Κέρδη στις ευρωαγορές στον απόηχο των αποφάσεων της Τράπεζας της Αγγλίας

Κέρδη κατέγραψαν τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Πέμπτη, καθώς οι επενδυτές αντέδρασαν θετικά στην τελευταία απόφαση της Τράπεζας της Αγγλίας να διατηρήσει στο ιστορικό του χαμηλό το βασικό επιτόκιο καθώς και στα υπόλοιπα μάκρο που ανακοινώθηκαν σήμερα.

Ειδικότερα η Τράπεζα της Αγγλίας άφησε αμετάβλητο το βασικό επιτόκιο στο  0,1%, ενώ αμετάβλητο παρέμεινε και το πρόγραμμα τόνωσης της οικονομίας. Οι οικονομολόγοι δεν ανέμεναν κάποια αλλαγή στην πολιτική της BoE, καθώς προσπαθεί να δει εάν η άνοδος του πληθωρισμού μετά το lockdown αποδειχθεί μεταβατική και εάν η ανεργία αυξηθεί όταν η κυβέρνηση περικόψει το πρόγραμμα προστασίας των θέσεων εργασίας.

Εν τω μεταξύ, στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 14 ετών διαμορφώθηκε η γαλλική επιχειρηματική εμπιστοσύνη τον Ιούνιο, καθώς η χαλάρωση των περιορισμών για τον κορονοϊό οδήγησε σε άνθιση του τομέα υπηρεσιών.

Η στατιστική υπηρεσία Insee τόνισε πως ο μηνιαίος δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης σημείωσε άνοδο στις 113 από τις 108 μονάδες τον Μάιο, και διαμορφώθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2007.

Σε αυτό το κλίμα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 πρόσθεσε 0,87% στις 457,04 μονάδες, με τον κλάδο των ταξιδιών και αναψυχής να ηγούνται των κερδών με άνοδο 1,8%, ενώ οι μετοχές τηλεπικοινωνίας υποχώρησαν οριακά κατά 0,1%.

Στο υπόλοιπο ταμπλό, ο γερμανικός DAX ενισχύθηκε κατά 0,86% στις 15.589,23 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 πρόσθεσε 1,22% στις 6.631,15 και ο βρετανικός FTSE 100 κέρδισε 0,59% κλείνοντας στις 7.109,57.

Στην περιφέρεια, ο ισπανικός IBEX 35 σημείωσε κέρδη 1,34% στις 9.074,10 μονάδες και ο ιταλικός FTSE MIB έκλεισε με άνοδο 1,38% στις 25.422,22.

Όσον αφορά τις επιμέρους μετοχές, η ελβετική Tecan εκτινάχθηκε κατά σχεδόν 11% μετά την ανακοίνωση της εξαγοράς της Paramit Corporation έναντι 1 δισ. δολαρίων.

Η βρετανική εταιρεία παράδοσης φαγητού Deliveroo σημείωσε άνοδο 9% μετά την απόφαση δικαστηρίου του Ηνωμένου Βασιλείου ότι οι κούριερ της είναι αυτοαπασχολούμενοι.

Στον αντίποδα, η ελβετική Vifor Pharma υποχώρησε κατά 5% μετά την ανακοίνωση ότι θα αναθεωρήσει μια βασική μελέτη αφού η πανδημία επηρέασε την πρόσληψη συμμετεχόντων, με τα δεδομένα να αναμένονται πλέον το δεύτερο εξάμηνο του 2022.

Εν τω μεταξύ, οι επενδυτές έχουν στραμμένο το βλέμμα τους στα στοιχεία για την ανεργία στις ΗΠΑ. Ειδικότερα, τα στοιχεία έδειξαν νέα υποχώρηση στον αριθμό των Αμερικανών που υπέβαλαν νέα αίτηση για επίδομα ανεργίας την προηγούμενη εβδομάδα, ένδειξη ότι η αγορά εργασίας συνεχίζει να ανακάμπτει από την πανδημία. Οι αρχικές αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας υποχώρησαν κατά 7.000 στο εποχιακά προσαρμοσμένο μέγεθος των 411.000 για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 19 Ιουνίου, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ.

Πίσω στην Ευρώπη, το γερμανικό επιχειρηματικό ηθικό αυξήθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο τον Ιούνιο, καθώς η εκτίμηση των εταιρειών για τις τρέχουσες συνθήκες βελτιώθηκε και η αισιοδοξία τους αυξήθηκε το δεύτερο εξάμηνο του έτους, σύμφωνα με έρευνα την Πέμπτη.

Το ινστιτούτο Ifo δήλωσε ότι ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος αυξήθηκε σε 101,8 από 99,2 τον Μάιο. Μια δημοσκόπηση των αναλυτών στο Reuters είχε δείξει ότι οι προσδοκίες ήταν για αύξηση στο 100,6, δείχνοντας ότι η πραγματικότητα ξεπέρασε τα αναμενόμενα.