Κορωνοϊός-Παπαευαγγέλου: Καταργούνται τα self test για τους εμβολιασμένους

Την εξαίρεση των εργαζομένων που έχουν εμβολιαστεί πλήρως από την υποχρέωση διενέργειας self test και την μη χρήση της μάσκας στους εξωτερικούς χώρους όπου δεν υπάρχει συνωστισμός ανακοίνωσε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την εξέλιξη της πανδημίας.

Η χρήση της μάσκας αποτελεί βασικό μέτρο ατομικής προστασίας, είπε και δεν θέλουμε να δοθεί το μήνυμα ότι πετάμε τις μάσκες.Τόνισε ότι  ισχύει η χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους.

Αρχικά έκανε ενημέρωση για τα νέα κρούσματα λέγοντας ότι η επιδημιολογική εικόνα είναι σαφής και ευχάριστη και ανέφερε ότι στα 32 έτη μειώθηκε η διάμεση ηλικία των νέων κρουσμάτων και αυτό οφείλεται στην κινητικότητα των νέων ενώ ο δείκτης θετικότητας μειώθηκε στο 1,3%.

Παράλληλα, σημείωσε ότι η θετικότητα από τα τεστ που γίνονται μέσα από τις κινητές μονάδες είναι κάτω του 1% και ότι ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων μειώθηκε στις 4.100, οι νοσηλευόμενοι είναι 1.000 και ο μέσος όρος εισαγωγών είναι 58 ασθενείς ανά ημέρα ενώ οι περισσότερες περιφέρειες είναι πράσινες.

Εκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τις τουριστικές περιοχές και πρόσθεσε ότι η ζωή μας επιστρέφει στην κανονικότητα.

Υπογράμμισε πως ένας στους 3 νοσηλευόμενους αφορά σε νέους ανθρώπους , καθώς οι ηλικιωμένοι εμβολιάστηκαν σε μεγάλο βαθμό και ότι μείωση παρατηρείται και στους θανάτους άνω των 75 ετών. Όπως είπε δίνεται έμφαση στον εμβολιασμό όλων άνω των 55 ετών, καθώς γνωρίζουμε ότι αυτοί κινδυνεύουν περισσότερο.