Άλλη μια πανδημία κορωνοϊού χτύπησε την ανθρωπότητα 20.000 πριν- Τι αποκαλύπτει το DNA

Ένα ξέσπασμα κορωνοϊού έπληξε την Ανατολική Ασία πριν από 20.000 χρόνια – και άφησε ίχνη της πανδημίας στο DNA των ανθρώπων από εκείνη την περιοχή, σύμφωνα με μελέτη.

Της έρευνας ηγείται μια διεθνής ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Queensland η οποία ανέλυσε τα γονίδια του ανθρώπινου DNA που κωδικοποιούν τις πρωτεΐνες που αλληλεπιδρούν με τους κορωνοϊούς.

Βρήκαν στοιχεία που θα είχαν χρησιμεύσει για τη μείωση της σοβαρότητας της νόσου.

Το COVID-19 – το οποίο σκότωσε περίπου 3,8 εκατομμύρια ανθρώπους κατά τη διάρκεια των τελευταίων 18 μηνών – δεν είναι το μόνο σοβαρό ξέσπασμα κορωνοϊού που προήλθε από ζώα.

Το 2002, το σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο που προέκυψε από το SARS-CoV εμφανίστηκε στην Κίνα και οδήγησε σε περισσότερες από 800 θνησιμότητες.

Εν τω μεταξύ, το MERS-CoV – το οποίο οδηγεί στο αναπνευστικό σύνδρομο της Μέσης Ανατολής – σκότωσε περισσότερα από 850 άτομα μετά την πρώτη του αναφορά στη Σαουδική Αραβία το 2012.

“Το σύγχρονο ανθρώπινο γονιδίωμα περιέχει εξελικτικές πληροφορίες που χρονολογούνται δεκάδες χιλιάδες χρόνια”, δήλωσε ο συγγραφέας και συνθετικός βιολόγος Kirill Alexandrov του Πανεπιστημίου Τεχνολογίας του Queensland.

Αναλύοντας αυτά τα αποτυπώματα, εξήγησε, είναι ανάλογο με το πώς «η μελέτη των ριζών ενός δέντρου μας δίνει εικόνα για τις συνθήκες που βίωσε καθώς μεγάλωσε».

Στη μελέτη τους, η ομάδα χρησιμοποίησε δεδομένα από το 1000 Genomes Project – τη μεγαλύτερη δημόσια βάση δεδομένων με κοινές ανθρώπινες γενετικές παραλλαγές – με ιδιαίτερη έμφαση στις αλλαγές στα γονίδια που κωδικοποιούν πρωτεΐνες που αλληλεπιδρούν με το SARS-CoV-2.

Στη συνέχεια – εκτός των ζωντανών κυττάρων – η ομάδα συνέθεσε τόσο τις ανθρώπινες όσο και τις πρωτεΐνες SARS-CoV-2, δείχνοντας ότι και οι δύο αλληλεπίδρασαν άμεσα, απεικονίζοντας τη φύση του μηχανισμού που χρησιμοποιούν οι κορωνοϊοί για την εισβολή κυττάρων.

Οι ερευενητές αποκάλυψαν  «στοιχεία ότι οι πρόγονοι των ανθρώπων της Ανατολικής Ασίας παρουσίασαν μια επιδημία μιας νόσου που προκλήθηκε από κορωνοϊό παρόμοια με το COVID-19».

Οι άνθρωποι της Ανατολικής Ασίας προέρχονται από την περιοχή που τώρα γνωρίζουμε ως Κίνα, Ιαπωνία, Μογγολία, Βόρεια Κορέα, Νότια Κορέα και Ταϊβάν.

«Αναπτύσσοντας μεγαλύτερες γνώσεις για τους αρχαίους ιούς εχθρούς, κατανοούμε πώς τα γονιδιώματα διαφορετικών ανθρώπινων πληθυσμών προσαρμόστηκαν στους ιούς που έχουν αναγνωριστεί πρόσφατα ως σημαντικός παράγοντας της ανθρώπινης εξέλιξης», εξήγησε ο καθηγητής Alexandrov.

«Ένα άλλο σημαντικό αποτέλεσμα αυτής της έρευνας είναι η ικανότητα εντοπισμού ιών που έχουν προκαλέσει επιδημία στο μακρινό παρελθόν και ενδέχεται να το πράξουν στο μέλλον», σημείωσε ο ίδιος.

Και κατέληξε: «Αυτό, κατ ‘αρχήν, μας επιτρέπει να καταρτίσουμε έναν κατάλογο δυνητικά επικίνδυνων ιών και στη συνέχεια να αναπτύξουμε διαγνωστικά, εμβόλια και φάρμακα για την περίπτωση της επιστροφής τους»

Πηγή: dailymail