας είναι τα γερμανικά συμφέροντα λόγω των οικονομικών συμφωνιών που έχει κλείσει με την Άγκυρα. “Τις τελευταίες μέρες η καγκελάριος και η πρόεδρος της Κομισιόν έκαναν ό,τι περνούσε από το χέρι τους για τον τούρκο πρόεδρο.

Ο Άνγκελα Μέρκελ υποδέχθηκε ακόμα και τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν στο Βερολίνο για να του αποσπάσει ένα όσο το δυνατόν μεγαλύτερο ποσό για την Τουρκία ενόψει της ανανέωσης της Προσφυγικής Συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας” αναφέρει χαρακτηριστικά η γερμανική εφημερίδα.

Παράλληλα στο γερμανικό δημοσίευμα τονίζεται πως στόχος της Άνγκελα Μέρκελ είναι να μην υπάρχουν πολλοί όροι και “αγενείς διατυπώσεις” στο κείμενο συμπερασμάτων.