(ΗΧΗΤΙΚΟ)-ΑΧΑΪΑ: Οι ενεργειακές κοινότητες που αποφάσισε η Περιφέρεια – Λ. Δημητρόγιαννης στο ΣΚΑΪ Πάτρας: «Μεριμνούμε για φθηνότερη ηλεκτροδότηση»

Τη σύσταση 7 ενεργειακών κοινοτήτων με τη συμμετοχή δεκάδων φορέων έκανε χθες το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας. Το σώμα είπε «ναι» κατά πλειοψηφία στο μεγάλο ενεργειακό πρότζεκτ της Περιφέρειας το οποίο θα λάβει μορφή με το μεγαλύτερο ενεργειακό πάγκο φωτοβολταϊκών πάνελ, που θα αναπτυχθεί σε έκταση 1300 στρεμμάτων δίπλα από το Μεσολόγγι, την οποία παραχώρησε πρόσφατα το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Ο Περιφερειάρχης Νεκτάριος Φαρμάκης, παρουσιάζοντας το μεγαλεπήβολο ενεργειακό σχέδιο, εξήγησε ότι οι ενεργειακές κοινότητες ξεκίνησαν ως μια ιδέα για να απαλλαγούν οι αγρότες της περιοχής από το δυσβάστακτο ενεργειακό κόστος άρδευσης των καλλιεργειών τους, που μέσω των ΤΟΕΒ και των ΓΟΕΒ. Αυτό το σχέδιο όμως, διαπιστώθηκε ότι μπορεί να μεγαλώσει και να ακουμπήσει και την Τοπική Αυτοδιοίκηση και κατά συνέπεια και τους πολίτες.
Ετσι, σήμερα συμμετέχουν σε αυτό οι Οργανισμοί Εγγύων Βελτιώσεων της περιοχής, 11 δήμοι, 4 δημοτικές εταιρείες ύδρευσης και αποχέτευσης και 9 ακόμα νομικά πρόσωπα των ΟΤΑ. Με βάση τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, το φωτοβολταϊκό πάρκο που θα κατασκευαστεί, θα είναι της τάξης των 108 MW και ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου πλησιάζει τα 100 εκατ. ευρώ.
Οπως τόνισε ο κ. Φαρμάκης, με το ηλεκτρικό ρεύμα που θα παράγεται, οι δήμοι θα έχουν φθηνότερη ηλεκτροδότηση, θα πωλούν στη ΔΕΗ ενέργεια και αν υπάρχει πλεόνασμα θα μπορεί να διατίθεται σε πολύ χαμηλές τιμές ή δωρεάν σε ευάλωτα νοικοκυριά.
Η Περιφέρεια έχει ρόλο καθοδηγητή και εγγυητή αυτής της προσπάθειας, σε ένα σχέδιο που αφορά δεκάδες φορείς και επηρεάζει 300.000 πολίτες 11 δήμων, εκ των οποίων οι 140.000 είναι κατ΄ επάγγελμα αγρότες.

Ο αντιπεριφερειάρχης  Λάμπρος  Δημητρόγιαννης μίλησε στον ΣΚΑΪ Πάτρας