Προς τις 1.000 μονάδες το Χρηματιστήριο, με “όπλο” και “οδηγό” το Ταμείο Ανάκαμψης

Της Ελευθερίας Κούρταλη 

Το Ταμείο Ανάκαμψης δεν αποτελεί game changer μόνο για την οικονομία, αλλά και για το Χρηματιστήριο Αθηνών και τα ελληνικά ομόλογα. Οι ευκαιρίες που δημιουργεί μέσω των κεφαλαίων που θα παράσχει στην Ελλάδα έχουν ανεβάσει σημαντικά την επενδυτική ψυχολογία αλλά και τη συναλλακτική δραστηριότητα, δημιουργώντας έναν ορίζοντα εξαετίας θετικών προοπτικών για τα ελληνικά assets, μετατρέποντας έτσι την κρίση της πανδημίας σε αφορμή για μεγάλες και ουσιαστικές αλλαγές. Όπως σχολιάζουν παράγοντες της αγοράς, η έγκριση του ελληνικού σχεδίου ανάκαμψης και οι πρώτες εκταμιεύσεις ανοίγουν τον δρόμο για τις 1.000 μονάδες στο Χ.Α. βραχυπρόθεσμα, ένα επίπεδο που έχει να δει η αγορά από το 2014.

Στο πρόσφατο roadshow του Χ.Α. έγινε ξεκάθαρο πως αυτό στο οποίο επικεντρώνονται όλοι οι επενδυτές είναι το growth story της Ελλάδας, κυρίως λόγω του Ταμείου Ανάκαμψης. Το πού θα κατευθυνθούν οι πόροι του είναι το μεγάλο focus των funds, με πολλούς κλάδους να αναμένεται να επωφεληθούν σημαντικά από τα νέα έργα και τις επενδύσεις που έρχονται, ενώ, σύμφωνα με αναλυτές και διεθνείς οίκους, το ισχυρό αυτό “όπλο” της Ε.Ε. αναμένεται να αντικαταστήσει για την Ελλάδα τα οφέλη του PEPP, του έκτακτου προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, το οποίο στήριξε σημαντικά την αγορά ομολόγων αλλά και γενικότερα την επενδυτική εμπιστοσύνη απέναντι στην Ελλάδα εν μέσω της κρίσης της COVID.

Στο ραντάρ των funds

Η έλευση των κεφαλαίων από το Ταμείο Ανάπτυξης, που αλλάζει τις ισορροπίες για την ελληνική οικονομία, η οποία βρίσκεται προ των πυλών μιας ισχυρής επανεκκίνησης, η έντονη κινητικότητα στο επιχειρηματικό μέτωπο, τα deals και οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου “κρατούν” το Χ.Α. στο ραντάρ των ξένων funds, με τις ελληνικές τράπεζες να θεωρούνται από τους πρωταγωνιστές αυτού του νέου τοπίου, καθώς αναμένεται να διαδραματίσουν βασικό ρόλο στη διανομή των κονδυλίων της Ε.Ε.

Δεν είναι τυχαίο πως η Ελλάδα συνεχίζει να κυριαρχεί στα… πρωτοσέλιδα των ξένων ΜΜΕ. Μέσα σε μία μόνο εβδομάδα, το ελληνικό Δημόσιο βγήκε στις αγορές με νέο 10ετές ομόλογο, το οποίο έσπασε ρεκόρ ζήτησης, δανείστηκε κατά τη δημοπρασία εντόκων 52 εβδομάδων με ιστορικά χαμηλά και αρνητικά επιτόκια (-0,31%), τα 5ετή, 4ετή, 3ετή και 2ετή ελληνικά ομόλογα διαπραγματεύονται με αρνητικές αποδόσεις, η Τράπεζα Πειραιώς προχώρησε επιτυχώς στην έκδοση ΑΤ1 τίτλου, η Alpha Bank δέχτηκε σημαντική επενδυτική στήριξη για να προχωρήσει με την ΑΜΚ και η Aegean ολοκλήρωσε με επιτυχία τη δική της ΑΜΚ. Τα παραπάνω θετικά αποτελέσματα για το επιχειρηματικό και οικονομικό μέτωπο οφείλονται στο γεγονός ότι οι επενδυτές βλέπουν την Ελλάδα και τα ελληνικά assets ως πηγές ευκαιριών, με τις όποιες ανησυχίες του παρελθόντος αλλά και το country risk να έχουν εξαλειφθεί.

Η χώρα μας συνολικά είναι από τις πλέον ωφελημένες σε ό,τι αφορά την εισροή κεφαλαίων από το Ταμείο Ανάκαμψης. Η δυναμική των προοπτικών που έχει δημιουργήσει η έλευση αυτού του ιδιαίτερα σημαντικού ποσού αποτυπώνεται ήδη και στη συμπεριφορά των διεθνών επενδυτών, οι οποίοι εγκαίρως διέγνωσαν τα επικείμενα οφέλη, όπως σημειώνει στο Capital.gr παράγοντας της αγοράς. Εν όψει της εκτίναξης επενδύσεων που αναμένεται και της ανάπτυξης που αυτές θα πυροδοτήσουν, είναι ιδιαίτερα κρίσιμο αυτή την περίοδο για τις εταιρείες να σχεδιάσουν την αξιοποίηση της κεφαλαιαγοράς με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Οι κλάδοι-μετοχές που θα ξεχωρίσουν

Οι ευρωπαϊκές μετοχές αναμένεται να επωφεληθούν από την απότομη επιτάχυνση της αύξησης του ΑΕΠ της Ευρωζώνης κατά τους επόμενους μήνες − αλλά αυτό θα οφείλεται στην ώθηση από το reopening των οικονομιών και στη στήριξη από την ισχυρή ανάκαμψη των ΗΠΑ και όχι απαραίτητα ως συνάρτηση της εκταμίευσης των κεφαλαίων του NGEU, όπως σημειώνει η Bank of America. Ωστόσο, υπάρχουν κάποιοι κλάδοι οι οποίοι θα ξεχωρίσουν, με τους πόρους του Ταμείου να κάνουν πραγματικά τη διαφορά.

Τα κεφαλαιουχικά αγαθά βρίσκονται στο επίκεντρο του εκσυγχρονισμού των υποδομών της Ε.Ε., με τις εταιρείες που έχουν έκθεση στην αποδοτικότητα κτιρίων, στις σιδηροδρομικές υποδομές και στην οικονομία υδρογόνου να αναμένεται να έχουν σημαντικά οφέλη.

Επίσης, η χρηματοδότηση της ενεργειακής μετάβασης της Ε.Ε. αναμένεται να ωφελήσει έργα στον τομέα των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας (ενεργειακή απόδοση και αποθήκευση) και στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (υδρογόνο, υπεράκτια αιολική ενέργεια).

Παρόμοια εμβληματικά επενδυτικά πεδία (συμπεριλαμβανομένων των βιώσιμων μεταφορών) σχετίζονται με τις κατασκευαστικές εταιρείες, με πιθανή περαιτέρω υποστήριξη στον τομέα από νέα συστήματα που εστιάζονται στην ενίσχυση των διασυνοριακών ευρωπαϊκών μεταφορών.

Σύμφωνα με την BofA, o κλάδος που αναμένεται να επωφεληθεί σημαντικά είναι οι τράπεζες και για αυτόν τον λόγο εμφανίζεται ιδιαίτερα αισιόδοξη για την πορεία των μετοχών τους.

Τα μεγάλα οφέλη για τις τράπεζες

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες, όπως επισημαίνει η αμερικανική τράπεζα, μπορούν να διαδραματίσουν έναν ιδιαίτερο ρόλο στο Ταμείο Ανάκαμψης της Ε.Ε., όχι μόνο ως αποδέκτες στήριξης της Ε.Ε. (μέσω μιας δέσμης μέτρων που αποσκοπούν στη διατήρηση του κεφαλαίου και της χρηματοδότησης των τραπεζών), αλλά και ως βασικού διαύλου για τη μετάδοση των κεφαλαίων του Ταμείου στην πραγματική οικονομία (στην προσφορά πίστωσης και ως διαμεσολαβητής κρατικών εγγυήσεων), σημειώνει η Bank of America. Η συνειδητοποίηση ότι το τραπεζικό σύστημα διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στον τρόπο με τον οποίο εξελίσσεται η κρίση οδήγησε σε μια σειρά μέτρων, τόσο από τους θεσμούς όσο και από τις ίδιες τις κυβερνήσεις, για τον περιορισμό των απειλών που έθεσε η πανδημία, όπως σημειώνει η BofA. Σε ό,τι αφορά τις ελληνικές τράπεζες, εκτός της στήριξης της ΕΚΤ, η παράταση του σχεδίου “Ηρακλής” και η επιτάχυνση των τιτλοποιήσεων έχουν βελτιώσει σημαντικά τη θέση τους. Όπως τονίζει, ο “Ηρακλής” έχει ήδη οδηγήσει σε σημαντική μείωση του κινδύνου στους ισολογισμούς των ελληνικών τραπεζών, ενώ έχει επεκταθεί, κάτι που θα ενισχύσει αυτή την πρόοδο.

Προς τις 1.000 μονάδες το Χρηματιστήριο, με "όπλο" και "οδηγό" το Ταμείο Ανάκαμψης

 

Στα οφέλη και στον ρόλο των τραπεζών σε ό,τι αφορά τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης στέκεται και η Eurobank Equities. Όπως σημειώνει, το Ταμείο Ανάκαμψης αποτελεί μια σημαντική ευκαιρία για την ελληνική οικονομία και τις τράπεζες. Το σχέδιο “Greece 2.0” αναμένεται να αυξήσει το ΑΕΠ κατά 7% έως το 2026, με την ελληνική κυβέρνηση να στοχεύει σε μια τεράστια αλλαγή μέσω μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων προς ένα μοντέλο εξωστρεφούς, ανταγωνιστικής, πράσινης και ψηφιακής ανάπτυξης.

Οι ελληνικές τράπεζες επωφελούνται τόσο άμεσα όσο και έμμεσα από το Ταμείο Ανάκαμψης. Ο άμεσος αντίκτυπος έρχεται από το γεγονός ότι οι προωθούμενες επενδύσεις θα χρησιμοποιηθούν εν μέρει από τραπεζικό δανεισμό, ενώ παράλληλα οι τράπεζες θα αναλάβουν και τις αξιολογήσεις επενδυτικών projects. Έτσι, οι συστημικές τράπεζες θα έχουν την ευκαιρία να αυξήσουν τα έσοδά τους, τόσο από τις δανειοδοτήσεις όσο και από τις προμήθειες.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Τμήματος Ανάλυσης της Alpha Bank, έως το 2026 οι νέες χορηγήσεις θα φτάσουν τα 33 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 18 δισ. ευρώ σχετίζονται άμεσα με το Ταμείο Ανάκαμψης και 15 δισ. ευρώ με τον πιστωτικό κύκλο. Το τελευταίο αντικατοπτρίζει τον έμμεσο αντίκτυπο για τις τράπεζες, ο οποίος έρχεται μέσω της αναμενόμενης ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, η οποία και αναμένεται να προσφέρει πρόσθετες ευκαιρίες εσόδων για τις ελληνικές τράπεζες.

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός του Χ.Α.

Αξίζει να σημειώσουμε πως, σε ό,τι αφορά τον ψηφιακό μετασχηματισμό, που είναι ένας από τους κύριους πυλώνες στους οποίους στηρίζεται το ελληνικό σχέδιο ανάκαμψης, το Ελληνικό Χρηματιστήριο είναι ήδη προετοιμασμένο.

Είναι γεγονός πως το 2020 η πανδημία εκτίναξε την αποδοχή ψηφιακών λύσεων στο σύνολο της κοινωνίας, με την κυβέρνηση να παρέχει ψηφιακές λύσεις στο περιβάλλον αυτό.

Ήδη από τα τέλη της δεκαετίας του ‘90 το Χ.Α. έχει συμβάλει σημαντικά στον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας, τόσο με τις υποδομές του σε επίπεδο συναλλακτικού και μετασυναλλακτικού περιβάλλοντος όσο και με σειρά πρόσθετων υπηρεσιών. Έχει αναπτύξει εδώ και χρόνια ποιοτικές ψηφιακές υποδομές και συστήματα ώστε να στηρίζει επιτυχώς τις κύριες λειτουργίες του: τη διαπραγμάτευση, τη διαχείριση εντολών, την εκκαθάριση, τον διακανονισμό, την πληροφόρηση κ.ά. Οι ψηφιακές υποδομές του Χ.Α. μάλιστα, το οποίο, να σημειώσουμε διαθέτει υπερσύγχρονο data center, ήδη χρησιμοποιούνται και από άλλες αγορές, αλλά και σε άλλες χώρες.

 

pin

Ορατές οι 1.000 μονάδες, εν αναμονή των καταλυτών

Η καταγραφή νέων υψηλών έτους αλλά και 72 μηνών πριν από μερικές ημέρες στα επίπεδα των 925 μονάδων οδήγησε σε μερικές και ελεγχόμενες πιέσεις στο Χ.Α., το οποίο από τη μια μεριά “χωνεύει” τα νέα αυτά υψηλά και από την άλλη τις επιχειρηματικές εξελίξεις, οι οποίες και αφαιρούν ρευστότητα από την αγορά. Σύμφωνα πάντως με εγχώριους αναλυτές, η μεταβλητότητα και οι οπισθοχωρήσεις δεν χαλάνε, τουλάχιστον προς το παρόν, το θετικό momentum της αγοράς, αφήνοντας ανοιχτό τον δρόμο προς τις 950 μονάδες, που είναι και τα υψηλά εξαετίας στα οποία είχε βρεθεί το Χ.Α. ακριβώς πριν από την πανδημία, πριν δοκιμαστούν οι 1.000 μονάδες.

Όπως σχολιάζει ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance, οι μεγάλες ΑΜΚ αλλά και οι νέες ομολογιακές εκδόσεις είναι δεδομένο ότι τραβάνε ρευστότητα από το σύστημα, αλλά ανατροφοδοτούν και με νέα κεφάλαια το Χρηματιστήριο, και ο ίδιος εκτιμά πως πλέον οι 1.000 μονάδες είναι ορατές.

Τεχνικά σε πρώτη φάση, όπως επισημαίνει ο αναλυτής, πλέον η ζώνη των 960 μονάδων φαίνεται να έχει όλες τις πιθανότητες να πληρωθεί. Το ενδιαφέρον έχει διαχυθεί σε όλο το ταμπλό, με την πληροφορική, τις κατασκευές και τη βιομηχανία να συνεχίζουν να έχουν τις καλύτερες προοπτικές. Σίγουρα η καλή εικόνα των ξένων αγορών βοηθάει, παρ’ όλα αυτά γίνεται προσπάθεια ο Γενικός Δείκτης να καταφέρει να βγει εκτός του γνωστού υψηλού της ζώνης των 900, όπου σταματάει τα τελευταία αρκετά χρόνια. Ο τραπεζικός κλάδος είναι αυτός που κρατά τον Γενικό Δείκτη ακόμη σε αυτά τα επίπεδα και είναι και αυτός που μπορεί να κάνει τη διαφορά στο μέλλον, καταλήγει ο κ. Ζαχαράκης.

Η ελληνική αγορά δείχνει δυνατή να συνεχίσει τόσο από πλευράς εισροών όσο και από πλευράς νέων, εκτιμά από την πλευρά του ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Securities. Οι τράπεζες δείχνουν ικανές να πείσουν για τις προοπτικές τους επιτυγχάνοντας υπερκαλύψεις στις μετοχικές και ομολογιακές εκδόσεις, τα επιτόκια δανεισμού της Ελληνικής Δημοκρατίας είναι τα χαμηλότερα όλων των εποχών και ο διεθνής παράγοντας ξεπέρασε τον φόβο των πληθωριστικών τάσεων, τουλάχιστον προς ώρας.

Οι ζυμώσεις στην ενέργεια και τον κατασκευαστικό κλάδο έχουν δώσει τροφή για σενάρια τα οποία είναι απαραίτητα για το χτίσιμο προσδοκιών, ενώ οι καλές ιδέες της μικρής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης υπεραποδίδουν, ενδυναμώνοντας, έτσι, την αγοραστική δύναμη πολλών χαρτοφυλακίων λιανικής.

Όλα τα παραπάνω δεν δημιουργούν απλώς ένα θετικό μείγμα νέων που αποτυπώνεται στο ταμπλό, αλλά βάζουν τις βάσεις για κάτι μεγαλύτερο, που θα έχει βάθος σε διάρκεια και υψηλό περιθώριο κερδών.

Με το θετικό momentum να διατηρείται στις διεθνείς αγορές, το Ελληνικό Χρηματιστήριο αναμένει τους θετικούς καταλύτες που θα του επιτρέψουν την ουσιαστική συναλλακτική αναβάθμισή του, όπως σημειώνει ο Δημήτρης Τζάνας, διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος Χρηματιστηριακή. Επί του παρόντος, η συντηρούμενη συναλλακτική υποτονικότητα (μέσες ημερήσιες συναλλαγές τελευταίου 5ημέρου στα 76 εκατ. ευρώ) βοηθά στην παραμονή του Γενικού Δείκτη πάνω από τις 900 μονάδες.

Την ίδια ώρα, όπως προσθέτει, η έγκριση της ΑΜΚ της Alpha Bank οδηγεί στην άμεση υλοποίηση ενός εγχειρήματος που θα προσελκύσει για ακόμα μία φορά το ενδιαφέρον μερικών από τους κορυφαίους θεσμικούς επενδυτές, με την ολοκλήρωσή του στο τέλος του μήνα να μεταφέρει ακόμα ένα ισχυρό μήνυμα εμπιστοσύνης για τις προοπτικές του τραπεζικού κλάδου.

Θα χρειαστεί, ωστόσο, εύλογος χρόνος για να χωνευτούν οι εξελίξεις μετά και τις αναδιαρθρώσεις των σημαντικών δεικτών, καθώς και την έγκριση του Εθνικού Σχεδίου Ανάπτυξης. Παράλληλα, η επιτυχής έκδοση του 10ετούς ομολόγου δείχνει την υψηλή πιστοληπτική ικανότητα της ελληνικής οικονομίας, ενώ η συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν συμβάλλει σε “ήρεμα νερά” κατά το φετινό καλοκαίρι.

Τα παραπάνω δεδομένα, κατά τον κ. Τζάνα, συνηγορούν στην εκτίμηση ότι η χρηματιστηριακή συσσώρευση σύντομα θα ολοκληρωθεί με το Χ.Α. να οδηγείται στην αναμέτρησή του, σε πρώτη φάση, με την περιοχή των 950 μονάδων.