Γαλλία: Δεν είναι αρκετή η “λεκτική εκεχειρία” με την Τουρκία, θέλουμε πράξεις

Μια “λεκτική κατάπαυση του πυρός” βρίσκεται σε ισχύη μεταξύ της Γαλλίας και της Τουρκίας μετά από μήνες ανταλλαγών επιθετικής ρητορικής, που επιδείνωσαν τις σχέσεις των συμμάχων του ΝΑΤΟ, δήλωσε την Παρασκευή ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Ζαν Ιβ Λε Ντριάν.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Γάλλος ομόλογός του Εμανουέλ Μακρόν συναντήθηκαν στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ, μετά από σειρά διεθνών κρίσεων όπως η Λιβύη, η Συρία και το Ναγκόρνο-Καραμπάχ που έφεραν σε σύγκρουση τους δύο ηγέτες.

“Υπάρχει ένα είδος λεκτικής εκεχειρίας. Δεν είναι κακό αλλά δεν είναι αρκετό”, δήλωσε ο Λε Ντριάν στο τ/σ BFM TV, εκτιμώντας ότι η διμερής σχέση βρίσκεται τώρα “σε μια φάση ανάρρωσης”.

“Η λεκτική εκεχειρία δεν σημαίνει πράξεις και αναμένουμε από την Τουρκία πράξεις σε ευαίσθητα θέματα”, ιδίως στη Λιβύη και τη Συρία, αλλά και στην Ανατολική Μεσόγειο και στο ζήτημα της Κύπρου, πρόσθεσε. “Θα δούμε αν ο Πρόεδρος Ερντογάν έχει αλλάξει περισσότερο από ό,τι στα λόγια, εάν έχει αλλάξει στις πράξεις”.

Ο Γάλλος ΥΠΕΞ πρόσεθσε ακόμη πως η χώρα του είναι πρόθυμη να συνεργαστεί με την Τουρκία στο θέμα της Λιβύης. “Σε αυτό υπήρξε ένα μικρό άνοιγμα. Θα αρχίσουμε να συνεργαζόμαστε με τους Τούρκους για το ζήτημα της Λιβύης, ιδίως για τις πολιτοφυλακές, επειδή είναι υπέρμαχοι της διάδοσης των πολιτοφυλακών στη Λιβύη”, σημείωσε ο Λεντριάν.