Δείτε live: Η συνέντευξη Τύπου Μητσοτάκη στην Σύνοδο Κορυφής


Για τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής, τα κέρδη της Ελλάδας και την αντιμετώπιση ζητημάτων που αφορούν τόσο την πανδημία όσο και τις τουρκικές προκλήσεις τοποθετήθηκε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την συνέντευξη Τύπου, μετά το πέρας των εργασιών της Συνόδου.

Η πανδημία δεν ήταν το μοναδικό θέμα. Το μενού περιελάμβανε και το μεταναστευτικό και τη χρηματοδότηση της Τουρκίας στο πλαίσιο της Κοινής Δήλωσης με την ΕΕ. Σε ότι αφορά τις ευρωτουρκικές σχέσεις επιβεβαιώθηκε ότι δεν αναμένεται κάποια ιδιαίτερη εξέλιξη.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως αναμενόταν, τόνισε ότι η Τουρκία θα πρέπει να επιδείξει συνέπεια και συνέχεια στην κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης στην Ανατολική Μεσόγειο, αποφεύγοντας τα πισωγυρίσματα. Ο πρωθυπουργός στηρίζει και σε αυτήν την Σύνοδο την προώθηση της θετικής ατζέντας στις ευρωτουρκικές σχέσεις, στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών υποχρεώσεων της χώρας.

Η Αθήνα επανέλαβε ότι στηρίζει τη χρηματοδότηση προγραμμάτων για τους πρόσφυγες για ανθρωπιστικούς λόγους, αλλά ότι η Τουρκία πρέπει να ελέγξει ουσιαστικά τα κυκλώματα διακινητών και να εφαρμόσει την Κοινή Δήλωση του 2016.

Δείτε live: