Ρώμη: Πολιτικός κατηγορεί… εκδικητικούς κηπουρούς για βόμβα που εντοπίστηκε στο αυτοκίνητό του

Γνωρίζαμε ότι είναι επίμονοι, τώρα μάθαμε ότι είναι και εξαιρετικά εκδικητικοί. Ο λόγος για τους κηπουρούς, που βρέθηκαν στο στόχαστρο ενός Ιταλού πολιτικού.

Συγκεκριμένα, ο δημοτικός σύμβουλος της Ρώμης κατηγορεί… εκδικητικούς κηπουρούς για τη βόμβα που εντοπίστηκε στο αυτοκίνητό του. Όπως αναφέρει, πιστεύει ότι το περιστατικό ήρθε ως αντίδραση επειδή κατήγγειλε ατασθαλίες, μεταξύ των οποίων και οι κοπάνες από τη δουλειά, εκ μέρους των δημοτικών κηπουρών.

Ο Μάρκο Ντόρια, δημοτικός σύμβουλος της Ρώμης επιφορτισμένος με την αναδιαμόρφωση των πάρκων και των ιστορικών κτιρίων, εντόπισε αντικείμενο που ο ίδιος περιγράφει ως υποτυπώδη βόμβα κάτω από τους υαλοκαθαριστήρες του αυτοκινήτου του, που ήταν παρκαρισμένο στη Βία Τίτο Σπέρι, κοντά στο Ολυμπιακό Στάδιο, την Τετάρτη το απόγευμα.
Στη διάρκεια της περσινής χρονιάς, ο Ντόρια είχε λάβει αστυνομική προστασία μετά από πολλαπλές απειλές και επιθέσεις εις βάρος του. Μεταξύ άλλων, άγνωστοι δηλητηρίασαν τον σκύλο του με κεφτεδάκια. Ο Ντόρια δηλώνει βέβαιος ότι και το τελευταίο περιστατικό συνδέεται με τις καταγγελίες του για τις «κακές συνήθειες» των κηπουρών που εργάζονται για τον Δήμο.

«Κατήγγειλα ορισμένους εργαζόμενους για ανάρμοστη χρήση δημοτικών οχημάτων, ενώ έχουν υπάρξει και περιστατικά αδικαιολόγητων απουσιών από τη δουλειά. Πήγαιναν και φρόντιζαν ιδιωτικούς κήπους εν ώρα εργασίας, ενώ την ίδια στιγμή άφηναν τα πάρκα της πόλης να μετατρέπονται σε ζούγκλες», δήλωσε ο Ντόρια στην ιταλική εφημερίδα Il Messagero.

Εντόπισε τη βόμβα κρυμμένη κάτω από πλαστικό, καθώς ετοιμαζόταν να επιστρέψει με το αυτοκίνητό του στο σπίτι του από το δημαρχείο της Ρώμης.
«Μπήκα στο αυτοκίνητό μου και γύρισα το κλειδί στη μίζα, χωρίς όμως να βάλω μπροστά», εξήγησε. «Άκουσα έναν παράξενο θόρυβο όταν ενεργοποίησα τους υαλοκαθαριστήρες και αμέσως αισθάνθηκα ότι κάτι δεν πήγαινε καλά. Στη συνέχεια έλεγξα, βρήκα το πλαστικό και παρατήρησα κάτι παράξενο από κάτω… κι έτσι κάλεσα την αστυνομία. Ο πυροκροτητής είχε ενεργοποιηθεί. Από θαύμα δεν εξερράγη».

Ο δρόμος αποκλείστηκε για τρεις ώρες, καθώς αστυνομικοί της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας εξουδετέρωναν τη βόμβα. Το γεγονός τράβηξε την προσοχή των οπαδών που προχωρούσαν προς το στάδιο για να παρακολουθήσουν το ματς της Ιταλίας με την Ελβετία στο πλαίσιο του Euro 2020.
Ο Ντόρια, που εξελέγη δημοτικός σύμβουλος το 2018, αναφέρει ότι έχει καταφερθεί και ενάντια στις καταλήψεις σε ιστορικά κτίρια και τους βανδαλισμούς σε αγάλματα και σιντριβάνια. Η δήμαρχος της Ρώμης, Βιρτζίνια Ράτζι, εξέφρασε την αλληλεγγύη της προς τον Ντόρια και περιέγραψε την βόμβα ως «πολύ σοβαρό περιστατικό».

Προηγούμενες επιθέσεις εις βάρος του Ντόρια περιλαμβάνουν ένα μπουκάλι δηλητηριασμένο νερό που είχε τοποθετηθεί επάνω στο γραφείο του, ξύλινους σταυρούς μπροστά στην πόρτα του σπιτιού του και μια σφαίρα στο αυτοκίνητό του.

Τον Μάιο του 2017, ένας στοιχειώδης εκρηκτικός μηχανισμός εξερράγη μεταξύ παρκαρισμένων οχημάτων έξω από ταχυδρομείο της Ρώμης. Δεν προκλήθηκαν τραυματισμοί, όμως καταστράφηκε ένα αυτοκίνητο. Την ευθύνη για αντίστοιχες εκρήξεις στη Ρώμη και άλλες ιταλικές πόλεις έχουν αναλάβει σε αρκετές περιπτώσεις αναρχικοί – ενώ άλλες φορές έχουν κατηγορηθεί για αυτές.

Με πληροφορίες από Guardian