Χρηματιστήριο: Μεικτά πρόσημα στο ταμπλό αλλά… κέρδη για τον ΓΔ

Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

Στο ίδιο μοτίβο κινήθηκε και σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο με μοιρασμένα πρόσημα κατάφερε να κρατήσει τα θετικά εδάφη, με τον τζίρο όμως να παραμένει σε πολύ χαμηλά επίπεδα, παραπέμποντας περισσότερο σε αυγουστιάτικες συναλλαγές παρά σε μια αγορά που αναμένει την επανεκκίνηση της οικονομίας.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,25% στις 910,34 μονάδες, ενώ κινήθηκε μεταξύ 909,30 μονάδων (+0,13%) και 914,87 μονάδων (+0,75%). Ο τζίρος ανήλθε στα 46,4 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 21,7 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων συναλλαγών διακινήθηκαν 365 χιλ. τεμάχια.

Χρηματιστήριο: Μεικτά πρόσημα στο ταμπλό αλλά… κέρδη για τον ΓΔ

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,23%, στις 2.201,23 μονάδες, ενώ στο +0,55% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.432,33 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,54% στις 575,83 μονάδες.

Περισσότερο στην απουσία των πωλητών, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, αποδόθηκε το σημερινό θετικό πρόσημο στην αγορά, παρά στην αντίδραση μετά την πτωτική προηγούμενη εβδομάδα. Το Χρηματιστήριο παραμένει σε μια πλάγια κίνηση δίχως νεύρο και ενδιαφέρον για το μεγαλύτερο μέρος του ταμπλό του, καθώς εάν εξαιρεθούν τα τεμάχια που έγιναν από τις Πειραιώς, Eurobank και Alpha Bank, οι όγκοι στις υπόλοιπες μετοχές ήταν υπερβολικά χαμηλοί (ενδεικτικό το ότι στην Εθνική δεν ξεπέρασε καν το 1 εκατ. τεμάχια).

Αναμονή και εσωστρέφεια

Αυτό που έχει προβληματίσει αρκετά τους εγχώριους αναλυτές είναι ενώ η εστίαση παραμένει στη μετοχή της Alpha Bank, η οποία την επόμενη εβδομάδα θα κορυφώσει τις διαδικασίες της αύξησης κεφαλαίου, οι αγοραστές παραμένουν επιφυλακτικοί και στις υπόλοιπες μετοχές. Και μπορεί όλο το προηγούμενο διάστημα να μιλούν όλοι για επιλεκτικότητα στις αγορές, η εικόνα της αγοράς όμως παραμπέμπει περισσότερο σε βραχυπρόθεσμες κερδοσκοπικές κινήσεις και αναμονή για την επιστροφή στην ομαλότητα.

Έτσι, το ερώτημα είναι εάν το Χρηματιστήριο έχει προεξοφλήσει ή όχι τα πρώτα κεφάλαια που αναμένεται να εισέλθουν από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ. Και αν η απάντηση είναι αρνητική, τότε τι είναι αυτό που έχει εγκλωβίσει το Χρηματιστήριο σε ένα εύρος μεταξύ 850 και 920 μονάδων τους τελευταίους μήνες.

Έτσι, ένα βασικό μέτωπο αβεβαιότητας είναι οι διεργασίες σε κυβερνητικό επίπεδο, εν αναμονή και της εκταμίευσης των πρώτων πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, που θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην επιτυχία του “στοιχήματος” για την κάλυψη του χαμένου εδάφους από την παγκόσμια περιπέτεια της πανδημίας. Μέσα στις επόμενες εβδομάδες, λοιπόν, θα ξεδιπλωθούν και άλλες πρωτοβουλίες που ανήκουν στον πυρήνα του μεταρρυθμιστικού πλάνου της κυβέρνησης, με την αγορά να μην χάνει αυτήν την παράμετρο που θα κρίνει και ποιοι κλάδοι θα ωφεληθούν.

Την ίδια ώρα, μιλώντας στο Capital.gr, ο Μικέλε Ναπολιτάνο, Ανώτερος Διευθυντής, Επικεφαλής των χωρών της Δυτικής Ευρώπης της Fitch Ratings, στοιχειοθετεί τους κινδύνους που βλέπουν και οι επενδυτές, ιδίως οι ξένοι, προκειμένου να εμπιστευτούν τα κεφάλαια τους στην ελληνική οικονομία. Όπως αναφέρει, το πρόγραμμα σταθερότητας της ελληνικής κυβέρνησης το 2021 στοχεύει σε μια φιλόδοξη δημοσιονομική προσαρμογή, η οποία όμως έχει ορισμένους κινδύνους.

Όπως εξηγεί, ο οίκος θεωρεί ότι οι πιέσεις για δαπάνες σε ορισμένους τομείς είναι πιθανό να είναι αρκετά ισχυρές και μετά την πανδημία. Επίσης, ένας άλλος κίνδυνος για τα δημόσια οικονομικά της Ελλάδας είναι η αλλαγή στο περιβάλλον των επιτοκίων και το tapering της ΕΚΤ, δηλαδή η απόσυρση σιγά σιγά της στήριξης του προγράμματος PEPP. Εάν όντως αυτοί οι δύο είναι οι κίνδυνοι που αναστέλλουν τις επενδυτικές πρωτοβουλίες στο Χρηματιστήριο, θα φανεί τους επόμενους μήνες…

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, τα ΕΛΧΑ, η Aegean και η Alpha Bank ήταν τα τρία μεγαλύτερα στηρίγματα του γενικού δείκτη, καθώς έκλεισαν με κέρδη που ξεπέρασαν το 2%, με τον ΟΤΕ να ακολουθεί με το δικό του +1,80%. Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι ΟΠΑΠ, Τέρνα Ενεργειακή, Λάμδα, Jumbo και Eurobank.

Στον αντίποδα, ο Ελλάκτωρ έχασε 2,22%, με τις Titan, ΑΔΜΗΕ, Ελληνικά Πετρέλαια, ΟΛΠ, Βιοχάλκο και ΕΧΑΕ να ακολουθούν με απώλειες που ξεπέρασαν το 1%. Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι ΕΥΔΑΠ, Motor Oil, Σαράντης, Coca Cola, ΔΕΗ, Εθνική και ΓΕΚ Τέρνα. Χωρίς μεταβολή έκλεισαν οι Μυτιληναίος και Πειραιώς.