Κράτησαν το θετικό πρόσημο στο Χρηματιστήριο οι δεικτοβαρείς μετοχές

Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

Να σταματήσει την πτωτική πορεία του δευτέρου δεκαημέρου του Ιουνίου επιχείρησε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο στηρίχθηκε σε πολύ συγκεκριμένες δεικτοβαρείς μετοχές για να ανακόψει τις πιέσεις που άσκησε στους δείκτες η πλειονότητα των αρνητικών τίτλων.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,28% στις 908,10 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 905,19 μονάδων (-0,04%) και 912,03 μονάδων (+0,72%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 60,7 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 33,4 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων συναλλαγών διακινήθηκαν 3,5 εκατ. τεμάχια.

Κράτησαν το θετικό πρόσημο στο Χρηματιστήριο οι δεικτοβαρείς μετοχές

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,19%, στις 2.196,22 μονάδες, ενώ στο +0,56% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.424,50 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,54% στις 572,73 μονάδες.

Αν και η αγορά άρχισε τις συναλλαγές κάνοντας μια “επίσκεψη” πάνω από τις 910 μονάδες, γρήγορα οι πωλητές έβαλαν στοπ στις ανοδικές διαθέσεις, καθηλώνοντας τον Γενικό Δείκτη κάτω από το επίπεδο. Αν και το βασικό επίπεδο αντίστασης είναι στις 930 μονάδες, ο Γενικός Δείκτης δείχνει αδυναμία να διατηρήσει την παραμονή του πάνω από τις 910 μονάδες. Την ίδια ώρα, η έλλειψη ενός “μαξιλαριού” ασφαλείας πάνω από τις 900 μονάδες συντηρεί σε ισχύ το σενάριο ακόμη και επαναφοράς στις 870 ή τις 850 μονάδες.

Στον FTSE 25 η ζώνη των 2.160-2.170 μονάδων είναι σημαντική στήριξη, ενώ οι 2.225 και 2.260 είναι οι αντιστάσεις. Στον τραπεζικό δείκτη οι 593 μονάδες έχουν γίνει σημαντική αντίσταση με τις 540 να είναι και κύρια στήριξη που μπορεί να δοκιμάσει αντίδραση.

Δίχως μεγάλο ρίσκο οι κινήσεις

Το μόνο βέβαιο πάντως, όπως συμφωνούν και οι περισσότεροι εγχώριοι αναλυτές, είναι ότι η αγορά περιμένει τις δύο σημαντικές αυξήσεις μέσα στο καλοκαίρι, αυτές της Alpha Bank και του Ελλάκτωρα, οι οποίες αναμενόμενα θα απορροφήσουν μέρος της ρευστότητας. Σύμφωνα μάλιστα με τον Ηλία Ζαχαράκη της Fast Finance, πλέον οι αποτιμήσεις έχουν γίνει σε αρκετές περιπτώσεις απαιτητικές, παρόλα αυτά η αγορά μπορεί να προεξοφλήσει το τι πρόκειται να συμβεί τα επόμενα χρόνια. Μένει να δούμε τι θα κάνει ο τουρισμός σε σχέση με πέρσι, ωστόσο επικρατεί αισιοδοξία για την αγορά ανεξάρτητα των περιόδων διόρθωσης που πάντα είναι ευπρόσδεκτες μιας και όσο πιο ομαλή αγορά έχουμε τόσο πιο στέρεες είναι οι βάσεις μακροπρόθεσμα.

Σε αυτό το πλαίσιο, όπως παρατηρεί και ο πιστοποιημένος αναλυτής Πέτρος Στεριώτης, οι επενδυτές καλούνται να αποφύγουν την “τυφλή επιλογή” τίτλων και ενώ το ΧΑ φαίνεται να ξαναπερνά σε φάση rotation, η οποία θα επιβραβεύσει την ορθή ανάγνωση των εταιρικών θεμελιωδών. Αν όμως οι πωλητές οδηγήσουν τον Γενικό Δείκτη χαμηλότερα από το “μαξιλαράκι ασφαλείας” των 880-890 μονάδων, θα επιβεβαιωθεί το σενάριο του πολλαπλού top στην περιοχή των 900+ μονάδων, στην οποία το ΧΑ έχει “ταβανιάσει” τα τελευταία χρόνια.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, η Aegean έκλεισε με κέρδη 3,86%, με τις ΕΧΑΕ και Coca Cola να στηρίζουν την αγορά με το +2,40% και +2,20% που σημείωσαν. Άνω του 1% ήταν η άνοδος σε ΕΥΔΑΠ, ΟΤΕ και Eurobank, ενώ ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Alpha Bank, ΟΛΠ, Τέρνα Ενεργειακή, Ελληνικά Πετρέλαια, Λάμδα, ΑΔΜΗΕ και Σαράντης.

Στον αντίποδα, ΕΛΧΑ και Μυτιληναίος έκλεισαν με απώλειες 2,34% και 2,02% αντίστοιχα, με τους ΟΠΑΠ, Βιοχάλκο και Jumbo να ακολουθούν με πτώση που ξεπέρασε το 1%. Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Ελλάκτωρ, Titan, Motor Oil, ΔΕΗ, Πειραιώς, ΓΕΚ Τέρνα και Εθνική.