ΠΟΥ: Η μετάλλαξη Δέλτα του κορονοϊού γίνεται κυρίαρχη παγκοσμίως

Η μετάλλαξη Δέλτα, που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ινδία, εξελίσσεται στην κυρίαρχη παραλλαγή της covid-19, δήλωσε την Παρασκευή η επικεφαλής επιστήμονας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Σουμίγια Σβαμίναθαν.

Εξέφρασε επίσης την απογοήτευσή της για την αποτυχία του υποψήφιου εμβολίου της CureVac να ανταποκριθεί στο πρότυπο αποτελεσματικότητας του ΠΟΥ, εφόσον μάλιστα οι εξαιρετικά μεταδοτικές μεταλλάξεις αυξάνουν την ανάγκη για νέα, αποτελεσματικά εμβόλια.

Η Βρετανία έχει αναφέρει απότομη αύξηση των λοιμώξεων με τη μετάλλαξη Δέλτα, ενώ ο κορυφαίος αξιωματούχος δημόσιας υγείας της Γερμανίας προέβλεψε ότι θα γίνει γρήγορα και εκεί η κυρίαρχη παραλλαγή, παρά τα αυξανόμενα ποσοστά εμβολιασμού.

“Η παραλλαγή Δέλτα οδεύει στο να γίνεο η κυρίαρχη μετάλλαξη παγκοσμίως λόγω της αυξημένης μεταδοτικότητάς της”, δήλωσε η Σβαμίναθαν σε συνέντευξη Τύπου.

Οι αξιωματούχοι του ΠΟΥ δήλωσαν ότι η Αφρική παραμένει μια περιοχή ανησυχίας, παρόλο που αντιπροσωπεύει μόνο το 5% περίπου των νέων παγκόσμιων λοιμώξεων και το 2% των θανάτων.

Τα νέα κρούσματα στη Ναμίμπια, τη Σιέρα Λεόνε, τη Λιβερία και τη Ρουάντα διπλασιάστηκαν την τελευταία εβδομάδα, δήλωσε ο επικεφαλής του προγράμματος έκτακτης ανάγκης του ΠΟΥ Μάικ Ράιαν, ενώ η πρόσβαση στα εμβόλια παραμένει ελάχιστη.

“Πρόκειται για μια πορεία που είναι πολύ, πολύ ανησυχητική”, δήλωσε ο Ράιαν. “Η ωμή πραγματικότητα είναι ότι σε μια εποχή πολλαπλών μεταλλάξεων, με αυξημένη μεταδοτικότητα, έχουμε αφήσει μεγάλα τμήματα του πληθυσμού, τον ευάλωτο πληθυσμό της Αφρικής, απροστάτευτα από τα εμβόλια”.