ΑΧΑΪΑ: Ασαφές το τι θα γίνει με τα σελφ τεστ – Από Φαρμακεία ή από Σούπερ Μάρκετ – Χωρίς ενημέρωση οι επιχειρηματίες του κλάδου

Από τα σούπερ μάρκετ θα γίνεται η διανομή των σελφ τεστ στην Αχαϊα, όπως ανακοίνωσε  ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης.
Κατά την τακτική ενημέρωση για την πανδημία, ο κ. Κοντοζαμάνης ανέφερε ότι σελφ τεστ θα διατίθενται σε δημοσίους και ιδιωτικούς υπαλλήλους, σε εργαζόμενους στην εστίαση και τον τουρισμό, αλλά και σε νέους κάτω των 30 ετών και τον μήνα Ιούλιο. Επεσήμανε, δε, ότι εξαίρεση θα αποτελούν οι εμβολιασμένοι. Ως προς τα σημεία διανομής, ανέφερε ότι σε περιοχές -όπως η Αχαΐα- όπου ο Φαρμακευτικός Σύλλογος έχει αρνηθεί τη διανομή των σελφ τεστ, η διανομή τους θα γίνεται από σούπερ μάρκετ.

«Η Πολιτεία οφείλει να διασφαλίζει την πρόσβαση όλων των πολιτών σε κάθε διαθέσιμο μέσο ώστε να προφυλάξει τους συμπολίτες μας από τη διασπορά και τη μετάδοση του κορονοϊού. Και δεν πρόκειται να αφήσει κανέναν δικαιούχο ακάλυπτο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κοντοζαμάνης και συμπλήρωσε ότι για την περιοχή της Αχαΐας όπου ο τοπικός φαρμακευτικός σύλλογος έχει αποφασίσει την αναστολή διάθεσης σελφ τεστ, η κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει ως εναλλακτικό κανάλι, τα σούπερ μάρκετ της περιοχής.
«Υπάρχει ήδη συμφωνία με τις αλυσίδες των σούπερ μάρκετ. Επίσης, η εφοδιαστική αλυσίδα των σελφ τεστ μέσω των φαρμακαποθηκών θα συνεχίσει τον εφοδιασμό όσων φαρμακείων στην Αχαΐα επιθυμούν να τα διαθέτουν. Το υπουργείο Υγείας προετοιμάζεται να υλοποιήσει το σχέδιο αυτό και στην Αττική εφόσον ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής επιμείνει στην άρνησή του να συνεχίσει τη διάθεση των σελφ τεστ στους πολίτες» εξήγησε.
«Δεν έχουμε ενημερωθεί για τίποτα ακόμα και σαν επιχείρηση δεν προετοιμαζόμαστε για κάτι τέτοιο» δήλωσε ο αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας Χάρης Ανδρικόπουλος. Οι επιχειρήσεις του κλάδου δεν έχουν λάβει γνώση από το πού θα προμηθεύονται τα τεστ, εάν η διανομή τους θα γίνεται στις κεντρικές αποθήκες τους ή αλλού, ποιο λογισμικό θα πρέπει να εγκαταστήσουν έτσι ώστε τα τεστ να χορηγούνται στους πολίτες βάσει του ΑΜΚΑ τους. Ακόμη, πάντως, και αν διευθετηθούν τα παραπάνω ζητήματα, ο κ. Ανδρικόπουλος εξέφρασε επιφυλάξεις για το κατά πόσο ο κλάδος του λιανεμπορίου τροφίμων είναι σε θέση να ικανοποιήσει αυτή την ανάγκη. Επικαλέστηκε τεχνικά εμπόδια, απασχόληση προσωπικού και κυρίως θέματα διαχείρισης προσωπικών δεδομένων.