Ουάσιγκτον: Μπάιντεν και Ερντογάν δεν βρήκαν λύση για τους S-400

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο Τούρκος ομόλογός του Ταγίπ Ερντογάν δεν κατάφεραν να βρουν λύση κατά τη συνάντησή τους αυτή την εβδομάδα σχετικά με την αγορά των ρωσικών S-400, δήλωσε την Πέμπτη ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας, Τζέικ Σάλιβαν.

Σε ενημέρωση των δημοσιογράφων, ο Σάλιβαν δήλωσε ότι υπήρξε δέσμευση να συνεχιστεί ο διάλογος για τους S-400 και ότι οι ομάδες των δύο χωρών θα παρακολουθούν στενά το θέμα.

Νωρίτερα, το Reuters μετέδωσε δηλώσεις του Τ. Ερντογάν σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια πτήσης από το Αζερμπαϊτζάν, σύμφωνα με τις οποίες, είπε στον Τζο Μπάιντεν ότι η Τουρκία δεν θα αλλάξει στάση στο θέμα του ρωσικού οπλικού συστήματος S-400.

“Είπα στον Μπάιντεν ότι δεν πρέπει να περιμένουν από τη Τουρκία να κάνει κάτι διαφορετικό ως προς τα θέματα των F-35 και των S-400, διότι κάναμε ό,τι έπρεπε να κάνουμε για τα F-35 και δώσαμε τα απαιτούμενα χρήματα”, είπε.

“Πρέπει να παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις. Θα διεκδικήσουμε όλα μας τα δικαιώματα. Την προσεχή περίοδο, οι υπουργοί μας των Εξωτερικών, της Αμυνας και οι επικεφαλής της αμυντικής Βιομηχανίας θα προχωρήσουν αυτήν την διαδικασία πραγματοποιώντας συναντήσεις με τους ομολόγους τους”, πρόσθεσε.

Ο Ερντογάν ανέφερε επίσης ότι η Τουρκία μπορεί να αναλάβει “πολύ περισσότερες ευθύνες” στο Αφγανιστάν μετά την απόσυρση των δυνάμεων του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ αργότερα φέτος.