ΠΑΤΡΑ: Σύγχυση με το astrazeneca για το αν θα γίνει η δεύτερη δόση – Μαστοράκου: «Κύμα προβληματισμού και αμφιβολιών»   

Οι ανακοινώσεις της Επιτροπής Εμβολιασμού έχουν προκαλέσει σύγχυση μεταξύ των πολιτών που έχουν να διαχειριστούν τον φόβο μήπως τους συμβεί κάτι και παράλληλα να πάρουν την απόφαση αν θα κάνουν τη δεύτερη δόση.
«Εχει προκληθεί μεγάλη αναστάτωση στον κόσμο. Ως γιατροί καλούμαστε να διαχειριστούμε όλο αυτό το κύμα του προβληματισμού και των αμφιβολιών» μας λέει η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών, Αννα Μαστοράκου.

Η  κ. Μαστοράκου συνιστά σε όσους έχουν κάνει την πρώτη δόση και είχαν κάποιο επεισόδιο θρόμβωσης και ο γιατρός τους γνωματεύσει ότι οφείλεται στο εμβόλιο, τους δίνεται το δικαίωμα να αλλάξουν την εταιρεία. «Από τα πρώτα επιστημονικά δεδομένα που έχουμε, προκύπτει ότι μπορούν να συνδυαστούν τα εμβόλια. Επαναλαμβάνω όμως ότι προϋπόθεση είναι η ύπαρξη παρενέργειας από το πρώτο εμβόλιο. Οσοι όμως δεν έχουν κάποια παρενέργεια από το AstraZeneca η σύσταση της Επιτροπής είναι να εμβολιαστούν κανονικά βάση του πρωτοκόλλου» τονίζει η κ. Μαστοράκου προσθέτοντας ότι «είναι σημαντικό να ακολουθηθεί το πρωτόκολλο διότι η πρώτη δόση εξασφαλίζει ανοσία σε ποσοστό 40-45% και η δεύτερη δόση καλύπτει άνω του 90%. Μόνο όταν τηρούμε το πρωτόκολλο είμαστε καλυμμένοι».
Τώρα σε ό,τι αφορά αυτούς που δεν έκαναν καμία δόση AstraZeneca και είχαν κλείσει ραντεβού, από Δευτέρα θα ξεκινήσουν να στέλνονται ακυρωτικά μηνύματα ώστε στη συνέχεια να επιλέξουν ποιο άλλο εμβόλιο θα κάνουν. «Ακόμα κι αν δεν έρθει σε κάποιον το ακυρωτικό μήνυμα θα πρέπει ο ίδιος να μεριμνήσει για τον προγραμματισμό του για να εμβολιαστεί με το σκεύασμα άλλης εταιρείας» προσθέτει η κ. Μαστοράκου.
Σε ότι αφορά όσους είχαν κάνει την πρώτη δόση αλλά στη συνέχεια ασθένησαν, αν θα πρέπει να κάνουν τη δεύτερη δόση, η κ. Μαστοράκου απαντά: «Πρόσφατα θέσαμε αυτό το θέμα στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Η απάντηση που πήραμε και η οποία αναμένεται να ανακοινωθεί άμεσα είναι ότι ο πολίτης που ανήκει στην παραπάνω κατηγορία δεν θα πρέπει να κάνει τη δεύτερη δόση. Είναι πλήρως καλυμμένος από τη στιγμή που ασθένησε. Μάλιστα εντός των ημερών αναμένεται να θεσμοθετηθεί και η έκδοση του σχετικού πιστοποιητικού και γι’ αυτή την κατηγορία.