Κ. Μητσοτάκης από Κάιρο: Προσδοκώ ότι η συμφωνία για τη μερική οριοθέτηση ΑΟΖ θα βρει σύντομα τη συνέχειά της

Του Δημήτρη Γκάτσιου

Τις εξαιρετικές διμερείς σχέσεις Ελλάδας και Αιγύπτου επιβεβαίωσε η επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Κάιρο και η συνάντησή του με τον πρόεδρο της χώρας, Αλ Σίσι. Στο πλαίσιο των κοινών δηλώσεων των δύο ηγετών αυτό που διεφάνη είναι η κοινή οπτική Αθήνας και Καΐρου για τα μείζονα ζητήματα που απασχολούν την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, με τον κ. Μητσοτάκη να εκπέμπει νέα μηνύματα προς την Άγκυρα, επισημαίνοντας, παράλληλα, πως αποδίδει ιδιαίτερη σημασία σε ένα έργο με ιδιαίτερη προστιθέμενη αξία για την ενεργειακή στρατηγική. Και αυτό δεν είναι άλλο από την ηλεκτρική σύνδεση Ελλάδας και Αιγύπτου, μέσω υποβρυχίου καλωδίου που θα μεταφέρει ενέργεια στη χώρα μας, αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη, η οποία θα παράγεται από Ανανεώσιμες Πηγές. “Το σχετικό μνημόνιο είναι πρακτικά έτοιμο”, τόνισε ο πρωθυπουργός, κάνοντας λόγο για ένα ακόμα παράδειγμα που μετατρέπει τις θάλασσες σε πεδία συνεργασίας και ανάπτυξης.

Στη διάρκεια των δηλώσεων, αμέσως μετά το τέλος ενός ακόμα τετ α τετ των δύο ηγετών, ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι οι επιλογές Αθήνας και Καΐρου υπηρετούν αταλάντευτα τις κοινές αρχές της σταθερότητας και της ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο. “Τη μετατροπή της σε μία θάλασσα που δεν θα χωρίζει, αλλά θα ενώνει. Με πυξίδα το διεθνές δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονίας…”, ανέφερε.

“Παράδειγμα αποτελεί η συμφωνία για τη μερική οριοθέτηση των μεταξύ μας θαλάσσιων ζωνών. Είναι ένα τετελεσμένο Ειρήνης και νομιμότητας σε ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο και προσδοκώ ότι σύντομα θα βρει τη συνέχεια της και με την επέκταση της στο υπόλοιπο εύρος των κοινών μας νερών…”, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, που εστίασε και στο Κυπριακό, επαναλαμβάνοντας τις πάγιες θέσεις της Αθήνας για λύση στο πλαίσιο των αποφάσεων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. “Μία λύση συμβατή με την κυριαρχία της κυπριακής δημοκρατίας. Οι ισχυρισμοί για δύο κράτη είναι εκτός θέματος…Πολύ περισσότερο όταν συνοδεύονται από ενέργειες όπως τα Βαρώσια…Ενδεχόμενη υλοποίηση των σχεδίων θα υπονομεύει ακόμα περισσότερο τις προοπτικές επίλυσης…”, ανέφερε.

Ο κ. Μητσοτάκης ενημέρωσε τον κ. Αλ Σίσι και για τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά, στον απόηχο της συνάντησης που είχε με τον πρόεδρο Ερντογάν στις Βρυξέλλες. “Για εμάς η προβολή ισχύος είναι πάντα η προβολή επιχειρημάτων…Στόχος μας είναι οι αντίθετες θέσεις μας να μην εμποδίζουν εκείνες τις οποίες μπορούμε να συγκλίνουμε. Όπως το περιβάλλον, ο τουρισμός και η ενέργεια”, σημείωσε. “Στο θέμα της Λιβύης, οι θέσεις μας ταυτίζονται…Απαραίτητη προϋπόθεση η αποχώρηση όλων των ξένων στρατευμάτων και τελικά η προοπτική δημοκρατικών εκλογών πριν το τέλος του έτους…Οι προσπάθειες του κ. προέδρου έχουν την αμέριστη συμπαράσταση μας”, τόνισε ο πρωθυπουργός, εκφράζοντας τη βαθιά ενόχληση της Αθήνας για τη μη συμμετοχή της στη διάσκεψη του Βερολίνου.